«Ποίηση και Πηλός»: Ακύρωση τελετής εγκαινίων λόγω των έκτακτων μέτρων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.10.2020

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος με αίσθημα ευθύνης για τη δημόσια υγεία ανακοινώνει ότι τα εγκαίνια της έκθεσης του διεθνούς φήμης κεραμίστα Βαλεντίνου Χαραλάμπους με τίτλο «Ποίηση και Πηλός» που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 14/10 στις 7.30 μ.μ. από τον Δρα Ανδρέα Πίττα δυστυχώς ακυρώνονται λόγω της εφαρμογής από σήμερα των νέων έκτακτων μέτρων που πήρε το Υπουργείο Υγείας μετά την αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 σε Λευκωσία και Λεμεσό.


Η έκθεση του Βαλεντίνου Χαραλάμπους στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος θα είναι ανοιχτή από σήμερα Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου και το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. και το Σάββατο από τις 11 π.μ. μέχρι τις 1 μ.μ. Για προσωπικό ραντεβού πέρα από τις ώρες λειτουργίας επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 22-766117.

Ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του τόπου με αξιοζήλευτη διεθνή εικαστική δράση και πορεία. Απόφοιτος του Central School of Fine Arts του Λονδίνου, γίνεται κατόπι δεκτός ως μαθητής στο εργαστήρι του θρυλικού κεραμίστα Bernard Leach γεγονός το οποίο στην συνέχεια του ανοίγει μια σειρά από σημαντικές καλλιτεχνικές συμμετοχές στην αγγλική πρωτεύουσα. Το συναρπαστικό εικαστικό ταξίδι του Βαλεντίνου συνεχίζει και στην Κύπρο για ένα μικρό διάστημα και μετά στην αγαπημένη του Βαγδάτη όπου έζησε και δημιούργησε για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Το υψηλό τεχνικό επίπεδο των γλυπτών του με τη μοναδική στο είδος της τεχνοτροπία και τις ιδιοπρόσωπες φόρμες χάρισαν στον Βαλεντίνο διεθνή αναγνώριση και μια θέση σε μουσεία και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Τώρα ζει και εργάζεται στην Λεμεσό όπου διατηρεί το εργαστήρι του.

Η έκθεση που πραγματοποιείται στο ΚΣΤ Διάτοπος επιθυμεί να φωτίσει μια καλλιτεχνική πτυχή του δημιουργού που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Την ποιητική πλευρά του κεραμίστα Βαλεντίνου. Το βιβλίο του «Ο ιστός της αράχνης», εκδόσεις Εν τύποις, 2018 σηματοδοτεί ένα νέο προσανατολισμό που εμπλουτίζει την πολύτιμη μέχρι τώρα καλλιτεχνική του διαδρομή. Μια συλλογή ποιημάτων, μια συνάντηση του δημιουργού κεραμίστα με τις λέξεις που οδηγεί σε μια σειρά εκπληκτικών σχεδίων εμπνευσμένων από αυτά. Ποίηση και σχέδιο λοιπόν σε ένα νοητικό διάλογο με τον πηλό γιατί ο Βαλεντίνος είναι ο απόλυτος ποιητής και εραστής του πηλού. «Υποκλιθείτε!../ Είμαι ο Πηλός/ Τη βαβούρα αφήστε/ και σταθείτε με σεβασμό./ Είμαι ο Πηλός,/ το υλικό που διάλεξε ο Θεός/ Με τα’ άγια Του τα χέρια/ έφτιαξε –αλί-εμάς./ Εμάς που δεν ντρεπόμαστε/ να λέμε πως του μοιάζουμε…/ Υποκλιθείτε! Είμαι ο Πηλός.» (Προσταγή, Ο ιστός της αράχνης.) Εκτός από τα ποιήματα, τα σχέδια και τα γλυπτά του στην έκθεση θα παρουσιαστούν και τα δυο τελικά σχέδια που του χάρισαν το πρώτο βραβείο και την ανάθεση του μνημειακού έργου που κοσμούσε τη Λέσχη Αξιωματικών στη Βαγδάτη

Ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Ο πατέρας του ήταν αγγειοπλάστης και απ' αυτόν μυήθηκε στην τέχνη της αγγειοπλαστικής. Σπούδασε στο Central School of Arts and Crafts του Λονδίνου (1947-1951) απ' όπου αποφοίτησε με διάκριση. Το 1951-1952 υπηρέτησε ως βοηθός καθηγητής στην ίδια σχολή. Στη συνέχεια, και μέχρι το 1957, εργάστηκε στην Κύπρο, στο εργαστήρι αγγειοπλαστικής του πατέρα του. Το 1957 προσκλήθηκε στο Ιράκ, όπου και οργάνωσε το Τμήμα Κεραμικής του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Ιράκ, τη διεύθυνση του οποίου είχε μέχρι την αφυπηρέτηση του. Το έργο του παρουσίασε σε ατομικές εκθέσεις στη Βαγδάτη, Λευκωσία, Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Βόννη, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Μαδρίτη. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία σε Ιράκ, Αγγλία, Αίγυπτο, Ισπανία κ.α. Το 2001 το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Κέμπριτς τον περιέλαβε στον τόμο Great Minds of the 21st Century, ενώ το 2002 η Παγκόσμια Ακαδημία Γραμμάτων των ΗΠΑ του απένειμε τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στην παγκόσμια κεραμική. Το 2005 το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Κέμπριτζ τον αξιολόγησε ως ένα από τους 100 κορυφαίους καλλιτέχνες του 2005, στην έκδοση 100 Top Artists 2005. To 2007 τιμήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών. Το 2017 εκπροσώπησε την Κύπρο στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας.

Το copyright των φωτογραφιών ανήκει στον Άκη Ιωαννίδη.

Το Κ.Σ.Τ. Διάτοπος ακολουθεί τις ενδεδειγμένες οδηγίες για την προφύλαξη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19 όπως αναφέρονται στο τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.

Η χρήση μάσκας για είσοδο στο χώρο είναι απαραίτητη.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11.

Τηλέφωνο: 22-76611 / Email: info@diatopos.com / Website: www.diatopos.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
ProtoType 2 Art & Design Conference

ProtoType 2 Art & Design Conference

ProtoType 2 Art & Design Conference

Insistent Geographies | Το Koraï παρουσιάζει έργα των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών του

Insistent Geographies | Το Koraï παρουσιάζει έργα των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών του

Insistent Geographies | Το Koraï παρουσιάζει έργα των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών του

«Raw Materials» | Ατομική έκθεση του Νίκου Μόσχου στην Stand in Line

«Raw Materials» | Ατομική έκθεση του Νίκου Μόσχου στην Stand in Line

«Raw Materials» | Ατομική έκθεση του Νίκου Μόσχου στην Stand in Line

Κάνθος – Στο Μεταίχμιο της Ιστορίας

Κάνθος – Στο Μεταίχμιο της Ιστορίας

Κάνθος – Στο Μεταίχμιο της Ιστορίας