Παράθυρο logo
Πρώτη παγκύπρια συναυλία στη νοηματική γλώσσα
Δημοσιεύθηκε 11.06.2019 13:13
Πρώτη παγκύπρια συναυλία στη νοηματική γλώσσα

«Από πέρσι συζητούσαμε με τον Δήμο Εγκωμης τη διοργάνωση μιας συναυλίας. Τόσα χρόνια, εδώ, στον Δήμο Έγκωμης βρίσκεται το ωδείο μας. Εγώ πήγα στη συνάντηση με την ιδέα ενός ρεπερτορίου που να μιλά για τα παιδιά και τη διαφορετικότητα. Συζητώντας λοιπόν το ενδεχόμενο, μπήκε στον «χορό» και η Σχολή Κωφών. Και τότε έπεσε η ιδέα: γιατί να μην κάνουμε μια συναυλία στη Νοηματική γλώσσα;» Κάπως έτσι περιγράφει η Ανθή Παπαφιλίππου ότι προέκυψε η πρώτη παγκύπρια συναυλία στη νοηματική γλώσσα, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η συναυλία αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Δήμου Έγκωμης, της Σχολής Κωφών και της παιδικής χορωδίας «Μουσικοί Ορίζοντες / Ανθή Παπαφιλίππου», με τη συμμετοχή πολλών μουσικών και ερμηνευτών.

Η συναυλία απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα έχει ταυτόχρονη παρουσίαση του προγράμματος στην κυπριακή νοηματική γλώσσα

Δικαίωμα στην τέχνη

«Είναι μια συλλογική προσπάθεια. Ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι για την πραγματοποίησή της και ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος», δηλώνει στον «Π» η κ. Παπαφιλίππου, εξηγώντας ότι η συναυλία θα είναι η πρώτη που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα έχει ταυτόχρονη παρουσίαση του προγράμματος στην κυπριακή νοηματική γλώσσα.

«Εκείνο που θέλω εγώ σαν μουσικός από αυτή τη συναυλία, είναι να στείλει το μήνυμα ότι το δικαίωμα στην τέχνη είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Μπορεί κάποιοι συνάνθρωποί μας να μην μπορούν να ακούσουν τη μουσική αλλά έχουν το δικαίωμα να κάτσουν στο θέατρο και να την παρακολουθήσουν. Γι’ αυτό ειδικά κάποιες θέσεις κεντρικές θα κρατηθούν και θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό και προσβάσιμο περιβάλλον για το κωφό ακροατήριο».

Στο πλαίσιο του προγράμματος της συναυλίας, θα παρουσιαστεί αρχικά ένα θεατρικό δρώμενο από παιδιά της Σχολής Κωφών με θέμα το μεταναστευτικό. Πολλά παιδιά της σχολής έφτασαν πρόσφυγες με βάρκες από τις εμπόλεμες ζώνες των χωρών τους στην Κύπρο και δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει έντονη ευαισθητοποίηση για αυτό το θέμα, εξηγεί η κ. Παπαφιλίππου. Το δεκάλεπτο θεατρικό δρώμενο ανέλαβαν ο Κυριάκος Τοφαρίδης και η Αθηνά Νεοφύτου.

Η επιλογή του ρεπερτορίου

Θα ακολουθήσει το μουσικό πρόγραμμα «με τραγούδια για παιδιά, τραγούδια που μιλούν για τα παιδιά, για την αγάπη, για ελπίδα, για την ισότητα». Η κ. Παπαφιλίππου εξηγεί τα πρακτικά εμπόδια που προέκυψαν κατά την επιλογή του ρεπερτορίου: «Είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο, από τη στιγμή που μιλάς για παιδική χορωδία κι έχεις να αντιμετωπίσεις αφενός παιδιά και αφετέρου τον χορωδιακό ήχο. Αυτά τα δύο ενέχουν περιορισμούς από μόνα τους. Πόσω μάλλον όταν προσθέσεις το στοιχείο της νοηματικής γλώσσας. Συναντηθήκαμε στη μέση και διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα που ικανοποιεί όλους».

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας έχουν η Ελενα Χατζηπέτρου, ο Αβραάμ Κοντός που έκανε και τις ενορχηστρώσεις για την ορχήστρα και η Ανθή Παπαφιλίππου που ανέλαβε και τις ενορχηστρώσεις για τη χορωδία.

Στη συναυλία λαμβάνουν μέρος 70 παιδιά και μαζί τους οι σολίστες Γιώργος Καλογήρου και Αργυρώ Χριστοδούλου, η σοπράνο Έλλη Κουτσούλη, η ερμηνεύτρια Νικολέττα Λειβαδιώτη και 7μελής ορχήστρα.

  • Στις 14 Ιουνίου στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις 20:30. Είσοδος ελεύθερη.