Πολλαπλά μηνύματα στην Ευρώπη του σήμερα στέλνει η έκθεση «Mare Liberum», η οποία υπενθυμίζει την επικράτηση των ευρωπαϊκών κρατών έναντι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα νερά της Μεσογείου κατά τον 16ο-19ο αιώνα.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζοζέ Μπαρόζο από κοινού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κόψουν την κορδέλα της έκθεσης «Mare Liberum» στις 8 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό.
Ενταγμένη στο πλαίσιο του θεματικού φεστιβάλ «Ναυτίλος», η πρωτοποριακή έκθεση είναι αφιερωμένη στη Ναυτιλία στη Μεσόγειο κατά την περίοδο του 16ου-19ου αιώνα. «Καλύπτει μια ευρύτητα θεμάτων η έκθεση, πιο κοντά στην Ευρώπη. Βγαίνει, λοιπόν, από το κυπροκεντρικό καβούκι μας», αναφέρει η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Άννα Μαραγκού για την έκθεση, την οποία επιμελείται.
Μάθημα ιστορίας
Η έκθεση Mare Liberum («Ελεύθερη Θάλασσα») παίρνει το όνομά της από το ομώνυμο βιβλίο του νομοθέτη Γκρότιους, ο οποίος έθεσε πρώτος το θέμα του ελεύθερου εμπορίου στη θάλασσα, ως διεθνή ύδατα. Με την ευκαιρία της υπογραφής της «Συνθήκης της Λεμεσού», η οποία αφορά την προστασία και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών θαλασσών, η έκθεση αποτελεί ιδανικό αποστολέα πολλαπλών μηνυμάτων: για την ανάπτυξη της μεσογειακής ναυτιλίας και του τομέα της ναυτιλίας στην Ευρώπη γενικότερα, για την κοινή αντιμετώπιση ναυτιλιακών θεμάτων εντός της ΕΕ και άλλα. Πόσω μάλλον όταν η 8η Οκτωβρίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, συμπίπτει με τη μεγάλη ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571), «όταν η Ενωμένη Ευρώπη μπόρεσε να αντιμετωπίσει συλλογικά τους Οθωμανούς», εξηγεί η Α. Μαραγκού.
«Η επιλογή της ημερομηνίας στέλνει και ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους», σημειώνει, εννοώντας την ανάγκη για ενότητα στις τάξεις της ΕΕ και στήριξη των κρατών μελών της.
