Kinemo: Σεμινάριο κίνησης και ενέργειας από τους Hippo Theatre Group

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.4.2023
Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, και χορευτές, σπουδαστές και σε όσους ασχολούνται με την κίνηση και το θέατρο γενικότερα.

Kinemo: Σεμινάριο κίνησης και ενέργειας διάρκειας 6 ωρών από τους Hippo Theatre Group

Kinesthetic Intelligence on stage

Στο σεμινάριο θα γίνει εισαγωγή στην έννοια του kinemo, που είναι μια μέθοδος προσέγγισης της θεατρικής πράξης και βασίζεται στο σώμα. Το kinemo αποτελεί ένα θεατρικό εργαλείο που δημιουργήθηκε από την ομάδα Hippo Theatre Group. Πλήρης ανάλυση και περιγραφή του έχει αποτυπωθεί στο σχετικό βιβλίο που εξέδωσε η ομάδα. (kinemo, εκδόσεις Αγγελάκης, 2018)

Η ομάδα Ηippo Theatre Group θα ταξιδέψει στην Κύπρο από την Αθήνα και παράλληλα με το σεμινάριο θα κάνει και κάποιες παραστάσεις.

Το kinemo γεννήθηκε μετά από πολύχρονη μελέτη της ομάδας σε ένα ιδιαίτερο είδος σωματικού θεάτρου που συνομιλεί με το θέατρο δρόμου, ακολουθεί τη λογική των μπουλουκιών και των παραστάσεων της βαλίτσας και έχει σαν κέντρο του το στοιχείο του ταξιδιού και της μετακίνησης. Πρακτικά η μέθοδος kinemo βασίζεται στην έξαρση της σωματικής έκφρασης και απαιτεί έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας από τον ηθοποιό. Η μέθοδος μιλάει για μια ανάγκη επικοινωνίας που υπερβαίνει τον λόγο. Αλλά δεν τον καταργεί. Ένας από τους στόχους της είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στήριξης του θεατρικού λόγου, που πολλές φορές μοιάζει ανυπόστατος πάνω στη σκηνή.

Το σεμινάριο θα αναπτύξει κάποιες από τις σημαντικότερες βασικές έννοιες της θεατρικής κοσμοθεωρίας των Hippo όπως: η τελετουργία και η θεατρική πράξη, η ιερότητα του σώματος, η θετική ενέργεια, η υποκριτική ως αυτοθυσία και λύτρωση.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, και χορευτές, σπουδαστές και σε όσους ασχολούνται με την κίνηση και το θέατρο γενικότερα.

Εισηγητής: Αλέξανδρος Ράπτης / Βοηθοί: Βιβή Τσόρμπα, Δάφνη Μουτζίκου (Hippo Theatre Group)

Στο σεμινάριο θα διδαχθούν:

- Τεχνικές ενδυνάμωσης του σώματος

- Ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην έννοια της ομάδας

- Μέθοδοι κατεύθυνσης της ενέργειας

- Μη λεκτικοί τρόποι θεατρικής επικοινωνίας

- Εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης ρόλων και σκηνών

- Ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί με βάση την σωματική έκφραση

ΠΟΤΕ: ΤΕΤΑΡΤΗ 17 & ΠΕΜΠΤΗ 18 MAΪΟΥ

ΩΡΕΣ: 17.00 – 20.00 (σύνολο 6 ώρες)

ΠΟΥ: Intra Portas Studio, Λεωφόρος Αμμοχώστου 32, Αγλατζιά, Λευκωσία.

ΚΟΣΤΟΣ: 50€ / Early bird (μέχρι 8/5): 40€

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 99818208 & alexhippos@gmail.com

Περιορισμένος αριθμός θέσεων!

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Αλέξανδρος Ράπτης

Ο Αλέξανδρος Ράπτης γεννήθηκε το 1979. Σπούδασε θέατρο στο Τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και στο μεταπτυχιακό τμήμα του Τμήματος Θεάτρου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε μέλος των δισκογραφημένων συγκροτημάτων Semper Cras και Δάρνακες. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο Κ.Θ.Β.Ε. και σε θεατρικές ομάδες, ως βοηθός σκηνοθέτη στη διαφήμιση και τον κινηματογράφο, ενώ έχει σκηνοθετήσει έξι μικρού μήκους ταινίες (δύο φορές βραβευμένος σε φεστιβάλ) και πλήθος θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και ενήλικες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Το 2009 ίδρυσε μαζί με τον Φώτη Δούσο την θεατρική ομάδα Hippο, που ενεργοποιείται στον χώρο του ενήλικου και του παιδικού θεάτρου, αλλά και του εκπαιδευτικού Δράματος. Έχουν ταξιδέψει με παραστάσεις τους σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Από το 2014 ως σήμερα έχει διοργανώσει και εμψυχώσει με συνεργάτες του θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα, στις Η.Π.Α. και στην Αυστραλία. Το 2018 παρέδωσε σεμινάριο με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας kinemo σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, το σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στην Βομβάη της Ινδίας. Έχει εκδόσει μελέτες για τον κινηματογράφο και το θέατρο και θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες. alexhippos@gmail.com.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Hippo Theatre Group

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου (ενήλικου & παιδικού) καθώς επίσης και του Εκπαιδευτικού Δράματος. Χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις και αριθμεί στο ενεργητικό της πολλές παραστάσεις για παιδιά που ανέβηκαν πρώτη φορά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία), Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλία.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές στιγμές της ομάδας συγκαταλέγονται οι εξής:

  • παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας (2014)

  • διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς από την Ινδία και το Νεπάλ στο Thespo19, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου της Βομβάης στην Ινδία (2017)

  • κατάκτηση του δεύτερου βραβείου στο STRUS, το 1ο Διεθνές Multi – Genre Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Νεανικού Θεάτρου με την παράσταση Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα που διεξήχθη στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας (2021).

Website: http://hippohippos.wix.com/hippo-theatre-group

FB: https://www.facebook.com/hippotheatregroup/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος