23ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου στο Αρχοντικό Αξιοθέας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.9.2020

Επιστρέφουμε λοιπόν, όσο μας επιτρέπουν οι καιροί και οι περιστάσεις. Φορτωμένοι με ενδοιασμούς και αβεβαιότητες, καθώς μετά τη φουρτούνα δεν έχει επέλθει ακόμη η απόλυτη γαλήνη. Ένα όμως είναι βέβαιο. Η Αξιοθέα είναι έτοιμη για τη νέα της πλεύση.


Έχει αναρτήσει τη σημαία τής νέας εξόρμησης και επιστρέφει έτοιμη να μας επιστρέψει στο ακέραιο εκείνα που στερηθήκαμε. Έστω κι αν προσπαθήσαμε να τα αναπληρώσουμε με το διαδικτυακό μας φεστιβάλ. Έστω κι αν οι φίλοι της Αξιοθέας αγκάλιασαν την προσπάθεια του υποχρεωτικού υποκατάστατου. Ωστόσο, άλλο είναι η άοσμη εικόνα και άλλο η πραγματικότητα που υπόκειται στις διαθέσεις της ατμόσφαιρας, που είναι γεμάτη οσμές και χρώματα και ήχους που παραλλάζουν καθώς υπόκεινται στη διάθεση του καιρού και του τόπου.

Το μόνο που θέτουμε ως όρο (πρωτίστως στους εαυτούς μας) είναι το θέμα της στοχαστικής προσαρμογής του ζωντανού φεστιβάλ στους όρους που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα. Από την άλλη, είμαστε βέβαιοι ότι αντισταθμίζει την όποια μιζέρια των προφυλάξεων η ένταση και το ασίγαστο πάθος των καλλιτεχνών που δεν αφήνουν το κεράκι της Τέχνης να σβήσει, το κρατούν αναμμένο ακόμη και στην καρδιά της πιο μεγάλης θύελλας.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, όταν συλλογίζομαι αυτό το μοίρασμα ανάμεσα στο μέσα και στο έξω, ανάμεσα στη λύπη και στη χαρά, στην προφύλαξη και στην περιπέτεια, εν τέλει στη ζωή και στον θάνατο που μας επέβαλε η πανδημία, η σκέψη πάει στις μορφές που μας προσφέρουν οι καλές τέχνες (η μουσική, η ζωγραφική κι όλες οι άλλες, παλαιές και νέες), μα ιδίως η τέχνη της ποίησης που πάντοτε προηγείται, καθώς αφουγκράζεται τα προσερχόμενα και ερμηνεύει τα παρελθόντα.

Γι’ αυτό και κλείνω με μερικούς στίχους του Μιχάλη Πασιαρδή, του ποιητή που φιλοξενούμε σε αυτό το φεστιβάλ, ο οποίος είχε έγκαιρα αφουγκραστεί τη μεγάλη θύελλα που ερχόταν, γι’ αυτό και μίλησε με ισχυρή, όμως χωνεμένη συγκίνηση, για ασκήσεις αντοχής («για τούτον εν’ βασταερόν τζιαι τζιηλαδεί ακόμα»), για οικονομία δυνάμεων («Το άσπρον του το γιασουμί ξέρει να το τζιηεύκει»), για συμφιλίωση με την ισχνή ποσότητα του αποθέματος («Το λλίον ένι το πολλύν, τούτ’ εν η αρκογκιά μας»), για μη αποδοχή τετελεσμένων («σαν κάτι πόν ετέλειωσεν μέσα στο τελειωμένο»), καθώς και για την αέναη νέα ανθοφορία («τζι αν θέλετε η Τζιύπρου μας πάλε να ξαναθθίσει»).

Ας κλείσουμε λοιπόν με ένα δικό του ακέραιο τετράστιχο:
Ήρτες, τζι όπως εφάνηκες είσιεν γυαλλίν ομπρός σου
Τζι έσπασεν τζι εμοιράστηκεν ’που το πολλύν το φως σου
τζι έδειξεν σε ’που δκυο μερκιές σαν τζιείνο μοιρασμένη,
χαρούμενη στην μιαν μερκάν, στην άλλην λυπημένη.

Μιχάλης Πιερής



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου

Monsieur Doumani

Αντώνης Αντωνίου: τζουράς, φωνητικά
Ανδρέας Σκορδής: κιθάρα, φωνητικά
Δημήτρης Γιασεμίδης: τρομπόνι, φλάουτο

Το συγκρότημα θα παρουσιάσει τραγούδια από τα τρία του άλμπουμ, καθώς και μερικά ακυκλοφόρητα κομμάτια από το άλμπουμ που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021.

Το πολυβραβευμένο σχήμα Monsieur Doumani δημιουργήθηκε το 2012 στη Λευκωσία. Προερχόμενοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, αλλά επηρεασμένοι από την κυπριακή παράδοση σε διάφορα επίπεδα, οι Monsieur Doumani επικεντρώνονται στη σύνθεση κυπριακών τραγουδιών που αντλούν έμπνευση από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία και την κρίσιμη εποχή που διανύουμε.

Αρχικά, η μπάντα επικεντρώθηκε στη διασκευή κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών, προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο σύγχρονο χρώμα, τόσο στον ήχο όσο και στη διάθεση των κομματιών, δημιουργώντας έτσι το δικό της προσωπικό ύφος.

Οι ζωντανές εμφανίσεις των Monsieur Doumani σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ και μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο (WOMAD, WOMEX, Sziget, Rudolstadt, Havana World Music Festival, Sur Jahan-India, Paradiso, MUPA), καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ανά το παγκόσμιο έτυχαν θερμής υποδοχής, με το έργο τους να αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Το σχήμα διακρίθηκε με πληθώρα βραβείων, όπως «Καλύτερου Συγκροτήματος» στα μουσικά βραβεία Songlines Music Awards, και με το βραβείο κριτικών μουσικής «Andrea Parodi World Music Awards».

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου

Το Άσμα του Γιοφυριού. Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δραματική Προσαρμογή / Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης
Σκηνικά: Χρίστος Λυσιώτης
Κουστούμια: Ηλιάνα Χρυσοστόμου, Μαρίνα Κλεάνθους
Επιμέλεια Κίνησης: Αριάννα Οικονόμου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Κουκουμάς
Υπεύθυνη Παραγωγής / Βοηθός Σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

Μια παράσταση του καταξιωμένου έργου του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Το Άσμα του Γιοφυριού», το οποίο εδώ και 17 χρόνια κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού. Από την πρεμιέρα του το 2003, το έργο αυτό έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία με πάνω από 50 παραστάσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό (Αρχαία Ολυμπία, Ποντετέρα, Κατάνια, Χανιά, Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Λονδίνο, Γρανάδα, Βαρκελώνη, Αγία Πετρούπολη).

Πρόκειται για μια δραματική διασκευή στηριγμένη στις πιο εκφραστικές παραλλαγές του γνωστού ελληνικού δημοτικού τραγουδιού «Το Γιοφύρι της Άρτας» από την Κύπρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Κάτι παραπάνω από ένα απολαυστικό θεατρικό δρώμενο, η παράσταση αποτελεί γόνιμη εκπαιδευτική εμπειρία, αφού δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να έλθουν σε επαφή με κρίσιμους προβληματισμούς που προκύπτουν από τη μελέτη του δημοτικού τραγουδιού, όπως οι διάφορες παραλλαγές του ίδιου θέματος, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ιστορικής, κοινωνικής και ιδεολογικής προοπτικής που διανοίγει η δημιουργική προσέγγιση των δημοτικών μας τραγουδιών.

Παράλληλα, παρέχεται στον θεατή η δυνατότητα να παρακολουθήσει μια νεότροπη σκηνική ερμηνεία του δημοτικού μας τραγουδιού μέσα στα συμφραζόμενα, τις αναζητήσεις και τις συλλογικές απορίες, της δικής μας εποχής.

Η μουσική της παράστασης εκτελείται ζωντανά από τον συνθέτη Ευαγόρα Καραγιώργη (λαούτο) και τους μουσικούς Γιώργο Χόπλαρο (βιολί), Κυριάκο Αργυρού (κλαρίνο) και Χριστόδουλο Σαντζιάκκη (νταούλι).

Ερμηνεύουν:

Αφηγητής: Μύρια Χατζηματθαίου
Τραγουδιστής: Γρηγόρης Παπαγρηγορίου
Πρωτομάστορας Α’: Χαρίτων Ιωσηφίδης
Πρωτομάστορας Β’ (Κωνσταντάς): Δημήτρης Πιτσιλλής
Πρωτομάστορας Γ’: Βασίλης Καραολής
Ροδαφνού: Αγγέλα Σαββίδου
Λυγερή: Στέλλα Βλαστάκη
Μαρουδκιά: Μαρία Χριστοδούλου
Μάνα (του πρωτομάστορα): Μύρια Χατζηματθαίου
Φωνή (στοιχειό): Xριστόδουλος Σαντζιάκκη
Φωνή (αρχάγγελος): Αθήνος Κωνσταντινίδης
Φωνή (πουλί): Nατάσα Καυκαλιά
Μαντατοφόροι/Καλφάδες: Αθήνος Κωνσταντινίδης, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου
Δαφνούλα: Γεωργία Χατζηνικολάου
Μάνα (των εντοιχισμένων γυναικών): Μύρια Χατζηματθαίου
Χορός: Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Σταύρος Αροδίτης, Έφη Γαβριήλ, Μαρία Θεοφάνους, Γεωργία Λιασή, Στέφανος Πελεκανής, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Χριστόδουλος Σαντζιάκκη, Γεωργία Χατζηνικολάου (και ο υπόλοιπος θίασος)

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου

Από ξένο τόπο. Ένα μουσικό ταξίδι στην ελληνόφωνη παράδοση.

Στέφανος Πελεκανής: φωνή
Γιώργος Κοτσουγιάννης: κιθάρα, λαούτο, φωνή
Σωτήρης Χριστοδούλου: μπάσο
Αλέξανδρος Χαραλάμπους: κρουστά
Γιάννης Στυλιανίδης: λαούτο
Αντιγόνη Κυριακίδου: ακορντεόν

Η εκδήλωση αποτελεί μια απόδειξη ότι το δημοτικό, παραδοσιακό τραγούδι παραμένει ζωντανό, επίκαιρο και προσιτό με συνέχεια και αποδοχή στις μέρες μας. Μέσα από τη δουλειά τους και τους πειραματισμούς τους, νέοι μουσικοί της Κύπρου παρουσιάζουν δημοτικά, παραδοσιακά τραγούδια από κάθε περιοχή του ελληνόφωνου χώρου: Κύπρος, Κρήτη, Επτάνησα, Ήπειρος, Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Κάτω Ιταλία (Σαλέντο) κ.ά. και μας ταξιδεύουν σε κάθε ελληνόφωνο «ξένο» τόπο, φέρνοντας μυρωδικούς μενεξέδες και ζουμπούλια στην αυλή της Αξιοθέας, εκεί όπου οι τόποι, οι κουλτούρες και οι άνθρωποι σμίγουν.

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 

Free Οver Four

Ερμής Μιχαήλ: ηλεκτρική κιθάρα
Αντρέας Παντελή: πιάνο
Cahit Kutrafali: μπάσο
Στέλιος Ξυδιάς: ντραμς

Με βάσεις στην τζαζ παράδοση και βλέμμα προς τo μέλλον της, το σχήμα θα κάνει το ντεμπούτο του παρουσιάζοντας τo πρώτο τους έργο. Η νέα δουλειά του σχήματος έχει το θέμα “Εξέλιξη” και η προσέγγισή του γίνεται μέσω πρόσμιξης μουσικών ιδιωμάτων, ανταγωνιζόμενων μοτίβων και κίνησης μεταξύ συλλογικού και ατομικού αυτοσχεδιασμού αναπτύσσοντας την πιο κυρίαρχη ιδέα που εμφανίζεται.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 

Vakia Stavrou, Contratempo.

Βάκια Σταύρου: τραγούδι
Μάριος Τακούσιης: διασκευές, πιάνο
Γαβριήλ Καραπατάκης: ηλεκτρικό μπάσο

Contratempo / Ενάντια στον χρόνο: Ζούμε σε μια παράξενη εποχή που όλα αναδιοργανώνονται και αποδιοργανώνονται, αναπροσαρμόζονται και αλλάζουν πρόσωπα κάθε ώρα και στιγμή, όπως ακριβώς και τα δεδομένα μας. Σανίδα σωτηρίας, ελπίδας και φωτός, το μέλλον μα και το παρελθόν.

Τα τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο, αυτά που στάθηκαν ενάντια σ’ αυτόν και δεν ξεχάστηκαν. Αυτά που μετά από δεκάδες χρόνια, από τη μέρα της γέννησής τους, σιγοψυθυρίζουν τα χείλη μας σε κάθε συναυλία. Όσα μας ενώνουν με μνήμες παιδικές, εφηβικές, νύχτες γιορτής, συναντήσεις φίλων.

Η Βάκια Σταύρου κάνει σταθμό αυτόν τον Σεπτέμβριο από τα συνεχή της ταξίδια εξωτερικού, επιστρέφει από το Παρίσι και προσγειώνεται στη Λευκωσία, για να αποδώσει ένα ρεπερτόριο πολυαγαπημένων τραγουδιών από πολλά μέρη του κόσμου: Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία, Ελλάδα κ.α, μαγικά, λιτά και απέριττα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, για να αρχινήσει ο χορός και να γίνει το θαύμα στη φεγγαρόλουστη αυλή της Αξιοθέας.

Τρίτη και Παρασκευή, 22 και 25 Σεπτεμβρίου

Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη. Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επιλογή και Επιμέλεια Κειμένων / Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης
Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μιχάλης Πιερής, Γρηγόρης Παπαγεωργίου
Χειρισμός Φωτισμού: Κυριάκος Κακουλλής
Υπεύθυνη Παραγωγής / Βοηθός Σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

Η επιτυχημένη παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έχει διαγράψει μια σημαντική διεθνή πορεία με παραστάσεις στους Δελφούς, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, το Παλέρμο και το Άμστερνταμ.
Η παράσταση βασίζεται σε ολόκληρη την ποίηση του Καβάφη και συνδυάζει εκείνα τα ποιήματα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραματικής τέχνης. Στο σκηνικό αποτέλεσμα συμβάλλει η εμπνευσμένη μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση, καθώς και οι ενδυματολογικές επιλογές του Σταύρου Αντωνόπουλου.

Η προσέγγιση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές φάσεις της ποιητικής ανέλιξης του Καβάφη (πρώιμη, εποχή της διαμόρφωσης, ώριμη περίοδο), καθώς και τις θεματικές περιοχές της ποίησης του (φιλοσοφική/ διδακτική, ιστορική/πολιτική, αισθησιακή/ ερωτική), καθιστά την παράσταση όχι απλά ένα απολαυστικό καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά και μια γόνιμη εκπαιδευτική εμπειρία.

Ερμηνείες Βασικών Ρόλων:

Σταύρος Αροδίτης, Μύρια Χατζηματθαίου, Xριστίνα Πιερή, Μαρία Χριστοδούλου, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Χαρίτων Ιωσηφίδης, Μιχάλης Μιχαήλ, Δημήτρης Πιτσιλλής, Μιχάλης Γιάγκου, Αγγέλα Σαββίδου, Μάκης Αλαμπρίτης, Λοΐζος Γαβριήλ, Μιχάλης Φιλιππάκης, Χριστόφορος Χατζηχριστοφόρου.
Χορός: Οι πιο πάνω και οι: Ευτυχία Γεωργίου, Ιωάννα Ιωάννου, Μαρία Θεοφάνους, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Γεωργία Λιασή, Νικολέτα Σιάνου, Μιχαέλλα Πρωτοπαπά, Άντρη Χατζηγεωργίου, Χριστόδουλος Σαντζιάκκης.

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου

Τα τετράστιχα του Μιχάλη Πασιαρδή. Παρουσίαση ποιητικής συλλογής.

Επιμέλεια / Ενορχήστρωση / Παρουσίαση: Ευαγόρας Καραγιώργης
Ερμηνεύουν: Μιχάλης Ττερλικκάς Aλέξης Αναστασίου, Παυλίνα Κωνσταντοπούλου, Χριστίνα Πιερή, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Μαρία Χριστοδούλου, Νατάσα Καυκαλιά

Μια εκδήλωση προς τιμήν του βραβευμένου Κύπριου συγγραφέα και ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της τελευταίας του ποιητικής συλλογής με τίτλο «Τα Τετράστιχα».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
(α) Λίγα λόγια από τον ποιητή
(β) Παρουσίαση της συλλογής από τον Μιχάλη Πιερή
(γ) Μελοποιημένη ποίηση του Πασιαρδή

Ο Μιχάλης Πασιαρδής γεννήθηκε στο Τσέρι το 1941. Έκανε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως Λειτουργός Προγραμμάτων στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Ασχολείται κυρίως με την ποίηση και το θέατρο. Γράφει ποίηση από τα νεανικά του χρόνια. Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από διάφορους Κύπριους συνθέτες. Διετέλεσε για μακρά περίοδο τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας O Φιλελεύθερος. Ο Μιχάλης Πασιαρδής είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους λογοτέχνες της Γενιάς της Ανεξαρτησίας.

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου

ΜΑΝΩΛΗ...! του Γιώργου Νεοφύτου

Ένα έργο με μια μοναδική, για τα κυπριακά δεδομένα, διαδρομή. Παρουσιάστηκε σε 15 συνολικά παραγωγές στο θέατρο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και σε δυο παραγωγές με τη μορφή όπερας δωματίου. Μεταφράστηκε σε 7 γλώσσες και παίχτηκε σε 7 χώρες πέραν της Κύπρου.

Το έργο αναφέρεται σε μια γυναίκα που σκότωσαν τον γιο της μπροστά στα μάτια της «εκείνη την ημέρα που γέμισεν ο τόπος φονιάδες». Μιλά στο μοναδικό πλάσμα που της έχει απομείνει, τον γάτο της, τον Μανώλη.

«Πέρα από τον πόνο και τη μοναξιά, αντιμετωπίζει και την κοινωνική απομόνωση, επειδή τα γεγονότα αντιμετωπίζονται από την επίσημη πλευρά ως πράγματα που δεν πρέπει κανείς να σκαλίζει» (Άντρη Κωνσταντίνου). Κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή της δεν μοιρολατρεί, ούτε εκλιπαρεί. Παλεύει για το δίκιο της. Απαιτεί δικαιοσύνη για τον γιο της «για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση… Για να μην ξανάρθουν».

Επίκαιρο συνεχώς το έργο αυτό, γίνεται οικουμενικό. Η μάνα αυτή γίνεται σύμβολο όλων των μανάδων του κόσμου ανεξαρτήτως χώρας ή φυλής, που χάνουν τα παιδιά τους άδικα.

Στην παράσταση ακούγονται ορχηστρικά τμήματα από το παραδοσιακό νανούρισμα “ Ύπνε, που παίρνεις τα παιδιά” από τον δίσκο Νανουρίσματα του Νίκου Κηπουργού.

Συντελεστές:

Συγγραφέας & Σύμβουλος: Γιώργος Νεοφύτου
Σκηνοθεσία & Ερμηνεία: Μήδεια Χάννα
Σκηνικά & Κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης
Ήχος & Μουσική: Αντρέας Καρσεράς

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου

Τη λύρας γλυκολάλεμαν. Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά». Θεατρική & Χορευτική Ομάδα Κέντρου Νεότητας «Παναγία Σουμελά»

Θεατρική Επιμέλεια: Μιλένα Ορφανίδου / Χοροδιδάσκαλος: Αντρέας Κυπριανού / Υπεύθυνη συντονισμού: Λίνα Φενερίδου

Τρύφων Χατζίδης: τραγούδι, ποντιακή λύρα / Γιώργος Χατζίδης: τραγούδι, νταούλι / Χρήστος Νεανίδης: τραγούδι

Το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά», το οποίο ιδρύθηκε από μια ομάδα νέων με βασικό στόχο τη συλλογή και προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Ποντιακού Ελληνισμού, παρουσιάζει μια μουσικοχορευτική παράσταση στην οποία η αγάπη και ο χορός συναντούν την ιστορία και την παράδοση. Μέσα από θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την ξεχωριστή αυτή πολιτισμική κληρονομιά και να ταξιδέψει πίσω στις μνήμες.

Το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά» εργάζεται εδώ και χρόνια για τη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης με σεβασμό στην ιστορία και στις ρίζες του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ η χορευτική ομάδα του Κέντρου, η οποία αποτελείται από τρία σχήματα, έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο και σε χορευτικά φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η παράσταση ετοιμάστηκε ειδικά για το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου και προβάλλει τα κύρια γνωρίσματα της ποντιακής παράδοσης, η οποία μοιράζεται αρκετά χαρακτηριστικά με την κυπριακή παράδοση, καθώς οι Έλληνες του Πόντου και οι Έλληνες της Κύπρου μοιράζονται μια κοινή μοίρα, αυτήν της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, κοινές μνήμες, αλλά και κοινές προσδοκίες.

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου

Αφιέρωμα στην Κυπριακή Μουσικοχορευτική παράδοση. Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού.

Εισαγωγική Ομιλία και Γενική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς
Έρευνα και Παρουσίαση: Έλενα Θεοδούλου Πρωτοπαπά

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού παρουσιάζει ένα ταξίδι με χορούς και τραγούδια της Κύπρου. Μέσα από την εισήγηση του Προέδρου του Ομίλου κ. Κωνσταντίνου Πρωτοπαπά και μέσω οπτικοακουστικού υλικού που θα προβληθεί, θα μεταφερθούμε στον χρόνο και στον τόπο, για να δούμε τον Παραδοσιακό χορό στις ρίζες του, στις κοινότητές μας, μέσα από ανθρώπους φορείς της παράδοσης και συγκεκριμένα στα χωριά Επταγώνια, Κελλάκι, Αρακαπάς, Πραστειό Κελλακίου, Τρεις Ελιές και Καμινάρια.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι πιο αντιπροσωπευτικοί παραδοσιακοί χοροί της Κύπρου, ανδρικοί και γυναικείοι καρσιλαμάδες, συρτός, χορός της τατσιάς και του δρεπανιού, ζεϊμπέκκικο, μάντρα, καλαματιανός. Επίσης τραγούδια της σούσας, χαρακτηριστικές «φωνές», ερωτικά δίστιχα και τσιαττιστά, και τραγούδια της προσφυγιάς. Συμμετέχει η χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού, πλαισιωμένη με παραδοσιακούς οργανοπαίκτες και ερμηνευτές.

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου

Freedom Candlemaker, Gold.

Λευτέρης Μουμτζής: φωνή, κιθάρα, πιάνο, loops
Special guest: Ερμής Μιχαήλ στην κιθάρα

H τελευταία φορά που ο τραγουδοποιός Freedom Candlemaker (Λευτέρης Μουμτζής) εμφανίστηκε στη σκηνή του Αρχοντικού Αξιοθέας ήταν τον Οκτώβριο του 2016, όπου είχε παρουσιάσει τον δίσκο που είχε κυκλοφορήσει εκείνη τη χρονιά, ‘Now Happiness’.

Αυτό τον Οκτώβριο παρουσιάζει μια σόλο παράσταση με το όνομα ‘Gold’, που θα περιλαμβάνει τραγούδια από όλη του τη δισκογραφία. ‘Gold’ είναι το τελευταίο κομμάτι που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο με τη Louvana Records, ενώ το 2019 είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος ‘Beaming Light’ με την ελληνική Inner Ear Records. Αυτό τον καιρό ηχογραφεί καινούριο υλικό που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021.

Στην παράσταση Gold θα παρουσιάσει κάποιο από αυτό το ακυκλοφόρητο υλικό, τραγούδια από τους προαναφερθέντες δίσκους, καθώς και από παλαιότερους δίσκους που είχε κυκλοφορήσει ως J. Kriste, Master of Disguise.

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου

Με άρωμα θάλασσας και Ανατολής

Παύλος Μιχαηλίδης: βιολί και τραγούδι
Φίλιππος Δημητρίου: κρουστά
Αντώνης Κορυζής: λαούτο, πολίτικο λαούτο και τραγούδι
Ανδρεανή Κυπριανού: σαντούρι και τραγούδι
Ανδρέας Σμάγας: ούτι

Το νέο αυτό μουσικό σχήμα επιλέγει διαμάντια της δισκογραφίας αλλά και της λόγιας, παραδοσιακής και δημοτικής μας μουσικής για να προσφέρει με τη φρέσκια του ενέργεια τη μουσική εκδήλωση «Με άρωμα θάλασσας και Ανατολής».

Ο Παύλος Μιχαηλίδης, βιολιστής, γνωστός στον χώρο της παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής σκηνής της Κύπρου, μαζί με τον Φίλιππο Δημητρίου, έναν από τους πιο γνωστούς και επίλεκτους οργανοπαίχτες παραδοσιακών κρουστών που φέρουν το «χρώμα» της Κύπρου στο παίξιμό τους, προσκαλούν τους νεότατους σε ηλικία Αντώνη Κορυζή (λαούτο, λάφτα και τραγούδι), Αντρεανή Κυπριανού (σαντούρι και τραγούδι) και Αντρέα Σμάγα (ούτι) σε μια ιδιαίτερη συναυλία, πλούσια από ηχοχρώματα και ενέργεια, η οποία θα μας παρασύρει σε «άλλες εποχές».

Οι τρεις νέοι μουσικοί αποτελούν την αφρόκρεμα των νέων δεξιοτεχνών κάτω των 18 ετών που ενασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική στην Κύπρο. Εύκολα κάποιος θα μπορούσε να τους ταυτίσει με το σύγχρονο μέλλον της παραδοσιακής μας μουσικής.

Θα ακουστούν τραγούδια και σκοποί της Πόλης, της ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, από τα νησιά του Αιγαίου, την Κύπρο και διακριτικές επιλογές από τη σύγχρονη λαϊκή δισκογραφία, όταν αυτή ακόμη έφερε τον τρόπο και το χρώμα της παράδοσης.

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου

Τάσος Στυλιανού. Πειραματισμοί στη Σύγχρονη Μουσική.

Τάσος Στυλιανού: κιθάρα
Γιώργος Κρασίδης: σαξόφωνο
Ειρηναίος Κουλλουράς: ακουστικό μπάσο
Μάριος Σπύρου: ντραμς

Αυτοσχεδιασμοί και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, καθώς και κομμάτια από τη σύγχρονη τζαζ σκηνή.
Ίσως ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του σχήματος είναι ο τρόπος προσέγγισης και έκφρασης όσον αφορά το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Μια προσέγγιση που εκφράζεται και ρέει μέσα σε μια έκταση μεταξύ της τζαζ και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30. Πληροφορίες και κρατήσεις: Δευτέρα με Παρασκευή | 8.30 – 14.30 | ✆ 22894531-2

Το ταμείο ανοίγει μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.
Εισιτήριο: €10 | Φοιτητικό/Μειωμένο: €5
Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου: €30

Για την προστασία όλων μας, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη τα ακόλουθα μέτρα:

1. Όλα τα εισιτήρια θα διατίθενται με προπώληση στα γραφεία του Πολιτιστικού Κέντρου, καθημερινά από τις 8:30 έως τις 14:30. Λόγω των περιορισμένων θέσεων, σας συστήνουμε να κάνετε κράτηση τηλεφωνικά στο 22894531 το συντομότερο δυνατό, όπου θα γίνεται και συνεννόηση για την παραλαβή των εισιτηρίων σας από τα γραφεία μας. Το ίδιο ισχύει και για τα εισιτήρια διαρκείας.

2. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργικού Συμβουλίου, θα τηρείται κατάλογος με τα ονόματα και τηλέφωνα επαφής των παρευρισκομένων. Σε περίπτωση αλλαγής στα δηλωμένα ονόματα των ατόμων, τα νέα ατομικά στοιχεία θα πρέπει να δηλώνονται στην είσοδο το βράδυ της εκδήλωσης.

3. Όλες οι θέσεις θα είναι αριθμημένες και καθορισμένες ανά παρέα, ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη απόσταση ασφαλείας. Η κατανομή των θέσεων θα πρέπει να τηρείται υποχρεωτικά.

4. Η προσέλευση θα γίνεται από την κανονική είσοδο των θεατών, όπου θα υπάρχει σταθμός απολύμανσης των χεριών. Για την αποφυγή συνωστισμού, οι πόρτες θα ανοίγουν στις 19:30, μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης. Παρακαλούμε όπως προσέρχεστε νωρίς. Μετά την έναρξη της εκδήλωσης δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο.

5. Για λόγους υγιεινής, δεν θα υπάρχουν μαξιλαράκια στις κερκίδες. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να φέρει το δικό του.

6. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη μόνο κατά την είσοδό σας και κατά τη διάρκεια τυχόν μετακινήσεων στον χώρο, οι οποίες πρέπει να είναι περιορισμένες στις άκρως απαραίτητες.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στον μοναδικό χώρο της Αξιοθέας όπου είμαστε βέβαιοι ότι το θαύμα θα λειτουργήσει και πάλι, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25

Τάνυσμα | Σήμερα και αύριο στο NIMAC

Τάνυσμα | Σήμερα και αύριο στο NIMAC

Τάνυσμα | Σήμερα και αύριο στο NIMAC