Τελετή λήξης για την έκθεση Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ - Maniera Cypria

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.1.2018

Η εκδήλωση για τη λήξη της Έκθεσης στις 24 Ιανουαρίου στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία, συνδιοργανώνεται με την Πρεσβεία της Ιταλίας στη Λευκωσία με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Για τον λόγο υτό έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Αντόνιο Ταγιάνι. 


Η Έκθεση «Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ - Maniera Cypria» κατάφερε να συγκεντρώσει πέραν των 50 εικόνων από όλη την Κύπρο με σκοπό να αναδείξει τη ζωγραφική της Μεγαλονήσου κατά τον 13ο αιώνα, τη δυσκολότερη περίοδο της Λατινοκρατίας και τους τρόπους καλλιτεχνικής συμβίωσης ανάμεσα στους δύο κόσμους, Ανατολής και Δύσης, τις επιδράσεις αλλά και την αντίσταση στις δογματικές επιβολές. Η Ορθόδοξη Εκκλησία του τόπου αποξενωμένη το Αυτοκέφαλό της, από δέκα από τις δεκατέσσερις επισκοπές της, από περιουσίες αλλά και από ναούς και μοναστήρια αντιστέκεται και αυτό φαίνεται μέσα από τα έργα των ταπεινών αγιογράφων αυτής της περιόδου.

1


Ο σκοπός της Έκθεσης να αισθητοποιηθεί, πως η τέχνη αυτής του πρώτου περίπου αιώνα από την φραγκική κατάκτηση της Κύπρου (1191-1300) είναι συνέχεια της πλούσιας βυζαντινής τέχνης της υστεροκομνήνειας περιόδου, έχει επιτευχθεί.

Αφορμή για την Έκθεση αυτή αποτέλεσε η συντήρηση της μεγάλης εικόνας με την Ένθρονη Παναγία με τους Καρμηλίτες μοναχούς και σκηνές θαυμάτων. Η αποκάλυψη κάτω από επιζωγραφήσεις των αρχικών ενδυμάτων των Καρμηλιτών μοναχών που είχαν καταργηθεί από τον Πάπα το 1287 προσφέρει για την εικόνα αυτή μια χρονολόγηση γύρω στο 1280 ένδεκα χρόνια πριν την πτώση του σταυροφορικού βασιλείου της Άκρας. Η σημαντική αυτή πληροφορία αποδέσμευσε την καλλιτεχνική παραγωγή της Κύπρου από τα σταυροφορικά εργαστήρια που διεκδικούσαν την πατρότητα της κυπριακής ζωγραφικής του 13ου αιώνα και κατά συνέπεια η τέχνη της Κύπρου, ήταν μεν επαρχιακή μεν αλλά σταθερά βυζαντινή, κυπριακώ τω τρόπω.

Για την καλλιτεχνική παραγωγή του 13ου αιώνα στην Κύπρο έχουν ετοιμαστεί ειδικά κεφάλαια από εκλεκτούς ερευνητές (Δ.Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Κ. Βαφειάδης, Χαρ. Χοτζάκογλου, Χρ. Χατζηχριστοδούλου και Ι. Ηλιάδης) τα οποία δημοσιεύονται στον δίγλωσσο Κατάλογο της Έκθεσης (Ελληνικά-Αγγλικά). Στην Έκθεση παρουσιάζονται εικόνες από την πλούσια συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, αλλά και εικόνες από όλη την Κύπρο που παραχωρήθηκαν από τις Μητροπόλεις Μόρφου, Λεμεσού και Πάφου, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη Έκθεση, η οποία παρατάθηκε έως σήμερα λόγω της μεγάλης της επισκεψιμότητας της, δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί χωρίς την αγαστή συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού στο πλαίσιο των προγραμμάτων του για τον θρησκευτικό Τουρισμό. Η Έκθεση αποτέλεσε μία από τις επίσημες εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017.

Η εκδήλωση για τη λήξη της Έκθεσης συνδιοργανώνεται με την Πρεσβεία της Ιταλίας στη Λευκωσία με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και για το λόγο αυτό έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Αντόνιο Ταγιάνι. Η εκδήλωση εντάσσεται επίσης στους εορτασμούς για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: [add_single_eventon id="62784" ev_uxval="1" ]

Όλες οι εκδηλώσεις στην ΑΤΖΕΝΤΑ μας. 





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ