Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό στην Αίγυπτο εμπνευσμένο από τον θεό Δία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.5.2022

Ο Δίας, ο θεός του ουρανού της ελληνικής μυθολογίας, θεωρείτο πανταχού παρών και παρατηρητής των υποθέσεων των ανθρώπων. Ωστόσο αν και δεδομένης της λατρείας του στον ελλαδικό χώρο πολλοί θεωρούν ότι ναοί του Δία βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα.


Μια νέα ανακάλυψη στην Αίγυπτο αμφισβητεί αυτή την αντίληψη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου γνωστοποίησε ότι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός ναού εμπνευσμένου από τον Δία στη χερσόνησο του Σινά. Ο ναός τιμά τον Δία Κάσιο -μια θεότητα που συγχωνεύει τον ελληνικό θεό Δία και το όρος Κάσιο. Το βουνό βρίσκεται στα σύνορα της Συρίας και της Τουρκίας και συνδέεται με μια θρυλική μάχη που έλαβε χώρα μεταξύ του Δία και του τέρατος Τυφώνα για να αποφασιστεί ποιος θα κυβερνούσε το σύμπαν. (Ο Δίας κέρδισε με τη βοήθεια του έμπιστου κεραυνού του).

Γνωστό σήμερα ως Jebel Aqra, το Κάσιο όρος έχει συχνές καταιγίδες και έγινε σημαντικός τόπος λατρείας σε πολλές αρχαίες παραδόσεις. Ο συνδυασμός της λατρείας το θεού με το φυσικό περιβάλλον του όρους είναι "ένα παράδειγμα της κληρονομιάς της θρησκευτικής πολυπολιτισμικότητας στην αρχαιότητα" γράφει η Jerusalem Post. Στην ανακοίνωση, ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του συμβουλίου αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε ότι η ομάδα αναγνώρισε τον ναό του Δία Κασίου με τη βοήθεια των υπολειμμάτων ενός ζεύγους ροζ γρανιτένιων στύλων ύψους 2,5 μέτρων που κάποτε χρησίμευαν ως πύλη εισόδου του ναού. Οι κίονες πιθανόν να κατέρρευσαν λόγω σεισμού. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης μια συλλογή από γρανιτένιους όγκους στο χώρο - πιθανότατα μέρος μιας σκάλας που επέτρεπε στους πιστούς να φτάσουν στο ναό.

zeus-kasios-temple-ruins-1880x1410
Τα ερείπια του ναού του Δία - Κάσιου. Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Ο χώρος έχει ανασκαφεί και στο παρελθόν: Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Jean Clédat, ένας Γάλλος αιγυπτιολόγος που αναζητούσε χριστιανικά μνημεία στην Αίγυπτο, βρήκε ελληνικά γλυπτά στην τοποθεσία που ανέφεραν τον Δία Κάσιο. Ωστόσο, ο Clédat δεν ανέσκαψε ποτέ ολόκληρο τον χώρο -και τώρα οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι έχουν αναλάβει αυτό το έργο. Ανακάλυψαν εκ νέου την πέτρα που βρήκε ο Clédat και ανακάλυψαν μια παρόμοια πέτρα που φέρει ελληνικά γλυπτά, μαζί με ενδείξεις ότι οι ροζ πέτρες του ναού επαναχρησιμοποιήθηκαν σε άλλες κατασκευές. Ο Hisham Hussein, ο γενικός διευθυντής της ανασκαφής, δήλωσε ότι επί του παρόντος μελετά τους λίθους που ανακαλύφθηκαν και ότι θα πραγματοποιήσει μια φωτογραμμετρική έρευνα για να κατανοήσει τον υποκείμενο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ναού.

ANCIENT-EGYPT1
Επιγραφές που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής δείχνουν ότι ο ναός ανακαινίστηκε από τον Αδριανό (117-138 π.Χ.). Γνωστός για τον θαυμασμό του προς τον ελληνικό πολιτισμό, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ανακαίνισε και άλλες κατασκευές σε όλη την αυτοκρατορία του.

Πηγή: lifo.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ