Παράθυρο logo
Ανακοινώθηκαν οι εκδηλώσεις για την έκθεση Treasure Island στο Κέντρο Τεχνών
Δημοσιεύθηκε 24.09.2014
Ανακοινώθηκαν οι εκδηλώσεις για την έκθεση Treasure Island στο Κέντρο Τεχνών

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων στο πλαίσιο της έκθεσης «Νησί των Θησαυρών» η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου – Στο επίκεντρο των συζητήσεων το παρελθόν της Κύπρου.


Στις 26 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πόρτες της η έκθεση με τίτλο «Νησί των θησαυρών» στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, η οποία αποτελεί για το Κέντρο μια δικοινοτική συνεργασία, με τον πλέον επίσημο τρόπο: η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Πολιτιστικές υπηρεσίες, τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και την τουρκοκυπριακή πρωτοβουλία Sidestreets: στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν Ε/Κύπριοι και Τ/Κύπριοι (Γιάννης Τουμαζής, Λούλη Μιχαηλίδου, Anber Onar, Δέσπω Πασιά, Κυριάκος Παχουλίδης, Έλενα Στυλιανού), ενώ (όπου αυτό είναι δυνατό) η έκθεση είναι τρίγλωσση.


Επιπλέον, είναι ξεκάθαρη η παρουσία της έννοιας του πολιτικού σε αυτή την έκθεση η οποία πραγματοποιείται σε έναν χώρο αφιερωμένο στις εικαστικές τέχνες.


Έργα τέχνης, περφόρμανς, δημόσιες συζητήσεις και παρεμβάσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της έκθεσης Treasure Island (Νησί των Θησαυρών), η οποία έχει ως στόχο «να διευρύνει τις συζητήσεις γύρω από το παρελθόν στην Κύπρο, να προσεγγίσει κριτικά τις ηγεμονικές ιστορικές αναπαραστάσεις και αφηγήματα και να αναδείξει όλες εκείνες τις ιστορίες που έχουν υποταχθεί, χειραγωγηθεί ή αποσιωπηθεί μέσα από τον κυρίαρχο ιστορικό λόγο και τις συνήθεις καλλιτεχνικές, λογοτεχνικές ή θεωρητικές πρακτικές».


Οι συμμετέχοντες


Από τον χώρο των καλλιτεχνών θα δούμε έργα των Emin Cizenel, Ελένης Καμμά, Nurtane Karagil, Gabriel Lester, Παναγιώτη Μιχαήλ, Χριστόδουλου Παναγιώτου, Σάββα Παπασάββα, Αλέξανδρου Πισσούριου, τις ομάδες pick nick, Literary Agency Cyprus/Whirling Words, Mesarch Lab, Saramarasamsara αλλά και τους Nicolas Tschopp, Στέφανο Τσιβόπουλο, Λία Χαράκη και Sholeh Zahraei/Kamil Saldun.


Μια σειρά από παρουσιάσεις, παρεμβάσεις και εργαστήρια προέκυψαν μέσα από προτάσεις των Χρυσταλλένης Λοϊζίδου, Μερόπης Μωυσέως, Ελένης Παπαδοπούλου και Νάσας Παταπίου, Johann Pillai, Εύης Τσελίκα, Μαρίνας Χατζηλούκα, Άδωνη Φλωρίδη και Αντώνη Χατζηκυριάκου.


Παράλληλα, σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Μoufflon, θα φιλοξενείται στον χώρο μια δημόσια αναγνωστική βιβλιοθήκη με υλικό από τους τομείς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, της μεταποικιοκρατικής θεωρίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, των πολιτικών επιστημών, της θεωρίας της τέχνης, της ιστορίας, της κριτικής λογοτεχνίας και ποίησης κ.ά.


Οι εκδηλώσεις


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά την ημέρα των εγκαινίων με την περφόρμανς της Λίας Χαράκη The Record Replay React Show και θα ολοκληρωθεί στις 8 Νοεμβρίου με μια ημερίδα θεωρητικών συζητήσεων και επανάληψη της περφόρμανς της Χαράκη.


Μεταξύ αυτών, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ως εξής:


Στις 4 Οκτωβρίου, στις 10:30, στο Κέντρο Τεχνών, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του ανθρωπολόγου Πίτερ Λοΐζου Life chances: Four Families in a Greek Cypriot village, γυρισμένο το 1974, πριν από την τουρκική εισβολή, το οποίο επικεντρώνεται σε τέσσερις οικογένειες και υποδεικνύει τις δυνατότητες των ατόμων μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό σύστημα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Αντώνη Χατζηκυριάκου, Όλγα Δημητρίου, Ζέλεια Γρηγορίου και Άδωνη Φλωρίδη (στα αγγλικά).


Στις 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση στο βιβλιοπωλείο Rustem της κατεχόμενης Λευκωσίας, με προβολή της 32λεπτης ταινίας του 1946 Cyprus is an island: πρόκειται για μια -αποικιοκρατική- ματιά στην Κύπρο και μια πολύτιμη καταγραφή όπου παρουσιάζεται η χώρα αλλά και οι άνθρωποί της, τα ήθη, τα έθιμα, η καθημερινότητα και οι συμπεριφορές των Κυπρίων της εποχής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Άδωνη Φλωρίδη, Κώστα Κωνσταντινίδη και Γιάννη Παπαδάκη (στα αγγλικά). Η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί στο Κέντρο Τεχνών την 1η Νοεμβρίου, με αντικατάσταση του Κ. Κων/ίδη από τον Χριστόδουλο Παναγιώτου και τη συζήτηση στα ελληνικά.


Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Τεχνών, η Χρυσταλλένη Λοϊζίδου θα παρουσιάσει (στα αγγλικά) το «Cyprus Pussy»: Culture jamming/On Cypriot commemoration in the 21st century & its interventions και θα ακολουθήσει η περφόρμανς της Λίας Χαράκη.


Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στις 10:30 το πρωί, στο Κέντρο Τεχνών, θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση ανάμεσα στους Νάσα Παταπίου, Τάκη Χατζηγεωργίου, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ και μητροπολίτη Κένυας Μακάριο σχετικά με τον αφορισμό τριών διανοούμενων εκπαιδευτικών: του ποιητή Τεύκρου Ανθία, του Παταπίου Χριστοδούλου και του Προκόπη Παπαλοΐζου. Εκτός από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, τους τρεις εκπαιδευτικούς ενώνει το ποίημα «Δευτέρα Παρουσία» του Τεύκρου Ανθία, το οποίο εξέδωσε και προλόγισε ο Πατάπιος Χριστοδούλου, και το οποίο υπήρξε η αφορμή για τον αφορισμό. Για τη διάσωση του ποιητικού έργου του Ανθία, ο Πατάπιος έθαψε το 1932 κάποια αντίτυπα στο Ριζοκάρπασο, τα οποία αναζητούνται σήμερα.


Στις 24 Οκτωβρίου στις 19:00 θα γίνει μια παρουσίαση στα αγγλικά με τίτλο Nonverbal Communication από τον Gabriel Lester.


Θα ακολουθήσει στις 29 Οκτωβρίου στις 19:00 η εικαστική διάλεξη/παρουσίαση με τίτλο Monument to Fragmentation από τον Johann Pillai.


Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα με τίτλο «Το παρελθόν ως κυνήγι θησαυρού» στις 10:30 στα αγγλικά. Οι Γιάννης Χαμηλάκης, Νικόλας Παπαδημητρίου και Στέφανος Στεφανίδης συζητούν με θέμα «Πειρατές και θαμμένος χρυσός: αποδομώντας τη μνήμη και το φαντασιακό» και οι Mete Hatay, Aydin Mehmet Ali και Γιάννης Παπαδάκης συζητούν «Το οχυρό: Φραγμοί στην Εκπαίδευση/Εκπαίδευση Φραγμών».


 

+ Εγκαίνια στις 20:00 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας - Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική]. Πληροφορίες τηλ. 22797400. Ώρες λειτουργίας Τρίτη-Σάββατο, 10:00-21:00.