Συναυλία και σεμινάρια τροπικής μουσικής από το εργαστήρι «Λαβύρινθος»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.3.2018

Συναυλία τροπικής Μουσικής και σεμινάρια διοργανώνει το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρος το μήνα Απρίλιο:


  • Η συναυλία Τροπικής Μουσικής «Μουσικοί Δρόμοι» με τους μουσικούς Ross Daly, Κέλυ Θωμά, Μιχάλη Κουλουμή, Γιάννη Κουτή και Ευριπίδη Δίκαιο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Απρίλιου στη Λευκωσία. 


Συναυλία Μουσικοί Δρόμοι (1)


Στη μοναδική αυτή συναυλία ο Ross Daly, η Κέλυ Θωμά και οι τρεις Κύπριοι μουσικοί, με παραδοσιακά όργανα από διάφορους πολιτισμούς (Κύπρος, Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν) αλλά και με πρωτότυπα όργανα (λύρα με συμπαθητικές χορδές, τάρχου) στα οποία είναι δεξιοτέχνες, συναντώνται για πρώτη φορά υπό αυτό το σύνολο, στα πλαίσια της δημιουργίας του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος Κύπρος. Θα προσφέρουν ένα πρωτότυπο και μοναδικό άκουσμα με ποικίλα ηχοχρώματα στο μουσικόφιλο κοινό, ενσωματώνοντας παραδόσεις μουσικής και πολιτισμών σε σύγχρονες πρωτότυπες συνθέσεις.

Ο Ross Daly και η Κέλυ Θωμά είναι ένα μοναδικό μουσικό ντουέτο. Στο επίκεντρο της δημιουργίας τους είναι η λύρα, ένα μικρό τοξωτό έγχορδο μουσικό όργανο, που χρησιμοποιείται σε αρκετές μουσικές παραδόσεις της μέσης ανατολής, στα Βαλκάνια, σε νησιά της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, όπου και διαμένουν, και το νακ τάρχου, ένα σύγχρονο όργανο με βαθύ αιθέριο ήχο σχετικό με αυτόν της λύρας.

Η μουσική των δύο καλλιτεχνών, παρ’ όλα αυτά, δεν ανήκει ακριβώς σε κάποια συγκεκριμένη μουσική παράδοση, αλλά αντλεί την έμπνευσή της από ένα ευρύ φάσμα παλαιών παραδόσεων που απορρέουν από τον κόσμο της τροπικής μουσικής. Αυτά τα στοιχεία ενσωματώνονται σε ένα νέο είδος που ο Ross Daly αποκαλεί Σύγχρονη Τροπική Μουσική. Ο Ross και η Κέλυ παρουσιάζουν το έργο τους σε συναυλίες και Φεστιβάλ ολόχρονα ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, συνεργάζονται με σπουδαίους μουσικούς από διάφορα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα, ενώ επίκεντρο παραμένει πάντα γι’ αυτούς το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στην Κρήτη. Ιδρυμένο το 1982 από τον Ross Daly το Μουσικό Εργαστήρι προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό σεμιναρίων και master class από το έτος της ίδρυσης του και έχει καταφέρει να ελκύσει μαθητές και διδασκάλους από όλο τον κόσμο.

Οι τρεις Κύπριοι μουσικοί Μιχάλης Κουλουμής (βιολί), Γιάννης Κουτής (ούτι) και Ευριπίδης Δίκαιος (κρουστά) με μεγάλο αριθμό συναυλιών ο καθένας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, αλλά και με προσωπικές συνθέσεις και δισκογραφία, είναι από τους σημαντικούς αντιπροσώπους της Τροπικής και Παραδοσιακής Μουσικής από διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, στην Κύπρο. Στη συναυλία θα παρουσιάσουν, ενσωματώνοντας τις γνώσεις τους,  και δικές τους πρωτότυπες σύγχρονες συνθέσεις.

Πληροφορίες Συναυλίας

Μουσικοί: Ross Daly (λύρα, τάρχου, ραμπάμπ, σάζι), Κέλυ Θωμά (λύρες), Μιχάλης Κουλουμής (βιολί), Γιάννης Κουτής (ούτι) και Ευριπίδης Δίκαιος (κρουστά)

Μέρα: Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ώρα: 20:30

Χώρος: Θέατρο Δέντρο, Ενότητος 44, 1041 Παλλουριώτισσα, Λευκωσία

Εισιτήρια: 15 ευρώ κανονικό / 12 ευρώ μειωμένο (μαθητές / φοιτητές / άνεργοι / συνταξιούχοι)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 70007102

Φιλοξενία/Υποστήριξη: Θέατρο Δέντρο



Σύνδεσμοι των μουσικών στο διαδίκτυο:

www.rossdaly.gr

www.kellythoma.com

www.labyrinthmusic.gr

www.michaliskouloumis.com

www.linguafrancaensemble.com



  • Τα τρία σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο 10-15 Απριλίου 2018:


Σεμινάρια Λαβύρινθος Κύπρος


1.«ΜΑΚΑΜ ΩΣ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΜΗ»

Καθηγητής: Ross Daly

Μια συνηθισμένη παρεξήγηση σχετικά με τις τροπικές μουσικές παραδόσεις και συγκεκριμένα με τα Μακάμ, είναι ότι τα Μακάμ είναι απλώς ένα μωσαϊκό από κλίμακες που συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Εάν τα βλέπουμε έτσι, χάνουμε την ουσία τους που έχει να κάνει κυρίως με μια ιδιωματική φρασεολογία και όχι με την έννοια του τονικού υλικού απλώς (κλίμακες). Κάθε Μακάμ, μέσω της μοναδικής και χαρακτηριστικής του φρασεολογίας, μας αποκαλύπτεται μέσα από το τεράστιο ρεπερτόριο που του έχει δημιουργηθεί από αμέτρητους σπουδαίους συνθέτες, εδώ και πολλούς αιώνες.

Σε αυτό το σεμινάριο, ο Ross Daly θα παρουσιάσει στους μαθητές την χαρακτηριστική φρασεολογία του κάθε Μακάμ, μέσα από το ομαδικό παίξιμο και την ανάλυση ενός επίλεκτου ρεπερτορίου, από κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά και περιεκτικά κομμάτια από το καθένα.

Ημερομηνίες και Χρονοδιάγραμμα : 10 – 15 Απριλίου 2018

Τρίτη: 17:00 – 20:00

Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00

Κυριακή: 10:00 – 13:00

Χώρος διεξαγωγής: Ο Χώρος Δίπλα στα Καλά Καθούμενα, Νικοκλέους 21, Στοά Φανερωμένης, Λευκωσία.



2.«ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»

Καθηγητής: Μιχάλης Κουλουμής

Ο διακεκριμένος βιολιστής Μιχάλης Κουλουμής μας προσκαλεί στον μουσικό κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από το πολυποίκιλτο φάσμα του βιολιού. Το σεμινάριο θα εστιάσει στο ρεπερτόριο των παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα αυτών της Κύπρου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης, του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Λέσβος) και της Κλασικής μουσικής της Κωνσταντινούπολης.

Μέσα από επιλεγμένα χειρόγραφα κομμάτια, ο Μιχάλης Κουλουμής θα μελετήσει τα χαρακτηριστικά της τέχνης της ερμηνείας του βιολιού στην Ανατολική Μεσόγειο:

–Τεχνικές δοξαριού

– Φραζάρισμα

– Προσωδία (groove)

– Ρυθμολογία (5/8, 7/8, 9/8, 9/4, 10/8, 11/8)

– Μελίσματα – μοτίβα (motifs)

– Βασικά μακάμια (maqams)

– Ερμηνεία από παρτιτούρα

– Μικροδιαστήματα

– Διάφορα Κουρδίσματα

– Παίξιμο με ισοκράτημα

– Τροπικός Αυτοσχεδιασμός (ρυθμικός και ταξίμι)

 

Σημειώσεις: 

– Προαπαιτείται ένα βασικό επίπεδο ανάγνωσης παρτιτούρας

– Σπουδαστές με τοξωτά όργανα όπως κρητική λύρα, πολίτικη λύρα, yaylitanbur και τσέλο είναι δυνατό να συμμετάσχουν στο σεμινάριο.

 Ημερομηνίες και Χρονοδιάγραμμα : 10 – 15 Απριλίου 2018

Τρίτη: 17:00 – 20:00

Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00

Κυριακή: 10:00 – 13:00

Χώρος διεξαγωγής: Ταχτ ελ καλέ χώρος, Οθέλλου 5-7, 1016, Λευκωσία.



3.«ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ»

Καθηγήτρια: Κέλυ Θωμά

Στο σεμινάριο αυτό η Κέλυ θα δουλέψει μαζί με την ομάδα, μια επιλογή από κομμάτια συνθετών σύγχρονης τροπικής μουσικής, καθώς και κάποιες παραδοσιακές μελωδίες. Χωρίς τη χρήση παρτιτούρας, αλλά με πολλή επανάληψη, οι μαθητές θα κληθούν να αποστηθίσουν τις συνθέσεις και μαζί με την Κέλυ να τις ενορχηστρώσουν με τη χρήση δυναμικών, αρμονίας, συχνοτικών σχέσεων, στολισμού, παραλλαγών και άλλων ιδεών που θα προκύψουν στη διαδικασία. Η διεξαγωγή του σεμιναρίου εξαρτάται πολύ από τη σύνθεση της ομάδας, από τα ποια όργανα δηλαδή θα παίζουν οι συμμετέχοντες, οπότε δεν μπορεί να είναι ακόμα προβλέψιμο το ακριβές ρεπερτόριο. Ωστόσο, δυο εβδομάδες πριν την έναρξη του σεμιναρίου θα σταλούν στους συμμετέχοντες κάποια προτεινόμενα κομμάτια ώστε να προετοιμαστούν αν το επιθυμούν. Το επίπεδο θα πρέπει να είναι αρκετά καλό στο όργανό τους , ώστε να μπορούν με σχετική ευκολία να αποστηθίσουν και να παίξουν μελωδίες οι οποίες ενδέχεται να είναι και ως και αρκετά περίπλοκες. Όποιος έχει υπομονή, αγάπη για ομαδική δουλειά και όρεξη για επανάληψη είναι ευπρόσδεκτος!

Τονικότητες: κυρίως Ρε, Λα, Σολ (supurde, mansur)

 Ενδεικτικά κουρδίσματα για διάφορα όργανα:

Λύρα (κρητικό ή πολιτικό κούρδισμα)

Λαούτο (κρητικό ή στεριανό)

Ούτι (αραβικό κούρδισμα )

Νέυ (σουπουρντέ, μανσούρ)

Βιολί, τσέλο, μπάσο (κανονικό)

Για άλλα όργανα μπορείτε να ρωτήσετε: kellythoma@yahoo.com

Όργανα: Κυρίως μη συγκερασμένα. Η Κέλυ μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα μαθητές με τοξωτά όργανα όσον αφορά τεχνική και στολίδια, καθώς η ίδια παίζει λύρα, ωστόσο μαθητές που παίζουν άλλου τύπου όργανα είναι άκρως ευπρόσδεκτοι και σίγουρα θα επωφεληθούν.

Παρτιτούρα: ένας από τους στόχους του σεμιναρίου είναι να αποστηθίσουν οι μαθητές το ρεπερτόριο, οπότε δεν θα χρησιμοποιηθεί παρτιτούρα, αλλά αν κάποιος δυσκολεύεται ιδιαίτερα να το κάνει αυτό δεν θα τον αφήσουμε να υποφέρει και θα του χορηγήσουμε παρτιτούρα σε μικρές δόσεις…



Ημερομηνίες και Χρονοδιάγραμμα : 10 – 15 Απριλίου 2018

Τρίτη: 17:00 – 20:00

Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00

Κυριακή: 10:00 – 13:00

Χώρος διεξαγωγής: Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Λεύκωνος 8, 1011,  2ος όροφος, Διαμέρισμα 5, δίπλα στην Πλατεία Φανερωμένης.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 250 ευρώ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ (ΜΟΥΣΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ): 200 ευρώ

Για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τα σεμινάρια και για ερωτήσεις, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: www.labyrinthcyprus.com

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 99 941006 / 99 583947

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Terlikkas x Fuzz Bus | Δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Λάρνακα

Terlikkas x Fuzz Bus | Δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Λάρνακα

Terlikkas x Fuzz Bus | Δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Λάρνακα

Οι Massive Attack απέρριψαν το Coachella λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Οι Massive Attack απέρριψαν το Coachella λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Οι Massive Attack απέρριψαν το Coachella λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων

«Κατερίνα Γώγου – Με λένε Οδύσσεια» στο Κτήριον 53

«Κατερίνα Γώγου – Με λένε Οδύσσεια» στο Κτήριον 53

«Κατερίνα Γώγου – Με λένε Οδύσσεια» στο Κτήριον 53

Alternative Brains Rule | «Κατάληψη» της New Division στις 21 Δεκεμβρίου - Τα σχέδια για το 2025

Alternative Brains Rule | «Κατάληψη» της New Division στις 21 Δεκεμβρίου - Τα σχέδια για το 2025

Alternative Brains Rule | «Κατάληψη» της New Division στις 21 Δεκεμβρίου - Τα σχέδια για το 2025