Ανοίγει η έκθεση με τα έργα που διασώθηκαν στην Αμμόχωστο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.1.2020

Eνα χρόνο μετά την ανακοίνωση της επιστροφής 219 έργων τέχνης από την Αμμόχωστο ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημόσια. Όχι όμως, στο παρόν στάδιο, για το ευρύ κοινό.


Η έκθεση, στην οποία θα παρουσιαστούν περί τα 50 από τα 219 έργα Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών τα οποία είχαν διασωθεί από Τουρκοκύπριους στην Αμμόχωστο αμέσως μετά το 1974, θα ανοίξει στις 3 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στην έκθεση -που τελεί υπό την αιγίδα της ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ- θα παραστούν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα εγκαίνια της έκθεσης -την οποία μπορούν να επισκεφτούν μόνο όσοι έχουν λάβει τη σχετική πρόσκληση- θα παραστούν οι ζώντες δημιουργοί των έργων και μέλη των οικογενειών τους.

Και οπτικοακουστικό υλικό

Εκτός από τα επιλεγμένα έργα τέχνης, στο Λήδρα Πάλας θα παρουσιαστεί και αριθμός οπτικοακουστικού υλικού που βρισκόταν στο Αρχείο του ΡΙΚ και αφορά Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από συμφωνία μεταξύ Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 26 Φεβρουαρίου 2019, αποφασίστηκε η ανταλλαγή έργων τέχνης στο πλαίσιο των ΜΟΕ για το Κυπριακό: σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επέστρεφε έργα τέχνης Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών που βρέθηκαν στην Αμμόχωστο αμέσως μετά το 1974 από Τουρκοκύπριους που τα διαφύλαξαν με σκοπό την επιστροφή τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επέστρεφε οπτικοακουστικό υλικό Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών από το Αρχείο του ΡΙΚ. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2019, τα έργα από τις δύο πλευρές παραδόθηκαν μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, στα Ηνωμένα Έθνη.

Ασφαλείς πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι το σύνολο των έργων θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ