Παράθυρο logo
Γυναίκα 5.000 ετών ανακαλύφθηκε στο Περού με τα μαλλιά και τα νύχια της ακόμα άθικτα
Δημοσιεύθηκε 20.05.2025
Γυναίκα 5.000 ετών ανακαλύφθηκε στο Περού με τα μαλλιά και τα νύχια της ακόμα άθικτα

Η εξαιρετική ανακάλυψη στο Άσπερο αποκαλύπτει την υψηλή θέση των γυναικών στην αρχαία πολιτιστική κοινωνία του Καράλ.

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη στον αρχαιολογικό χώρο του Άσπερο, ενός αρχαίου παράκτιου οικισμού που ανήκε στον πολιτισμό του Καράλ στην ακτή του Περού, ρίχνει νέο φως στη σημαντικότητα των γυναικών σε αυτή την ιστορική κοινωνία. Ο πολιτισμός του Caral, που θεωρείται ο παλαιότερος της Αμερικής, χρονολογείται περίπου 5.000 χρόνια πριν. Η ανακάλυψη έφερε στο φως τα εκπληκτικά καλά διατηρημένα λείψανα μιας γυναίκας της ελίτ, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τις κοινωνικές δομές και τα πολύπλοκα εμπορικά δίκτυα ενός πολιτισμού που ήταν σύγχρονος με πολιτισμούς όπως η Αρχαία Αίγυπτος και η Μεσοποταμία.

Το σώμα της γυναίκας, ύψους 1,5 μέτρου και ηλικίας μεταξύ 25 και 30 ετών κατά το θάνατό της, βρέθηκε σε έναν προσεκτικά προετοιμασμένο τάφο καλυμμένο με ένα περίτεχνο κέντημα με μπλε φτερά μακάου. Η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του σώματος, με το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια να είναι ακόμα άθικτα, είναι σχετικά ασυνήθιστη στην περιοχή, όπου συνήθως ανακτώνται μόνο σκελετικά λείψανα. Η εμβρυακή στάση στην οποία βρέθηκε, με τα πόδια διπλωμένα προς τον κορμό, υποδηλώνει τελετουργικές ταφικές πρακτικές που σχετίζονται με άτομα υψηλού κοινωνικού status.

«Τα χαρακτηριστικά των προσφορών και της ταφικής μεταχείρισης υποδηλώνουν ότι η γυναίκα ανήκε σε υψηλή κοινωνική τάξη», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού, «συμβάλλοντας περαιτέρω στις ενδείξεις για τον ηγετικό ρόλο των γυναικών σε αυτή την αρχαία κοινωνία».

 

Andina Peruvian News Agency

Το ταφικό δέμα με το οποίο θάφτηκε η γυναίκα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Σε αυτό, οι ειδικοί βρήκαν πολυάριθμα αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως τέσσερα καλάθια από καλάμι, μια βελόνα με χαραγμένα σχέδια, ένα κέλυφος σαλιγκαριού από τον Αμαζόνιο ποταμό, το ράμφος ενός τουκάν διακοσμημένο με ένθετες πράσινες και καφέ χάντρες, ένα μάλλινο ύφασμα, ένα δίχτυ ψαρέματος, περισσότερες από 30 γλυκοπατάτες και εργαλεία υφαντικής. Η ποικιλία και η προέλευση αυτών των αντικειμένων είναι σημαντική. Το κέλυφος σαλιγκαριού από τον Αμαζόνιο και το ράμφος του τουκάν υποδηλώνουν ένα εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο που συνέδεε την ακτή του αρχαίου Περού με τη ζούγκλα, ενώ η παρουσία μαλλιού υποδηλώνει δεσμούς με τις Άνδεις.

Το εξαιρετικό ύφασμα κεντημένο με φτερά μακάου, που διασταυρώνεται με τα δέματα φυτικών ινών στα οποία ήταν τυλιγμένο το σώμα, είναι ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα πτερόχριστης τέχνης από τις Άνδεις. Αυτό το αντικείμενο, μαζί με το κόσμημα από συνυφασμένες ίνες που κοσμούσε το κεφάλι της γυναίκας, υπογραμμίζει το υψηλό επίπεδο ανάπτυξης των εξειδικευμένων τεχνικών που είχε επιτύχει ο πολιτισμός του Caral.

Ο David Palomino, επικεφαλής αρχαιολόγος στο Áspero, δήλωσε ότι «η χρήση αυτών των διακοσμητικών στοιχείων, που προέρχονται από πουλιά, ήταν άγνωστη μέχρι την άνοδο των πολιτισμών των Chimú (8ος-15ος αιώνας μ.Χ.) και των Ίνκας (15ος-16ος αιώνας μ.Χ.), οι οποίοι εμφανίστηκαν πολύ αργότερα από τον πολιτισμό του Caral (που ιδρύθηκε μεταξύ 3000 π.Χ. και 1800 π.Χ.)».

Η ανακάλυψη αυτή προστίθεται σε άλλες ανακαλύψεις στο Άσπερο, όπως οι τάφοι δύο ατόμων της ελίτ που ανακαλύφθηκαν το 2016 και το 2019 σε μικρή απόσταση, καθώς και η ταυτοποίηση 22 αρχιτεκτονικών συγκροτημάτων στην περιοχή.

σημασία της ανακάλυψης έγκειται στο γεγονός ότι ενισχύει τα αυξανόμενα στοιχεία για τον ηγετικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία του Caral. Όπως και ευρήματα από άλλες αρχαίες περουβιανές κουλτούρες που χρονολογούνται από μεταγενέστερες περιόδους, όπως η Κυρία του Cao (400 μ.Χ.) και οι Ιέρειες του San José de Moro (800 μ.Χ.), αυτή η ταφή στο Áspero υπογραμμίζει τον βασικό ρόλο που διαδραμάτιζαν οι γυναίκες στην κοινωνική δομή, πιθανώς με θρησκευτικές, πολιτικές ή οικονομικές συνειρμούς.

Το Άσπερο, που βρίσκεται λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αποτελεί αντικείμενο εντατικών ερευνών τα τελευταία 20 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει μια κοινωνία που, παρά την αρχαιότητα και την απομόνωσή της σε σύγκριση με άλλους σύγχρονους πολιτισμούς, πέτυχε ένα αξιοσημείωτο επίπεδο εξειδικευμένης πολιτιστικής ανάπτυξης. Μελλοντικές αναλύσεις των αντικειμένων που βρέθηκαν σε αυτόν τον τάφο υπόσχονται να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για την υγεία, τη διατροφή και τις ταφικές πρακτικές του λαού του Caral, εδραιώνοντας τη θέση του ως έναν από τους θεμελιώδεις πολιτισμούς της Αμερικής.

Φωτογραφία:  Αρχιτεκτονικό συγκρότημα στο Άσπερο. Ευγενική παραχώρηση του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού.

ΠΗΓΗ: theartnewspaper.com

 

 

Tags