Παράθυρο logo
Πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή έργων τέχνης και οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού μεταξύ τ/κ και ε/κ
Δημοσιεύθηκε 03.09.2019
Πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή έργων τέχνης και οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού μεταξύ τ/κ και ε/κ

Διακόσια δέκα εννέα έργα τέχνης τα οποία είχαν βρεθεί στην Αμμόχωστο αμέσως μετά το 1974 από ομάδα Τουρκοκυπρίων που τα διαφύλαξε με σκοπό την επιστροφή τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, παραδόθηκαν χθες στα Ηνωμένα Έθνη.

Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στην προστατευόμενη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο συμφωνημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμη: Πολιτιστική Ανταλλαγή, ενα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που δεν ξανάγινε 

Έκθεση τον Νοέμβριο

Μιλώντας στον «Π», η Ελληνοκύπρια πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, Ανδρούλλα Βασιλείου, ανέφερε ότι μέρος των έργων θα επιλεγεί και θα εκτεθεί σε αίθουσα του Λήδρα Πάλας στις αρχές Νοεμβρίου. Η έκθεση θα διαρκέσει δύο μέρες και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης για την παράδοση των έργων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Υπενθυμίζεται ότι για αυτό το σκοπό -αλλά όχι μόνο- το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με το Γραφείο του Διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής κοινότητας δημιούργησαν ειδική ιστοσελίδα με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για όλα τα έργα τέχνης που χάθηκαν το 1974 στην Κύπρο.

Ό,τι ανταλλάχθηκε

Η τ/κ πλευρά παρέδωσε συνολικά 219 έργα τέχνης ανάμεσα στα οποία βρίσκεται σημαντικός αριθμός έργων του Γεώργιου Πολ.Γεωργίου, έργα των Λευτέρη Οικονόμου, Γιώργου Σκοτεινού, Χριστόφορου Σάββα, Τηλέμαχου Κάνθου και άλλων.

Με τη σειρά της η ε/κ πλευρά παρέδωσε οπτικοακουστικό υλικό που αφορά κυρίως παραδοσιακή μουσική των Τουρκοκυπρίων. Το υλικό βρισκόταν στο Αρχείο του ΡΙΚ και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη συλλογική μνήμη της τ/κ κοινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», δεν έχει δοθεί όλο το ζητούμενο υλικό καθώς μέρος αυτού βρίσκεται στο Βέλγιο για ψηφιοποίηση.



Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στην προστατευόμενη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών και σ’ αυτή συμμετείχαν η Ε/κ πρόεδρος της Τ.Ε για τον Πολιτισμό Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Τ/κ συμπρόεδρός της Κανί Κανόλ, τα μέλη Γιάννης Τουμαζής, Αλεξάνδρα Γαλανού, Γιασάρ Ερσόι και άλλοι.