7 χρόνια κινηματογραφική φαγούρα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.10.2017

Το ερχόμενο Σάββατο 14 Οκτωβρίου σηκώνει αυλαία το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου [ISFFC 2017], η ετήσια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Θεάτρου Ριάλτο, που αφιερώνεται στις μικρού μήκους ταινίες: εκείνες δηλαδή τις ταινίες που δεν έχουν διάρκεια πέραν των 25 λεπτών και που μερικές φορές μπορεί να διαρκούν μόλις ένα.


Στα επτά χρόνια διεξαγωγής του, το φεστιβάλ κατάφερε -χάρη στην πολύ καλή δουλειά των καλλιτεχνικών επιμελητών του, σκηνοθετών Αλεξίας Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά- να διαμορφώσει ένα σαφές, προσιτό, σύγχρονο προφίλ και μια ταυτότητα που κερδίζει χρόνο με τον χρόνο την αναγνώριση τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Και ενώ οι διοργανωτές δεν σταματούν να τονίζουν πως οι μικρού μήκους ταινίες είναι μικρά κινηματογραφικά διαμαντάκια με τα οποία ασχολούνται ακόμη και διάσημοι -aka "φτασμένοι" κινηματογραφιστές ταινιών μεγάλου μήκους- η αξία τους ως "το πρώτο βήμα" σκηνοθετών που ίσως αργότερα μεταπηδήσουν στη μεγάλου μήκους παραγωγή παραμένει αναλλοίωτη. Κι αυτό, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δει το φεστιβάλ να αποτελεί καταφύγιο για όσους κινηματογραφιστές δεν είχαν πώς αλλιώς να δείξουν τη μικρού μήκους δουλειά τους ώστε αυτή να αναγνωριστεί με τους όρους που αναγνωρίζεται σε αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις. Είναι γι' αυτό τον λόγο που το φεστιβάλ προσελκύει κάθε χρόνο ό,τι πιο σύγχρονο στον χώρο του κυπριακού σινεμά, για να μιλήσουμε λίγο για τα "δικά μας". Η εν λόγω διοργάνωση κατάφερε να λειτουργεί με τους ίδιους όρους και προδιαγραφές που λειτουργούν οι αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις, απλώς σε μικρότερη -ακόμη- κλίμακα. Έτσι, οι εκκολαπτόμενοι σκηνοθέτες [από φοιτητές μέχρι επαγγελματίες του χώρου που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη σκηνοθεσία] βρήκαν αυτόματα μια αξιοπρεπή πλατφόρμα για την πρώτη δουλειά τους. Αυτός ήταν και παραμένει ένας από τους στόχους της διοργάνωσης που έχει πετύχει. Ένας άλλος είναι η προβολή ταινιών αμετανόητων μικρομηκάδων που παραμένουν πιστοί στο είδος της μικρού μήκους ταινίας. Κι αυτός ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί, καθώς ό,τι νεότερο από τον χώρο της μικρού μήκους ταινίας από αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του είδους φιλοξενείται στη διοργάνωση.

Φέτος, θα δούμε στην οθόνη του Ριάλτο έντεκα κυπριακές ταινίες μικρού μήκους. Δεν είναι λίγες. Παλαιότερα τις ψάχναμε διακαώς. Ίσως να υπήρχαν, απλώς δεν το ξέραμε γιατί ήταν δύσκολο να δουν το φως του προβολέα. Αυτή είναι η επιτυχία του φεστιβάλ: δίνει φωνή και αποτελεί, πια, σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες του σινεμά, τους νέους σκηνοθέτες, τους νέους δημιουργούς και, βεβαίως, τους σινεφίλ.

Ανάμεσα στους Κύπριους μικρομηκάδες ξεχωρίζει μεταξύ άλλων μια ταινία της Μαριάννας Χριστοφίδου, διάρκειας 16 λεπτών, με τίτλο Black Mountain. Η Χριστοφίδου είναι γνωστή από τον χώρο των εικαστικών κυρίως, για τις εγκαταστάσεις και τα video art έργα της, που παρουσιάζονται στις πιο φημισμένες αίθουσες τέχνης στο εξωτερικό. Προσηλωμένα θα είναι τα βλέμματα και στην ταινία του γνωστού μικρομηκά Μιχάλη Χαπέσιη "Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή", με θέμα τη ζωή των Ελληνοκυπρίων μεταναστών στο Λονδίνο μετά τη φασιστική δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού ότι οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν γνώση του τι είναι ιθαγένεια. Η ταινία απέσπασε εύφημη μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και κρίθηκε ως μια από τις πιο ώριμες στιγμές του σκηνοθέτη. Στο φεστιβάλ θα δούμε και την ταινία του Παντελή Χαπέσιη, γιου του Μιχάλη, με τίτλο "Happy Valentine's". Θα προβληθεί επίσης η ταινία "Caffe Cerutti" του Έλμου Νεοκλέους, ενός σκηνοθέτη με πολύχρονη πείρα στον χώρο της διαφήμισης και της τηλεόρασης κυρίως.

Δύο ταινίες σκηνοθετών της κολεκτίβας "Geekotopos" θα προβληθούν επίσης στο φεστιβάλ: πρόκειται για τις "Natas" του Χάρη Αγιώτη και "Κόκκινη Μύτη" του Ανδρέα Κυριάκου. Οι δύο σκηνοθέτες είναι μέρος της τριάδας που τον περασμένο Αύγουστο απέσπασε το HBO Europe Award για την πρόταση παραγωγής της ταινίας "The Midnight Shift" σε τηλεοπτική σειρά. Την κυπριακή εντεκάδα συμπληρώνουν με τις ταινίες τους οι Ήσα Αμαλία Μιχαήλ [Birthday], Γιώργος Ευαγγέλου [Catch], Κωνσταντίνος Σοφοκλέους [Enslaved], Δάφνη Μιλτιάδου [Σαν Άνεμος] και Μαρίνος Παναγιώτου [Οι Κόρες].

Παράλληλο σύμπαν

Το κυρίως φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις εμπνευσμένες από την 7η τέχνη: σειρά από masterclasses, συναντήσεις επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου, θεματικές και site specific προβολές σε σημεία της πόλης της Λεμεσού θα επεκτείνουν το φεστιβάλ έξω από τη σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα του θεάτρου Ριάλτο. Η αρχή θα γίνει με ένα πάρτι, μια νύχτα πριν από την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ στις 13 Οκτωβρίου, έξω από την αποθήκη της Συνεργατικής Χαρουπιών στο Καρνάγιο Λεμεσού. Το πάρτι έχει τίτλο Play it again! και αποτελεί μια πρωτότυπη δράση με site specific προβολές εναλλακτικών ταινιών μικρού μήκους υπό τους ήχους μουσικής από τους dj isel, ΞLY, Pan, Eugene Skull και Polem.

+ Για το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και παράλληλων δράσεων του φεστιβάλ, www.isffc.com.cy. Είσοδος ελεύθερη [απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου]. Πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο, τηλ. 77777745.

++ Το Γκρο Πλαν, η στήλη που καλύπτει τα θέματα κινηματογράφου, βρίσκεται σε άδεια μακράς διαρκείας. Αναμείνατε στο έντυπό σας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χέντι Λαμάρ | «Η ωραιότερη γυναίκα όλων των εποχών» ήταν και μία ιδιοφυής εφευρέτρια

Χέντι Λαμάρ | «Η ωραιότερη γυναίκα όλων των εποχών» ήταν και μία ιδιοφυής εφευρέτρια

Χέντι Λαμάρ | «Η ωραιότερη γυναίκα όλων των εποχών» ήταν και μία ιδιοφυής εφευρέτρια

David Lynch | Η ζωγραφική του –όπως και οι ταινίες του– δεν θα πεθάνει ποτέ

David Lynch | Η ζωγραφική του –όπως και οι ταινίες του– δεν θα πεθάνει ποτέ

David Lynch | Η ζωγραφική του –όπως και οι ταινίες του– δεν θα πεθάνει ποτέ

Πέθανε ο εμβληματικός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λίντς

Πέθανε ο εμβληματικός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λίντς

Πέθανε ο εμβληματικός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λίντς

Βραβεία Bafta | Οι ταινίες «Κονκλάβιο» και «Emilia Perez» πρώτες σε υποψηφιότητες

Βραβεία Bafta | Οι ταινίες «Κονκλάβιο» και «Emilia Perez» πρώτες σε υποψηφιότητες

Βραβεία Bafta | Οι ταινίες «Κονκλάβιο» και «Emilia Perez» πρώτες σε υποψηφιότητες