«Έχει ο Κάφκα χιούμορ;» Συζητούν η Τίνα Μανδηλαρά και ο Σπύρος Γιανναράς

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.11.2019

Το Βιβλιοτρόπιο πραγματοποιεί τη νέα του εκδήλωση με τίτλο «Έχει ο Κάφκα χιούμορ;» για την οποία θα βρεθούν στην Κύπρο η κριτικός λογοτεχνίας Τίνα Μανδηλαρά και ο συγγραφέας και μεταφραστής Σπύρος Γιανναράς.


Στην εκδήλωση συμμετέχει το θεατρικό εργαστήρι Μίτος με τη θεατρική δράση «Αγαπημένε μου πατέρα», μια 20λεπτη δράση εμπνευσμένη από την επιστολή του Φρανς Κάφκα «Γράμμα στον πατέρα».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 στις 19:30 στο Παλιό Ξυδάδικο, στη Λεμεσό.

Ολόκληρη η ζωή του Κάφκα, η ερμηνεία της σκέψης του, ακόμα και το έργο του βασίζονται σε μια βαθιά παρεξήγηση: ότι παραήταν “καφκικός”. Ο Μαξ Μπροντ αλλοίωσε σε μεγάλο βαθμό τα γραπτά του, οι βιογράφοι του παρεξήγησαν το ελεύθερο, νιτσεϊκό πνεύμα του και οι κριτικοί λογοτεχνίας δεν κατάλαβαν ότι το όπλο του Κάφκα απέναντι στον παραλογισμό του σύγχρονου κόσμου ήταν το ξεχωριστό του χιούμορ. Πρόκειται για μια ειρωνεία που νικά τις μονοδιάστατες εξηγήσεις, αποκαλύπτει τη δημιουργική δύναμη της αμφισημίας και μετατρέπει τη λογοτεχνία σε ένα ατελείωτο παιχνίδι γεμάτο συμβολισμούς, σχήματα και νέες προτάσεις για να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο για να επιβιώσουμε στον σύγχρονο κόσμο. Μια απλή απόδειξη ότι ο Κάφκα όχι μόνο δεν είναι δυσάρεστος αλλά μπορεί να μας γεμίσει δύναμη και -γιατί όχι;- να μας κάνει να γελάμε.

Η θεατρική δράση

Το θεατρικό εργαστήρι ΜΙΤΟΣ (τμήμα ενηλίκων) με εμψυχώτρια την Έλενα Αγαθοκλέους, συμμετέχει στην εκδήλωση «Έχει ο Κάφκα χιούμορ» με την 20’ δράση «Αγαπημένε μου πατέρα», εμπνευσμένη από την επιστολή του Φρανς Κάφκα «Γράμμα στον πατέρα».
Το 1919, όταν ήταν 36 χρονών, o Κάφκα είχε ενοικιάσει ένα δωμάτιο στην πανσιόν Stüdl, λίγο έξω από την Πράγα και επί 9 ημέρες έγραφε ένα γράμμα στον πατέρα του. Πρόκειται για ένα πρωτοφανή σκληρό απολογισμό, που δεν έφτασε ποτέ στον παραλήπτη του.

Συμμετέχουν: Αντωνία Αντώρκα. Θέμις Θεοφάνους, Μικαέλλα Κυπριανού, Μαρία Μάρκου, Μαρίνα Χατζηθεολόγου,
Φωνή: Γιώργος Τριχόπουλος
Ηχητικό τοπίο: Μαριάννα Μιχαήλ
Σκηνοθεσία: Έλενα Αγαθοκλέους

+ 13 Νοεμβρίου 2019 στις 19:30 στο Παλιό Ξυδάδικο, στη Λεμεσό. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 99667599 και https://www.facebook.com/bibliotropioorg/

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»