Songs of my neighbours: οι πρώτες δράσεις

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 15.4.2014

Με ένα εργαστήρι και ένα ζωντανό ταξίδι στη μνήμη, από τους κατοίκους του χωριού Παραμάλι, ξεκινά τις δράσεις του τον Μάιο το πρόγραμμα «Τα τραγούδια των γειτόνων μου».


Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πολιτιστικό πρόγραμμα, στο οποίο πρωταγωνιστεί το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος.


Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το φθινόπωρο 2013 και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι 2015.



To πολιτιστικό πρόγραμμα της ΕΕ “Τραγούδια των Γειτόνων Μου” διευκολύνει το διάλογο μεταξύ κοινοτήτων σε ζώνες συγκρούσεων



Αυτή η συλλογική πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιείται σε Κύπρο, Ιταλία και Πολωνία, φιλοδοξεί μέσα από τις τέχνες και το θέατρο να διευκολύνει το διάλογο και την κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ κοινοτήτων που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων.


«Η βασική ιδέα αυτού του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι: ‘Αν τραγουδήσω τα τραγούδια του γείτονά μου, που ζει στη χώρα μου και με τον οποίο είμαι σε σύγκρουση, θα υπάρξει άραγε αλλαγή στη σχέση μας;’», εξηγεί η Έλενα Αγαθοκλέους, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του «Μίτος».


«Πέρα από την προπαγάνδα και τα φαντάσματα με τα οποία έχει μεγαλώσει η γενιά μας, θέλουμε να δούμε ξεκάθαρα ποιοι πραγματικά είναι οι γείτονές μας οι Τουρκοκύπριοι.»


Τραγούδι, ακρόαση, διάλογος και κατανόηση, λειτουργούν ως η ίδια η πεμπτουσία του προγράμματος και εμφανίστηκαν μέσα από δύο ερωτήματα:




  • Τι θα συμβεί αν ακούσουμε ο ένας τα τραγούδια του άλλου;




  • Τι θα συμβεί αν τραγουδήσουμε ο ένας τα τραγούδια του άλλου;




Η ανταλλαγή τραγουδιών και ιστοριών, κατά τη διαδικασία της καλλιτεχνικής έρευνας είναι το εναρκτήριο σημείο του πλάνου των δραστηριοτήτων.


Παραδοσιακά τραγούδια –τραγούδια συμβατικών αλλά και επινοημένων παραδόσεων– περιέχουν πολιτιστικές πληροφορίες σχετικά με τους «Άλλους» μας. Τα τραγούδια και οι ιστορίες των κοινοτήτων που μοιράζονται ένα κρίσιμο ζήτημα: Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, Πολωνοί και Εβραίοι, Ιταλοί και Ρομά, θα απεικονίζονται μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων.


Επιπρόσθετα, η εμπειρία και η γνώση που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της καλλιτεχνικής έρευνας θα οδηγήσουν σε πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συνέδρια, προβολές ταινιών, μια παραγωγή ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικό residency, υποτροφίες, εργαστήρια, ανθρώπινη βιβλιοθήκη, και  δημοσίευση βιβλίου, με την προσδοκία ότι θα οδηγήσουν σε πραγματική συνεργασία και κατανόηση.


Το πρόγραμμα "Τραγούδια των Γειτόνων Μου» έχει ως όραμά του την ενθάρρυνση της διαπολιτισμικής ευαισθησίας και του διαλόγου, και την «ενσυναίσθητη ακρόαση» (Empathetic Listening) και κατανόηση των Γειτόνων μας. Στόχος του είναι να ασχοληθεί με τα σύνθετα ζητήματα της συμβίωσης και της μετανάστευσης σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες, να προωθήσει τη συνεργασία, την εθνοτική και θρησκευτική ανοχή μεταξύ των κοινοτήτων που βιώνουν τη σύγκρουση.


Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων: Μάιος 2014


2 Μαΐου, 5:30 μ.μ.: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Παρουσίαση και εργαστήριο από τον Paweł Passini, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της neTTheatre, μιας από τις πιο διακεκριμένες και καινοτόμες θεατρικές ομάδες της Πολωνίας. Ο Passini θα παρουσιάσει τις συναρπαστικές συνεντεύξεις –που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Τραγούδια των Γειτόνων Μου”– ηλικιωμένων Πολωνών Εβραίων που έζησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και τα επακόλουθά του. Θα ηγηθεί επίσης ενός πρακτικού εργαστηρίου που θα είναι ανοικτό σε καλλιτέχνες από όλες τις παραστατικές, εικαστικές και συγγραφικές τέχνες. Σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Χορού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


4 Μαΐου, 4:30 μ.μ: Χωριό Παραμάλι, επαρχία Λεμεσού


Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει ένα ερημωμένο χωριό πίσω στη ζωή –έστω και για μια μέρα–, μια ομάδα καλλιτεχνών θα καθοδηγήσει τους θεατές σε μια απογευματινή βόλτα στο χωριό σε ένα ζωντανό ταξίδι στη μνήμη. Η ομάδα θα αφηγηθεί ιστορίες αυτής της εγκαταλειμμένης γης, ενώ στοιχεία του εκτοπισμού, της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης, του μύθου και του θρύλου θα συνυφαίνονται μέσα από μια σειρά παραστάσεων, προσωπικών μαρτυριών και εγκαταστάσεων ήχου και εικόνας.


Τη δραστηριότητα αυτή ενέπνευσε μια σειρά συνεντεύξεων με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κάτοικους του Παραμαλίου –παλιούς και υφιστάμενους.


Συμμετέχοντες: Γιολάντα Χριστοδούλου, Μιχάλης Ττερλικκάς, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Gülgün Kayim, Μάριος Ιωάννου, Ομάδα Rooftop, Εύα Κοραή, Άλκης Αγαθοκλέους, Λούκας Βαλέφσκι, Μανώλης Χατζημανώλης, Ειρήνη Ζήνωνος, και μαθητές του Γυμνασίου Αγίου Αντωνίου Λεμεσού.


18 Μαΐου: Κάστρο Λεμεσού


Ένα ολοήμερο φεστιβάλ, με Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη, παραδοσιακή και μοντέρνα μουσική και προβολές ταινιών. Το φεστιβάλ ενθαρρύνει τον διάλογο με το “γείτονα” σε μια προσπάθεια να γνωρίσει ο ένας τον άλλον μέσα από την τέχνη και τη μουσική. Σε συνεργασία με το Youth for Exchange and Understanding Κύπρου και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.


28 Μαΐου, 5:30 μ.μ.: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Παρουσίαση και εργαστήριο από τον Fabio Tolledi, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Astragali Teatro. Ο Tolledi παρουσιάζει την έρευνα σχετικά με τα τραγούδια και τις ιστορίες της Κοινότητας των Ρομά γύρω από το Λέτσε, η οποία διεξήχθη από την ιταλική ομάδα στο πλαίσιο του προγράμματος “Τραγούδια των Γειτόνων Μου”. Ο Tolledi θα ηγηθεί επίσης ενός πρακτικού εργαστηρίου που θα είναι ανοικτό σε καλλιτέχνες από όλες τις παραστατικές, εικαστικές και συγγραφικές τέχνες. Σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Χορού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών “Μίτος”


Οι δραστηριότητες του “Μίτος” εστιάζονται σε θεατρικές παραγωγές, εργαστήρια, προβολές, συμπόσια και στην δημιουργία μιας πλατφόρμας παραστάσεων για τις τέχνες στην Κύπρο. Παράλληλα, το “Μίτος” δίνει έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα της τοπικής κοινωνίας και συνεργάζεται με ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα πολιτισμού προκειμένου να υποστηριχθεί η καλλιτεχνική κινητικότητα και οι ανταλλαγές.


+ Πληροφορίες τηλ. 99985232, http://songsofmyneighbours.eu και https://www.facebook.com/pages/Songs-of-my-Neighbours/193075787483494


Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το Σχέδιο 1.2.1/1.3.5, και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Εταίροι:


The Grotowski Institute, Βρότσλαβ, Πολωνία


neTTheatre – Center for Culture, Λούμπλιν, Πολωνία


Astragali Teatro, Λέτσε, Ιταλία


Κέντρο Παραστατικών Τεχνών “Μίτος”, Λεμεσός, Κύπρος (επικεφαλής έργου)


Συνεργαζόμενοι Φορείς:


Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Πρόγραμμα Χορού


Θεατρικό Μουσείο Κύπρου


Youth for Exchange and Understanding Κύπρου


Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου & Έρευνας


Πανεπιστήμιο Brandeis, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ


Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου


Δήμος Λεμεσού


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ