Η έκθεση για την Amy Winehouse στο Design Museum του Λονδίνου είναι ένας φόρος τιμής στην προσωπικότητα και τη δημιουργικότητα μιας από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του 21ου αιώνα.
Έχουν περάσει ήδη δέκα χρόνια από εκείνο το καλοκαιρινό μεσημέρι που έπεσε σαν κεραυνός η είδηση του θανάτου ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα που εμφανίστηκαν στη μουσική τις τελευταίες δεκαετίες. Μια είδηση που άφησε όλη την υφήλιο μουδιασμένη, όσο κι αν έναν μήνα νωρίτερα, η τελευταία της εμφάνιση (απίστευτο φιάσκο) της 27χρονης Amy Winehouse στο Βελιγράδι, έστελνε δυσοίωνα μηνύματα για την ψυχολογική και σωματική κατάσταση της. Έχει χυθεί άπειρο μελάνι για την άνοδο και την πτώση του κοριτσιού με την συγκλονιστική φωνή και την αυτοκαταστροφική πορεία. Έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ, έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν δημοσιευθεί άπειρα άρθρα, έχουν ακουστεί εκατοντάδες μαρτυρίες, απόψεις και εικασίες. Η ουσία είναι πάντως πως με δυο μόνο άλμπουμ (αλλά τι άλμπουμ!) όσο ζούσε, η Amy Winehouse μπήκε για πάντα στο πάνθεον των μεγαλύτερων ερμηνευτριών της ιστορίας της μουσικής δίπλα σε ονόματα όπως η Έλα Φιτζέραλντ, την Αρίθα Φράνκλιν και η Νίνα Σιμόν.
Τώρα, μια δεκαετία μετά τον θάνατο της (δηλητηρίαση από αλκoόλ είπε το επίσημο πόρισμα), μια έκθεση στο Design Museum του Λονδίνου έρχεται να φωτίσει το πρόσωπο πίσω από τη λάμψη, την (θετική και αρνητική) δημοσιότητα και τη φωνή.
Ο κόσμος της Amy, του μικρού κοριτσιού, της έφηβης, της σταρ, βρίσκεται εδώ και διηγείται μια ιστορία ονείρων και εφιαλτών. Χειρόγραφοι στίχοι, εφηβικά σημειωματάρια, demo που ηχογράφησε πολύ πριν δισκογραφήσει, αδημοσίευτες οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, η αγαπημένη της Daphne Blue Fender Stratocaster και βέβαια μια σειρά από φορέματα με τα οποία εμφανίστηκε σε φεστιβάλ, συναυλίες και τηλεοπτικά σόου. Κοιτάζοντας πίσω από όλα αυτά τα εκθέματα αντιλαμβάνεσαι αισθητικές, φιλοδοξίες, επιρροές, αναφορές και διαδικασίες δημιουργίας καθώς παρακολουθείς την εξέλιξη ενός χαρισματικού ανθρώπου που έφτασε ψηλά αλλά καταπλακώθηκε από την ασήκωτη δημόσια εικόνα του.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Απριλίου 2022.
Φωτογραφία: Από την φωτογράφιση για το εξώφυλλο του «Frank» (2003). Photo by Charles Moriarty. (designmuseum.org)
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ GREECE