Παράθυρο logo
Προσπάθεια επαναπατρισμού ιστορικού πίνακα
Δημοσιεύθηκε 06.08.2015
Προσπάθεια επαναπατρισμού ιστορικού πίνακα

 

Κύπριος επιχειρηματίας επιχειρεί να αγοράσει τον πίνακα «Λεμεσός 1900» του Μιχαήλ Κουφού που πουλήθηκε από τη Λέσχη «Ισότης», για να τον δωρήσει στον Δήμο Λεμεσού


Μια προσπάθεια επαναπατρισμού του πίνακα «Λεμεσός 1900», του Μιχαήλ Κουφού, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγο καιρό, με πρωτοβουλία ενός επιχειρηματία ο οποίος έχει εντοπίσει το άτομο που έχει στην κατοχή του τον πίνακα.


Ο πίνακας ήταν στην κατοχή του Αναγνωστηρίου «Ισότης» που εδρεύει στη Λεμεσό, όμως πουλήθηκε κάποια στιγμή, όταν η λέσχη αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον αγόρασε υπεράκτια εταιρεία, η οποία εδρεύει σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Σε μια προσπάθεια να φέρει τον πίνακα πίσω στην Κύπρο, εκτιμώντας την ιστορική και τη συμβολική του αξία για τη Λεμεσό, Κύπριος επιχειρηματίας εντόπισε το άτομο που έχει τον πίνακα στην κατοχή του και ξεκίνησε επαφές μαζί του με σκοπό να τον αγοράσει. Στόχος του Κύπριου επιχειρηματία είναι αφού αγοράσει τον πίνακα, να τον δώσει στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, κι εκείνοι, ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων και αμφότεροι Λεμεσιανοί, να τον παραδώσουν συμβολικά στον Δήμο Λεμεσού. Στο πλευρό του επιχειρηματία στέκονται και οι βουλευτές Λεμεσού Αθηνά Κυριακίδου και Νίκος Νικολαΐδης, προσπαθώντας να κινήσουν το ενδιαφέρον για τον επαναπατρισμό του πίνακα.


Η Λεμεσός του 1900


Ο πίνακας έχει όχι μόνο συμβολική, αλλά και ιστορική αξία για την πόλη της Λεμεσού, αφού την απεικονίζει στη μορφή που είχε στα τέλη του 19ου αιώνα. Αν και το όνομά του είναι «Λεμεσός 1900», ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1897 από τον Καλύμνιο ζωγράφο Μιχαήλ Κουφό. Ο πίνακας, φτιαγμένος με λάδι σε καμβά, απεικονίζει το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού με τον χωματόδρομο που οδηγούσε στην παλιά πόλη. Τίποτα από τα σημερινά κτήρια δεν υπάρχει πίσω από τον δρόμο - μονάχα χωράφια και λίγα δέντρα. Απεικονίζονται λίγα ζώα και αγρότες ντυμένοι με πουκάμισο και παντελόνι - σημάδι ότι η βράκα είχε ήδη αρχίσει να αποτελεί παρελθόν στον ενδυματολογικό κώδικα των Λεμεσιανών, έναντι της ευρωπαϊκής φορεσιάς. Ο δρόμος δεν έχει ακόμη ασφαλτοστρωθεί και η παραλία είναι ερημωμένη, καθώς ακόμη δεν είχε γίνει κοινωνικά αποδεκτή η κολύμβηση, ενώ αντιθέτως η πόλη, χτισμένη περίπου στη σημερινή γειτονιά του Αγίου Αντωνίου κοντά στο λιμάνι, έχει καλαίσθητα κτήρια, μιναρέδες, καμπαναριά από εκκλησίες και δέντρα.


Ο 22χρονος τότε Μιχαήλ Κουφός, με καταγωγή από την Κάλυμνο, δίδασκε εκείνο το διάστημα Τέχνες σε 18 μαθητές του Γυμνασίου Λεμεσού, ενώ έβγαζε τα προς το ζην και ζωγραφίζοντας πορτραίτα. Όπως αναφέρει η Ρίτα Σεβέρη στο βιβλίο της «Travelling artists in Cyprus 1700-1960» (Philip Wilson Publishers, Λονδίνο, 2000), ο Κουφός ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έκανε ποτέ έκθεση στην Κύπρο το 1897, στο μπαρ του Ζήνωνα Σκυριανίδη στη Λεμεσό. Ο δε επίμαχος πίνακας «Λεμεσός 1900» είχε δοθεί ως δώρο σε λαχειοπώληση και το άτομο που τον κέρδισε τον πούλησε αργότερα προς 2 λίρες και 10 σεντ. Την επόμενη χρονιά, ο Κουφός πραγματοποίησε δεύτερη έκθεση στο Αναγνωστήριο «Ισότης», με έργα από τους 18 μαθητές του. Η αξία του πίνακα εκτιμήθηκε πριν από μερικά χρόνια στα 100.000 ευρώ.