2ο Diversity Arts Festival στη Λευκωσία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.4.2015

Το Κυπριακό Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει το 2ο Diversity Arts Festival, το οποίο πραγματοποιείται από τις 22 μέχρι τις 26 Απριλίου στην Πύλη και Τάφρο Αμμοχώστου, στη Λευκωσία.


Το φεστιβάλ γιορτάζει την ποικιλομορφία των τεχνών του νησιού και των διαφόρων πολιτισμών του.


Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης αναφορικά με την πολυπολιτισμικότητα και ο σεβασμός της διαφορετικότητας, προωθώντας έτσι μια κουλτούρα ειρήνης.


Το πρόγραμμα του φεστιβάλ αποτελείται από εκθέσεις τέχνης, λογοτεχνικές αναγνώσεις, εργαστήρια και μουσικές παραστάσεις από καλλιτέχνες που ζουν στο νησί.


Οι εκθέσεις τέχνης, οι λογοτεχνικές αναγνώσεις και τα εργαστήρια θα διεξάγονται καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην Πύλη Αμμόχωστου.


Το μουσικό μέρος του φεστιβάλ θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Απριλίου στη Τάφρο, όπου παράλληλα τεχνίτες και βιοτέχνες, καθώς και πωλητές τροφίμων και ποτών θα πωλούν τα προϊόντα τους.



Το πρόγραμμα




  • Έκθεση Τέχνης: Εγκαίνια στις 22 Απριλίου, στις 19:00




Η έκθεση θα αποτελείται από δύο πρωτοβουλίες: μία  έκθεση από καλλιτέχνες που ζουν στην Κύπρο αλλά που δεν έχουν γεννηθεί στο νησί, και η άλλη από φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μαθητές από το Ελένειο Δημοτικό Σχολείο.


Νότια πλευρά


Η Έκθεση του 2ου Diversity Art Festival για μη Κύπριους καλλιτέχνες θα φιλοξενήσει έργα τέχνης - όπως φωτογραφία, ζωγραφική, σχέδιο, βίντεο -  από καλλιτέχνες των οποίων η χώρα καταγωγής τους δεν είναι η Κύπρος.


Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα εικαστικού διαλόγου για καλλιτέχνες που δεν έχουν γεννηθεί στην Κύπρο, αλλά κατοικούν στο νησί, και που στερούνται συχνά την προβολή της δουλειάς τους.


Αυτή η πλατφόρμα έχει στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική των πολλών και διαφορετικών πολιτισμών και κοινοτήτων που ζουν στην Κύπρο, και να επιδείξει τις λιγότερο γνωστές ή διαφορετικές πτυχές του νησιού.


Οι καλλιτέχνες που θα εκθέσουν έργα τους είναι: Denis Atamanchuk (Λευκορωσία), Adi Atassi (Συρία), Sousan Itayim (Ιράν), Alvard Karapetian (Aρμενία), Julie Reshe (Ουκρανία), Irina Sigitova (Ουκρανία), Rosita Sumagaysay (Φιλιππίνες), και Gaia Zaccagni (Ιταλία).


Πέρασμα / Rotonda


Αυτό το τμήμα της έκθεσης θα περιλαμβάνει ένα έκθεμα που είναι το αποτέλεσμα ενός έργου μεταξύ του Point Centre for Contemporary Arts και του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου, ενός ιστορικού σχολείου με μια πολυ-πολιτισμική πραγματικότητα. Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΕΑ ονομάζεται “Promoting Anti-Discrimination Through Arts Education for the Local Community Point-Elenio.”(artedupractices.org). Το έκθεμα έχει δημιουργηθεί με μια ομάδα μαθητών (δέκα με δώδεκα ετών) που φοιτούν στο απογευματινό σχολείο του Ελένειου και αναπτύχθηκε μέσα από μια σειρά εργαστηρίων που διήρκησαν δέκα περίπου βδομάδες. Η έκθεση θα παρουσιάσει ηχοτοπία, κατασκευές και εικόνες από τους μαθητές του σχολείου.


Την ημέρα έναρξης της έκθεσης θα προβάλλεται επίσης ντοκιμαντέρ της Victoria Harwood Butler-Sloss (Αρμενία/Η.Β.) με τίτλο “Cyprus Summer 1974.”


Βόρεια πλευρά


Αυτό το μέρος της έκθεσης θα διοργανωθεί από το Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τον όμιλο Τέχνης, Σχεδιασμού & Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Η δουλειά των φοιτητών διερευνά τις έννοιες της διαφορετικότητας  και της συλλογικότητας μέσα από διάφορες πτυχές. Η έκθεση παρουσιάζει τη διαδικασία διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται το φύλο: πώς ο εαυτός γίνεται αντιληπτός ως «άλλος»: και πώς η ποικιλομορφία των πολιτισμών παρεμβαίνει στον αστικό ιστό και στην καθημερινή εμπειρία μας.


Τα έργα που θα παρουσιάζονται θα είναι ατομικές και ομαδικές προσπάθειες που θα χρησιμοποιούν μια ποικιλία υλικών, εργαλείων και τεχνικών: γραφική σύνθεση, ζωγραφική, σχέδιο, εικονογράφηση, φωτογραφία, μικτές τεχνικές, καταγραφή περφορμανς, βίντεο και animation.


* Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 17:00-22:00 μέχρι 26 Απριλίου.





  • Λογοτεχνική Βραδιά το Σάββατο 25 Απριλίου στις 19:00-20:30




Η λογοτεχνική βραδιά θα περιλαμβάνει αναγνώσεις στα αγγλικά από 13 συγγραφείς: Zeki Ali, Mateo Jarrín Cuvi, Gur Genç, Μαρία Γρηγορίου, Ερατώ Ιωάννου-Μουστάκα, Μαρία Α. Ιωάννου, Lisa Suhair Majaj, Max Sheridan, Nora Nadjarian, Rachael Pettus, Στέφανο Στεφανίδη, Paul Stewart, και την Μαριλένα Ζακχαίου. Πρόθεση είναι η προώθηση μιας ποικιλίας φωνών και εμπειριών από την Κύπρο ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή των συγγραφέων σε μια γλώσσα κατανοητή από τους περισσότερους. Αυτή η βραδιά είναι επίσης μια ευκαιρία να μοιραστούν έργα γραμμένα ή μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα, που δεν προωθούνται συχνά στην Κύπρο.



Εργαστήρια και Παρουσιάσεις


Τα εργαστήρια και οι παρουσιάσεις του 2ου Diversity Art Festival έχουν στόχο να προαγάγουν  τη γνώση σχετικά με την πολυμορφία και τη διαφορά μέσα από τις τέχνες.




  • Πέμπτη 23 Απριλίου, 18:00-19:30: Ο Haji Mike και ο Dub Thomas θα παρουσιάσουν ένα 90λεπτό εργαστήριο με θέμα «Πώς να κάνει κάποιος ραδιόφωνική εκπομπή διαδικτυακά». Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά ακούνε ζωντανό ραδιόφωνο διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο από διάφορες χώρες, πολιτισμούς και μουσικές σκηνές. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς υπάρχουν διάφοροι διαδικτυακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και εκπομπές που δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους του νησιού να έχουν πρόσβαση και φωνή στην κοινότητα από ένα ευρύ φάσμα πολιτισμών. Ο Haji Mike και ο Dub Thomas, οι οποίοι μεταδίδουν  και οι δύο προγράμματα στο Versionist Village Radio www.versionist.net, θα εξηγήσουν πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή με ελάχιστη τεχνολογία και εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα γίνει ζωντανή σύνδεση με ραδιοφωνική εκπομπή.






  • Πέμπτη 23 Απριλίου, 20:00-21:00: Ο καλλιτέχνης Adi Atassi θα συναντηθεί με το κοινό για μια ώρα κατά την οποία θα παρουσιάσει το έργο του και θα μιλήσει για τις προσωπικές του εμπειρίες ζώντας ως ξένος καλλιτέχνης στην Κύπρο.






  • Παρασκευή 24 Απριλίου, 17:00-18:45: Σε ένα εργαστήρι χορού, ο Σταύρος Καραγιάννης θα εισαγάγει τον χορό της κοιλιάς ως οριενταλιστική φαντασία, θεραπευτική τεχνική, άσκηση φυσικής κατάστασης, καθώς και προσωπικής αφήγησης. Θα καλύψει βασικούς ρυθμούς του χορού της κοιλιάς και της κίνησης ώμων, γοφών και απομονώσεων του κορμιού. Το σεμινάριο είναι κατάλληλο για αρχάριους και προχωρημένους ενδιαφερόμενους. Οι συμμετέχοντες συνιστάται να φορούν άνετα ρούχα, μαλακά παπούτσια χορού και να φέρουν ένα μαντήλι γοφού, πέπλο και ζιλς (προαιρετικό).






  • Κυριακή 26 Απριλίου, 10:00-15:00: Το εργαστήριο του Νίκου Φιλίππου «Φωτογράφηση Υλικού Πολιτισμού Μέσα από τον Κοινωνικό Χώρο των Μεταναστών» θα διερευνήσει σημαντικούς κοινωνικούς χώρους μεταναστών στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι μετανάστες έχουν αρχίσει να δημιουργούν τους δικούς τους κοινωνικούς χώρους. Πρόκειται συχνά για επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που στόχο έχουν να εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες και τις ανάγκες ψυχαγωγίας των κοινοτήτων. Φυσικά αυτά τα καταστήματα ξεπήδησαν κοντά και γύρω από θρησκευτικούς χώρους, όπως το τζαμί στην Τρικούπη και την Καθολική Εκκλησία κοντά στην Πύλη Πάφου. Μια βόλτα στις  περιοχές ανταμείβει τον κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος μπορεί να παρατηρήσει τις προσόψεις και εσωτερικούς χώρους των φιλιππίνεζικων καταστημάτων τροφίμων, καταστημάτων spring-roll, καραόκε καφετέριες, halal κρεοπωλεία, φαλάφελ και lahmatzoun, περίπτερα, εστιατόρια κάρυ και άλλα παρόμοια. Αυτά είναι, φυσικά, πολύ σημαντικά σημεία συνάντησης για τα μέλη των μειονοτήτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κοινωνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και γαστρονομικές εμπειρίες που θα ικανοποιήσουν τη λαχτάρα και νοσταλγία για την πατρίδα τους, η οποία εκφράζεται συνήθως στους τοίχους με  φωτογραφίες με τοπία από μακρινά μέρη, θρησκευτική εικονογραφία, αφίσες αστεριών της ποπ μουσικής, υφάσματα, έργα τέχνης κτλ. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες και θα τους δοθούν συμβουλές για το πώς να διαπραγματεύονται την πρόσβαση στις διάφορες κοινότητες. Επίσης θα κληθούν να επισκεφθούν τέτοιους χώρους και να φωτογραφίσουν τον πολιτισμό στους τοίχους τους. Οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε είδος κάμερας για λήψη φωτογραφιών και ενθαρρύνονται να υποβάλουν το υλικό τους για σκοπούς αρχειοθέτησης και με την προοπτική μελλοντικής έκθεσης τους.






  • Κυριακή 26 Απριλίου: 17:00-21:00: Η Ερατώ Ιωάννου-Μουστάκα και ο Χρίστος Ρ. Τσιαΐλης θα συντονίσουν ένα τρίωρο εργαστήρι δημιουργικής γραφής στην αγγλική γλώσσα. Το εργαστήρι έχει ως στόχο να διερευνήσει το θέμα της διαφορετικότητας στην κοινωνία, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική. Σε μια χώρα που εξακολουθεί να υφίσταται τις πληγές της σύγκρουσης, το Άλλο ως έννοια είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας. Μέσω συζήτησης και εποικοδομητικού διαλόγου, οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την τέχνη τους για να εξετάσουν πολιτιστικά και πολιτικά ζητήματα, να αμφισβητήσουν τις αναμνήσεις, το παρελθόν, τα όρια, τις δεσπόζουσες αφηγήσεις και λογοτεχνικές προσεγγίσεις που έχουν την τάση να αγνοούν τη διαφορετικότητα και να δημιουργούν στερεότυπα. Η βασική ιδέα του εργαστηρίου έχει ταυτόχρονα συμβολικό χαρακτήρα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τον Άλλο Καλλιτέχνη, να αποκωδικοποιήσουν τον ίδιο και την τέχνη του και μέσα από διάφορες δραστηριότητες που θα τους ανατεθούν, θα επιδιωχθεί μια βαθύτερη κατανόηση της Άλλης Τέχνης είτε αυτή πρόκειται για ποίηση, πεζογραφία, ή ζωγραφική. Θα εμπνευστούν από την Άλλη Τέχνη για να δημιουργήσουν οι ίδιοι τα δικά τους έργα, εντοπίζοντας και αξιοποιώντας νέα ή κοινά στοιχεία και τεχνικές, με την πρόθεση να τα ενσωματώσουν στις δικές τους δημιουργίες. Το εργαστήρι φιλοδοξεί να εμπνεύσει καινούρια γραφή, να ευαισθητοποιήσει όσον αφορά στη διαφορετικότητα και να οδηγήσει στον σεβασμό της προωθώντας με αυτό τον τρόπο το όραμα για μια ειρηνική, πολυπολιτισμική Κύπρο. Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των έργων των συμμετεχόντων.







  • Μουσικές παραστάσεις την Παρασκευή 24 Απριλίου, 18:45-23:00




Στην Τάφρο της Πύλης Αμμόχωστου θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από μουσικές παραστάσεις με τους Haji Mike + Dub Thomas, Mood Indigo, Monsieur Doumani και Minus One.


Τα συγκροτήματα αντιπροσωπεύουν ένα φάσμα μουσικών στυλ, συμπεριλαμβανομένων Reggae, Jazz, Cyfolk, και Pop-Rock.


Εισιτήρια προς 7 ευρώ με μια μπύρα Kronenbourg δωρεάν.


Ο Haji Mike είναι ένας Dub Poet & DJ. Ήταν ο πρώτος που έπαιξε και δημιούργησε μουσική Reggae στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1990. Έζησε για πολλά χρόνια στην Αγγλία, όπου μεγάλωσε με Reggae και Dub Poetry, καθώς και ήχους από Κύπρο και Ελλάδα. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση να δημιουργίσει ανεξάρτητη μουσικής και να είναι Reggae DJ βασισμένος στην Κύπρο, αλλά αυτό είναι κάτι που συνέχισε με αφοσίωση και με μια μεγάλη ποικιλία μουσικής δημιουργίας. Οι συνεργασίες του και τα μουσικά του ταξίδια σε παγκόσμια κλίμακα είναι μοναδικά για έναν καλλιτέχνη από την Κύπρο. Δύο από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες με στίχους και φωνή του ιδίου είναι το «Dead Politiks»,  μια απόδειξη κατά της διαφθοράς, η οποία έγινε με τους Red Star Martyrs (στο ‘United as One’ που κυκλοφόρησε στο Dub-O-Phonic/DubKey) και το ‘Ο HajiMike συναντά τον Bandulu Dub –The Lost Dub Poetry Hard Drive Vol 1’ (DanDaDaRecords). Εκτός από μουσικός παραγωγός, ο Haji Mike είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. To βιβλίο του «Τέχνη & Κοινωνική Δικαιοσύνη - Η σύνδεση των Media» (CambridgeScholarsPublishing 2015) θα κυκλοφορήσει την άνοιξη. Ο Haji Mike παράγει δύο ραδιοφωνικές εκπομπές κάθε εβδομάδα: την ‘InSession’ ζωντανά στην Versionist (Τετάρτες 6-8 GMT) www.versionist.net/radio και  την «Outernational» που παίζεται σε 5 σταθμούς του κόσμου. Περισσότερες πληροφορίες για τις ραδιοφωνικές του εκπομπές βρίσκονται στο: https://www.facebook.com/groups/outernationalradioshow.


Ο Dub Thomas (Σάββας Θωμάς) γεννήθηκε στη Κύπρο στα μέσα της δεκαετίας του 60. Τον προσέλκυσε η μουσική από νεαρή ηλικία. Παρ 'όλα αυτά, ήταν κατά τη διάρκεια των δέκα ετών της παραμονής του στη Γερμανία τη δεκαετία του '80 και του '90 που ήρθε σε επαφή με τα vibes της reggae μουσικής. Οι συναυλίες των Lee Scratch Perry, Linton Kwesi Johnson, Dub Syndicate και Mad Professor ήταν τα αρχικά του ακούσματα και πηγή έμπνευσης. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, ίδρυσε το 2012 τους IDM Crew, μια κολλεκτίβα από DJ και παραγωγούς, κάνοντας περιοδείες σε όλο το νησί και διαδίδοντας το μήνυμα και τα vibes της reggae μουσικής και της κουλτούρας των Rastafari. Συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Κύπρο, μοιραζόμενος τη σκηνή με καλλιτέχνες όπως Vibronics, Echo Ranks, Direct Impact, Haji Mike, Med Dred, King of Eye, Dj Monday, Peter Attah ενώ έπαιξε μαζί με τα δύο από τα κύρια soundsystems του νησιού (Roots Crew Soundsystem, Jah Star Soundsystem).


Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής ραδιοφωνικής κοινότητας Dub (Cyprus Dub Community Radio), το μοναδικό online ραδιόφωνο στην Κύπρο αφιερωμένο στη reggae και Dub, καθώς επίσης kai σταθερός συνεργάτης και Dj σε δύο από τους μεγαλυτερους διαδικτυακούς ραδιοσταθμούς της Ευρώπης, στο Artikal Vibes και Versionist (στο οποίο σύνεχίζει να παίζει μέχρι σήμερα).


Ως παραγωγός, ίδρυσε το 2013 την Dubophonic, την μοναδική διαδικτυακή δισκογραφική εταιρεία (netlabel) από την Κύπρο, με σκοπό την προώθηση της ποιοτικής dub μουσικής. Από το 2013 μέχρι σήμερα η Dubophonic αριθμεί 21 κυκλοφορίες, με τις περισσότερες από αυτές να διατίθενται δωρεάν. Με καλλιτέχνες όχι μόνο από Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο, από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Λατινική Αμερική, από τη Ρωσία μέχρι την Ιαπωνία, το label ορίζει το δικό του ήχο, συνδυάζοντας τις ρίζες της reggae, τα ψηφιακά vibes του νέου αιώνα και τους ήχους της παγκόσμιας μουσικής κουλτούρας. Το αποτέλεσματα ξεπερνούν κάθε προσδοκία με τις κολακευτικές κριτικές από πολλά sites στο διαδίκτυο και την πρόσφατη απονομή του τίτλου "Best of 2014" από την netlabelism.com.


Το έτος 2015 ξεκινά με τους καλύτερους ιωνούς και τον βρίσκει στην μακρυνή Ιαπωνία σε μια μίνι περιοδία μαζί με τους Direct Impact και τους Riverside Rockers και με εμφανίσεις στο ιστορικό Club Open στο Τόκυο, αλλα και σε ανοιχτους χώρους και πάρκα κάτω από τις ανθισμένες κερασιές του Tokyo.


Οι Mood Indigo είναι η original, vintage τζαζ μπάντα της Κύπρου εκτελώντας την μαγευτική μουσική της δεκαετίας του 1930, '40 και '50 με μια ζωντανή, διασκεδαστική και ρομαντική διάθεση. Εκτελούν κλασικά τραγούδια από Billie Holiday, Annie Ross, Lee Wiley και πολλούς άλλους. Η Ειρήνη Αθανασίου τραγουδά, ο Greg Makamian είναι στο κοντραμπάσο, ο Χάρης Ιωάννου στο σαξόφωνο, ο Δημήτρης Μίαρης στο πιάνο, και ο Μάριος Σπύρου στα τύμπανα. Οι Mood Indigo μεταφέρουν το κοινό τους σε ένα ταξίδι περασμένων καιρών. Η μπάντα δημιουργεί μια εορταστική και κομψή ατμόσφαιρα, καθώς είναι και οπτικά εντυπωσιακή. Τα φανταχτερά φορέματα της Ειρήνης της δεκαετίας του '50 και τα μοναδικά κοστούμια των άλλων μελών του συγκροτημάτος καθορίζουν την διάθεση.  Ένα vintage μικρόφωνο ολοκληρώνει το look.


Το γκρουπ Monsieur Dοumani δημιουργήθηκε το 2011 στη Λευκωσία από τους Αντώνη Αντωνίου στον τζουρά, Άγγελο Ιωνά στην κιθάρα και Δημήτρη Γιασεμίδη στα πνευστά. Προερχόμενοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, αλλά επηρεασμένοι από το κυπριακό φολκλόρ, οι Monsieur Doumani επικεντρώνονται στη διασκευή κυπριακών παραδοσιακών κομματιών, προσθέτοντας ένα ιδιαίτερο σύγχρονο χρώμα στον ήχο και στη διάθεσή τους. Επίσης, συνθέτουν κυπριακά τραγούδια που αντλούν έμπνευση από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.


 Έχουν πρόσφατα κυκλοφορήσει τον δεύτερο τους δίσκο ‘SIKOSES’ (2015), ο οποίος περιέχει κυρίως δικές τους συνθέσεις στην κυπριακή διάλεκτο και σχολιάζει με σατιρικό ύφος κυπριακές κοινωνικοπολιτικές πτυχές όπως πχ την πρόσφατη οικονομική κρίση, τη διαφθορά, την κοινωνική αδικία κ.α. Το 2013 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο ‘GRIPPY GRAPPA’ ο οποίος και καθιέρωσε το όνομα του γκρουπ στην “World Music” σκηνή. Και οι δύο δίσκοι του γκρουπ έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές σε παγκόσμια κλίμακα όπως πχ από την αγγλική εφημερίδα ‘The Guardian’, το γαλλικό περιοδικό ‘Les InRocks’, το βρετανικό μουσικό περιοδικό ‘fRoots’, ενώ έχουν μεταδοθεί από ραδιοσταθμούς ανά το παγκόσμιο όπως BBC, Radio France, Sveriges Radio, PBS Melbourne κλπ.


Το γκρουπ έχει ήδη στο ενεργητικό του πολλές συμμετοχές σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ στην Κύπρο και στο εξωτερικό όπως πχ το WOMAD (Charlton Park 2014), το Songlines Encounters (London 2015), Sommarscen Festival (Malmo 2014),  καθώς και διεθνείς διακρίσεις όπως για παράδειγμα την ανάδειξη του ως ένα από τα 4 καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα γκρουπ στα μουσικά βραβεία του γνωστού Βρετανικού περιοδικού ‘Songlines’. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2012 οι Monsieur Doumani εκπροσώπησαν την Κύπρο στο διεθνές φεστιβάλ ‘Ferrara Buskers Festival’ στην Ιταλία, όπου και διακρίθηκαν, αφού ψηφίστηκαν τρίτο αγαπητό σχήμα του φεστιβάλ.


Οι Minus One είναι ένα πενταμελές συγκρότημα που παίζει live διασκευές ποπ-ροκ. Αποτελείται από τον Francois Micheletto στα φωνητικά, Γιώργο Σόλωνος στην κιθάρα και τα φωνητικά, Κωνσταντίνο Αμερικάνο στην κιθάρα και τα φωνητικά, Αντώνη Λοϊζίδη στο μπάσο, και τον Chris Ιωαννίδη στα τύμπανα. Δυνατά στοιχεία της μπάντας είναι οι εκρηκτικές εμφανίσεις και διασκευές τους όπως και η επιλογή των τραγουδιών τους. Η ενέργεια και η δυνατή χημεία μεταξύ των μελών της μπάντας είναι εμφανής κάθε στιγμή στη σκηνή η οποία μεταφέρεται στο κοινό. Με την προσθήκη νέων τραγουδιών εβδομαδιαία, κρατούν φρέσκο το playlist τους, καθιστώντας τις εμφανίσεις τους πάντα ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές, κάτι που δεν πρέπει να χάσετε: Εμφανίζονται στο Downtown Live στην Λευκωσία κάθε Σάββατο, και στο Savino Live στην Λάρνακα, κάθε πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα.


+ Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τον όμιλο Τέχνης, Σχεδιασμού & Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Keystone Conferences and Events. Οι χορηγοί του Φεστιβάλ είναι: Empire Group, EKO (Hellenic Petroleum Cyprus LTD), μπύρα Kronenbourg 1664, φυσικό μεταλλικό νερό Αγρός, και Landas Colour Ltd.


Το Τμήμα Φοιτητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στηρίζει το Φεστιβάλ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ