Του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου
Πρόκειται για δύο μονόπρακτους μονολόγους του Έλληνα κινηματογραφιστή και θεατρικού συγγραφέα, Σταύρου Τσιώλη. Δύο ξεχωριστοί άνθρωποι, δύο διαφορετικές ιστορίες, σε μία ενιαία παράσταση. Παρ’ όλα αυτά, ας πούμε δυο λόγια για το κάθε έργο χωριστά.
Η Δημοπρασία
Ο Αριστείδης, είναι ένας δημοπράτης έργων τέχνης σε έναν υπό χρεωκοπία τηλεοπτικό σταθμό. Τον συναντάμε την ώρα που ξεκινάει άλλη μία εκπομπή τηλεπώλησης, κάποιο βράδυ του Σαββάτου, ξημερώνοντας Κυριακή. Μόνο του. Χωρίς καμία τεχνική υποστήριξη από την ιδιοκτησία του σταθμού, χωρίς τις δεσποινίδες του τηλεφωνείου, χωρίς μακιγιέζ, εικονολήπτες, φωνολήπτες, χωρίς σκηνοθέτη, ο Αριστείδης πασχίζει να πουλήσει έστω ένα αντικείμενο από την συλλογή του. Το τηλέφωνο όμως δεν χτυπάει και αυτός, σε άθλια ψυχολογική και οικονομική κατάσταση, προσπαθεί μάταια να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Ένας άνθρωπος που παλεύει με την μοναξιά, την σιωπή και την απόγνωση μέχρι τελικής πτώσεως...
Η Γυναίκα του Αστροναύτη
Η Γωγώ, είναι η γυναίκα του Φώτη Τσούτσουρα. Ο Φώτης είναι ένας Έλληνας αστροναύτης, της Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρεία. Η Ελληνική Αστροναυτική Εταιρεία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να στείλει πύραυλο στο διάστημα. Παρ’ όλα αυτά το διοικητικό συμβούλιο έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση προβών για την κάθοδο του θαλάμου, μετά την είσοδό του στην στρατόσφαιρα. Σήμερα ο Φώτης ετοιμάζεται για την τρίτη του αποστολή και η Γωγώ ανησυχεί και αυτήν της την ανησυχία εκφράζει σε έναν πλασιέ εγκυκλοπαιδειών που τυχαία πέρασε από το σπίτι της την συγκεκριμένη μέρα. Η επικοινωνία αυτή με ένα άγνωστο φαινομενικά πρόσωπο την οδηγεί στην απελευθέρωση και με μέσο έναν χειμαρρώδη λόγο, η γυναίκα του αστροναύτη, καταφεύγει σε αποκαλύψεις για την προσωπική της ζωή, την σχέση με τον άντρα της, το παρελθόν και το παρόν τους.
Στα δύο αυτά μονόπρακτα του Σταύρου Τσιώλη παρακολουθούμε δύο ήρωες της διπλανής πόρτας να ξετυλίγουν μπροστά μας, το κουβάρι της εθνικής μας μοναξιάς. Μία ματιά στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας από τις πλάτες δύο ανθρώπων που ηττήθηκαν από την σκληρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας, και τις προσωπικές τους επιλογές αλλά αρνούνται να παραιτηθούν και εναγωνίως ψάχνουν ένα νόημα και μια ελπίδα. Μια μάχη με την απόγνωση, φιλτραρισμένη από το ιδιαίτερο χιούμορ του συγγραφέα και την ποίηση της καθημερινότητας. Μια μάχη με την πραγματικότητα, δύο χαρακτήρων με παρελθόν, αλλά με αβέβαιο μέλλον.
Τα υπόλοιπα από την Κυριακή 30 Απριλίου και για οχτώ μόνο παραστάσεις, στις θεατρικές σας οθόνες.
Λένε, πως ο κόσμος είναι χωρίς νόημα...
+ Χώρος: Ο Χώρος Δίπλα στα Καλά Καθούμενα, οδός Νικοκλέους 21, Στοά Φανερωμένης [δίπλα στο καφενείο Καλά Καθούμενα, παλιά Λευκωσία].
Παραστάσεις: 30 Απριλίου και 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8 Μαΐου στις 20:30. Εισιτήρια προς 10 ευρώ. Διάρκεια: 75 λεπτά. Πληροφορίες / κρατήσεις: 96118678 και www.facebook.com/paraplevros

