Η «Marilyn» του Warhol, στα $195 εκατομμύρια , καταρρίπτει το ρεκόρ δημοπρασίας για έργο από Αμερικανό καλλιτέχνη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.5.2022

Ίσως η εικόνα να μην είναι τόσο αισθησιακή, όπως αυτή της Μέριλιν Μονρόε με το φόρεμά της να κυματίζει στην ταινία «The Seven Year Itch», αλλά το βράδυ της Δευτέρας έγινε η πιο ακριβή.


Σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά προσφορών, η μεταξοτυπία του 1964 του Andy Warhol με το πρόσωπο της ηθοποιού, «Shot Sage Blue Marilyn», πουλήθηκε για περίπου 195 εκατομμύρια δολάρια σε έναν άγνωστο αγοραστή στον Christie's στη Νέα Υόρκη, καθιστώντας την την υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε για οποιοδήποτε Αμερικανικό έργο τέχνης σε δημοπρασία.

«Πουλήσαμε τον πιο ακριβό πίνακα του 20ου αιώνα», είπε ο ειδικός του Christie's Alex Rotter. «Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα».

Ο πίνακας 40 χ 40 ίντσών, ένα τρόπαιο δεδομένων των ζωντανών χρωμάτων και του λαμπερού θέματός του, επισκίασε την προηγούμενη υψηλή τιμή των 110,5 εκατομμυρίων δολαρίων για έναν πίνακα ζωγραφικής ενός κρανίου του καλλιτέχνη Μπασκιάτ στον οίκο Sotheby's το 2017, καθώς και την υψηλή δημοπρασία ενός άλλου έργου του Warhol με ένα αυτοκίνητο σε δυστύχημα που πουλήθηκε για 105,4 εκατομμύρια δολάρια το 2013.



Η πώληση τη Δευτέρα ξεκίνησε μια σεζόν ανοιξιάτικων δημοπρασιών σε μια πόλη που μόλις άρχισε να επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από δύο χρόνια από την πανδημία του κορωνοϊού. Η αίθουσα πωλήσεων του Christie's στο Rockefeller Center ήταν γεμάτη με τα γνωστά πρόσωπα των εμπόρων και των συμβούλων τέχνης, οι οποίοι ξεκάθαρα καλωσόρισαν την ευκαιρία να υποβάλουν προσφορά για έργα τέχνης και πάλι αυτοπροσώπως.

«Υπάρχει πολλή όρεξη, υπάρχουν πολλά χρήματα και υπάρχει πολλή ποιότητα», είπε ο Αυστριακός γκαλερίστας Thaddaeus Ropac, ο οποίος ήταν στην πώληση. «Με όλα αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να λειτουργήσει».

Ο Philip Hoffman, ιδρυτής του Fine Art Group, μιας συμβουλευτικής εταιρείας της Νέας Υόρκης, είπε ότι οι προσεχείς δύο εβδομάδες δημοπρασιών θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια. «Έχει παρακρατηθεί ένα τεράστιο ποσό για δύο χρόνια και υπάρχει τεράστιος όγκος περιορισμένης ζήτησης από νέους πελάτες», είπε. «Όλοι περίμεναν την κατάλληλη στιγμή και ήρθε η κατάλληλη στιγμή».

Η δημοπρασία του Christie's ήταν ασυνήθιστη καθώς κανένα από τα έργα δεν συνοδεύτηκε από εγγύηση - μια ελάχιστη τιμή στην οποία ένα τρίτο μέρος ή ο οίκος δημοπρασιών έχει δεσμευτεί να αγοράσει το έργο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα έργα αποστέλλονται από την περιουσία των Ελβετών αντιπροσώπων Thomas και Doris Ammann, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν στο ίδρυμά τους, το οποίο υποστηρίζει προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης για παιδιά. Το κτήμα ήθελε να μεγιστοποιήσει τα φιλανθρωπικά έσοδα.

Τα 36 έργα της πώλησης, που απέφεραν συνολικά 318 εκατομμύρια δολάρια (δύο παρτίδες δεν πουλήθηκαν), επιβεβαίωσαν την αλήθεια ότι τα έργα κορυφαίας ποιότητας πωλούνται σε κορυφαίες τιμές, όσο ταραχώδη κι αν είναι η κατάσταση του κόσμου - είτε πρόκειται για πόλεμο στο εξωτερικό , μια πανδημία ή μια τρομοκρατική επίθεση.

Η δημοπρασία, στην πρόσφατα σχεδιασμένη αίθουσα πωλήσεων του Christie's με ειδικούς τοποθετημένους στα πλάγια και δημοσιογράφους σε σκαμπό στο πίσω μέρος, ήταν άρτια οργανωμένη. Η ενέργεια κροτάλιζε στην αίθουσα καθώς ο βετεράνος δημοπράτης Jussi Pylkkanen έκανε εναλλαγή μεταξύ των πλειοδοτών στο τηλέφωνο και στα καθίσματα. "Έχω 15 πλειοδότες για αυτό!" είπε για τον καμβά της Ann Craven με τρία πουλιά, "I Wasn't Sorry, 2003", που τελικά πουλήθηκε για 680.400 $ έναντι μιας μεγάλης εκτίμησης των $ 40.000.

Ο πίνακας του Warhol, ένας από τους πέντε σε μια σειρά, βασίζεται σε μια προωθητική φωτογραφία από την ταινία της ηθοποιού "Niagara", μέρος μιας σειράς πορτρέτων "Shot Marilyn". Το 1964, μια γυναίκα μπήκε στο στούντιο του Warhol’s Factory με ένα πιστόλι και πυροβόλησε μια στοίβα από τέσσερις πίνακες της Μέριλιν. (Ο καμβάς που βγήκε σε δημοπρασία στον οίκο Christie's δεν τρυπήθηκε από τη σφαίρα.)

Τα αδέρφια Ammann αγόρασαν το έργο από τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης S.I. Newhouse Jr., το 1998; εκείνη τη χρονιά, ο Newhouse αγόρασε το «Orange Marilyn» (1964) του Warhol στους Sotheby's για 17,3 εκατομμύρια δολάρια. Μετά τον θάνατο του Newhouse, το 2017, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Ken Griffin αγόρασε αυτό το έργο ιδιωτικά για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: The New York Times

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ