Παράθυρο logo
Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Αθήνα
Δημοσιεύθηκε 08.03.2016
Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Αθήνα

Στην παρουσία της διάσημης περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς ξεκινά την Πέμπτη 10 Μαρτίου το πρόγραμμα As Οne στο Μουσείο Μπενάκη, με σειρά από περφόρμανς, διαλέξεις, εργαστήρια.


Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτές τις μέρες η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, με την ευκαιρία μιας πολυεπίπεδης παρουσίασης του έργου της στην Αθήνα. Το Ινστιτούτο Marina Abramovic συνεργάζεται με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, με έδρα την Αθήνα, και μαζί παρουσιάζουν το πρόγραμμα με τίτλο As One για επτά εβδομάδες στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς).


Το As One ξεκινά στις 10 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Απριλίου, παρουσιάζοντας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνεται η Μέθοδος Abramovic, περφόρμανς, διαλέξεις, ταινίες και εργαστήρια, αλλά και η Μηχανή Αμοιβαίων Κυμάτων.


Το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που είναι αφιερωμένα στην περφόρμανς στην Ευρώπη.


Η μέθοδος Abramovic


Πρόκειται για μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, μια βιωματική εμπειρία για τον θεατή-συμμετέχων.


Η Μέθοδος αντλεί υλικό από μια τεράστια δεξαμενή εμπειριών και performances της δημιουργού τα τελευταία 40 χρόνια, και διυλίζεται σταδιακά σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που σκοπό έχει την επαφή́ με τον εαυτό́ μας και τη σύνδεση με τους άλλους. Η Μέθοδος βασίζεται στην ατομική και τη συλλογική συμμετοχή και αποτελεί μια βιωματική προσέγγιση στην άυλη τέχνη.


Καθώς αποτελεί μια διαδικασία σε διαρκή διερεύνηση και διαμόρφωση από τη δημιουργό του, η συγκεκριμένη μορφή της Μεθόδου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ως εξέλιξη ανάλογων έργων που έχουν παρουσιαστεί από την ίδια σε βάθος χρόνου ανά τον κόσμο.


«Όλοι μπορούν να ακολουθήσουν την Μέθοδό μου», ανέφερε σε συνέντευξή της στο αθηναϊκό πόρταλ in.gr η διάσημη περφόρμερ. «Από τον οδοκαθαριστή μέχρι τον πολιτικό. Κάθε άνθρωπος που θα ακολουθήσει αυτή τη Μέθοδο μπορεί να εντοπίσει κάτι που θεωρεί χρήσιμο για τον εαυτό του. Ακόμη και τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία.»


Σύμφωνα με την ίδια, το πιο απαιτητικό κομμάτι της Μεθόδου είναι ο χρόνος που χρειάζεται για την κατανόησή της. «Η Μέθοδος προτείνει να αποχωριστούν για κάποιες ώρες οι άνθρωποι τα κινητά, τους υπολογιστές, τα ρολόγια τους, να φορέσουν ακουστικά, ώστε να μην τους αποσπά τίποτα την προσοχή και να ξεχάσουν τον χρόνο.»


Έχοντας ήδη δηλώσει στο παρελθόν ότι η Μέθοδός της μπορεί να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων, δίνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τη Lady Gaga η οποία όταν μυήθηκε στη διαδικασία σταμάτησε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς σε σχετική ερώτηση απάντησε:


«Δεν μπορώ να αλλάξω τις ζωές των ανθρώπων, μπορώ όμως να τους προτείνω έναν διαφορετικό τρόπο για να ζουν. Οι ναρκωτικές ουσίες λαμβάνονται για να αντικαταστήσουν κάτι. Η Μέθοδός μου μπορεί να βοηθήσει στο να αισθάνεται κανείς καλά και χωρίς αυτές τις ουσίες. Η Lady Gaga είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ήρθε σε μένα για να εφαρμόσει τις ασκήσεις μου επειδή ήθελε να τη διδάξω τη Μέθοδό μου. Με εξέπληξε το πόσο καλή μαθήτρια ήταν, ήταν αφοσιωμένη και δεν παρίστανε ότι με παρακολουθεί.[…] Ενσωμάτωσε τα όσα έμαθε από τις ασκήσεις μου στη δουλειά της. Πριν τραγουδήσει για την τελετή απονομής των Όσκαρ μού έστειλε email για να της στείλω τις ασκήσεις αναπνοής που της είχα ετοιμάσει. Οι ασκήσεις αυτές προσφέρουν μια αίσθηση ψυχικής ισορροπίας.»


Στην συνέντευξή της, η διάσημη περφόρμερ σχολίασε και την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη: «Είναι τραγική η κατάσταση, αλλά δεν μπορείς να βοηθήσεις ουσιαστικά», είπε. «Ως καλλιτέχνις μπορώ να δουλέψω πάνω στην αλλαγή συνειδήσεων, και εάν αλλάξω συνειδήσεις, μπορώ να αλλάξω και τους ανθρώπους και ίσως αργότερα αλλάξει ο κόσμος. Το μέλλον όμως είναι προκαθορισμένο και δυσκολευόμαστε να το παραδεχτούμε. Είμαστε έρμαια των αποφάσεων των άλλων. Παίζονται πολιτικά παιχνίδια.»


Συμμετοχή Κυπρίων


Συνολικά 29 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο As One, οι οποίοι επιλέχθηκαν, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, από τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς και τους συνεργάτες της, για να παρουσιάσουν νέες αναθέσεις έργων.


Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 6 μακράς διάρκειας performances από 6 Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίες θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, επί 8 ώρες την ημέρα. Επιπλέον, 21 performances από 23 καλλιτέχνες θα παρουσιαστούν ως performance interventions με διάρκεια από μία έως 6 μέρες. Μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκoνται τρεις Κύπριοι περφόρμερ: η χορογράφος και περφόρμερ Έλενα Αντωνίου και οι περφόρμερ PASHIAS και Δημήτρης Χειμώνας. 


Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για να παρουσιάσουν νέα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος As One είναι οι Έλενα Αντωνίου, PASHIAS και Δημήτρης Χειμώνας.


Επιπλέον, στο χώρο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς θα υπάρχει η εγκατάσταση με τίτλο Mutual Wave Machine ή Μηχανή Αμοιβαίων Κυμάτων. Πρόκειται για μια εγκατάσταση που σχεδίασε η γνωστική νευρολόγος και καλλιτέχνης Σουζάν Ντίκερ και ο καλλιτέχνης και δημιουργός λογισμικού Ματίας Όστρικ. Για την υλοποίησή της εργάστηκαν οι Πίτερ Μπερ, Ντιέντερικ Σκουρλ και ο Κύπριος καλλιτέχνης ήχου Παντελής Διαμαντίδης.



Στο πλαίσιο του As One θα παρουσιαστεί η εγκατάσταση με τίτλο «Μηχανή Αμοιβαίων Κυμάτων» η οποία σχεδιάστηκε στη βάση της περφόρμανς The Artist Is Present της Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Στην ομάδα δημιουργίας αυτής της «Μηχανής» εργάστηκε ο Κύπριος καλλιτέχνης ήχου Παντελής Διαμαντίδης.


Πρόκειται για ένα πείραμα της νευροεπιστήμης και μια διαδραστική εγκατάσταση νευροανάδρασης που διερευνά και ενσωματώνει την απατηλή έννοια πως «είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος» με έναν άλλο άνθρωπο, μέσω του συγχρονισμού των εγκεφαλικών κυμάτων. Δύο επισκέπτες μπαίνουν μέσα σε μια χωρο-κάψουλα με οπτικοακουστικό περιβάλλον που ανταποκρίνεται και αντανακλά την κοινή εγκεφαλική δραστηριότητά τους. Μπορούν να βιώσουν απευθείας και να χειριστούν τις εσωτερικές δυνάμεις τους για να προσεγγίσουν ή να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο.


Τέλος, για δύο μήνες εντατικής εργασίας μαθητείας της Μεθόδου Αμπράμοβιτς θα βρεθεί στην Αθήνα η εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου. Η συμμετοχή της εικαστικού είναι συγκεκριμένη και θα διαρκεί 9 ώρες την ημέρα για πέντε βδομάδες. Μετά από εντατική εκπαίδευση από την καλλιτέχνη Lynsey Peisinger, η Μαρία Λοϊζίδου ανήκει στην ομάδα που θα λειτουργήσει βοηθητικά προς την κατανόηση της μεθόδου Αμπράμοβιτς. Θα έχει, δε, την ευκαιρία να σχολιάσει με μια παρουσίαση την εμπειρία στο κοινό προς το τέλος της διάρκειας του όλου εγχειρήματος.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΠΑΝΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ