O κ. Ρένος Κτώρος από τη Φλάσου θα συμμετέχει στο φετινό φεστιβάλ Windcraft με ένα εργαστήρι κατασκευής πιθκιάυλι-φλογέρας -του τυπικού κυπριακού λαϊκού πνευστού οργάνου. Κτηνοτρόφος στο επάγγελμα το πιθκιαύλι του κρατάει συντροφιά στη δουλειά και στον ελεύθερο χρόνο του.
"Γύρω σας υπάρχει η γη, ο ουρανός, τα δέντρα και τα πουλιά. Βλέπεις τα ζώα σου να βόσκουν. Και είσαι ήρεμος. Πιάνεις το φλάουτό σου και παίζεις ένα, δύο, τρία, τέσσερα κομμάτια. Και δεν έχεις καμία σκέψη. Καμία σκέψη. Παίζεις το φλάουτό σου και χαλαρώνεις εντελώς. Ό,τι επιθυμεί ο Θεός και ξεχάστε το αύριο. Και στη θλίψη, όχι μόνο στην ευτυχία. Έχεις ένα πρόβλημα και όταν αρχίζεις να παίζεις βγάζεις όλη σου τη θλίψη και το φλάουτο παίζει και αυτό με θλίψη...".
Οι θείοι του ήταν δεινοί πιθκιαυλοπαίχτες, έπαιζαν σε γάμους και γιορτἐς και τραγουδούσαν μαζί. “ Για να μπορέσεις να κατασκευάσεις ένα πιθκιάβλι πρέπει να έχεις καλό αυτί όπως και για να παίζεις. Μαθαίνεις μόνος σου, ακούγοντας τη μελωδία. Όταν μπαίνει ο πόθος στη ψυχή το πιθκιάβλι είναι ένας τρόπος να το βγάλεις προς τα έξω. Το πρώτο μου πιθκιάβλι μου το έφτιαξε ο πατέρας μου όταν ήμουν 8 χρονών. Ακούω πολλά νησιώτικα, μικρασιάτικα, κρητικά, και ρεμπέτικα μετα το 1900, όταν ακούω τραγούδια που δηλώνουν αγάπη προς τον τόπο συγκινούμαι πολύ ”.
* Το εργαστήρι "Η τέχνη του πιθκιαυλιού" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 22 και 23 Ιουλίου στις 4μμ-7μμ στα Κατύδατα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
H Yena Hacışevki κατάγεται από τη Μαλιά της Λεμεσού, αποφοίτησε το 2007 από το Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ακντενίζ στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε για τρία χρόνια στην αποκατάσταση αρχαιολογικών αντικειμένων στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο εργάστηκε ως επαγγελματίας ξεναγός για θρησκευτικές καθώς και αρχαιολογικές ομάδες στην αγγλική και ιταλική γλώσσα. Από το 2016, άνοιξε το εργαστήριο και κατάστημα Atelier KabuK (kabuk σημαίνει κοχύλι στα τουρκικά) στη Λευκωσία. Σχεδιάζει και δημιουργεί επιτραπέζια παιχνίδια κατά παραγγελία, οργανώνει εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες και κατασκευάζει τις δικές της φλογέρες κατά παραγγελία.
Έμαθε πώς να φτιάχνει φλάουτα από ένα ζευγάρι ταξιδιωτών από την Ουκρανία που είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή φλάουτων από καλάμια. Άρχισε να κατασκευάζει διάφορους αυλούς στο σπίτι ως χόμπι. Εκείνη τη χρονιά, ενώ κατασκεύαζε την πρώτη της παρτίδα, ανακάλυψε μια τεχνική που θα επέτρεπε σε δύο άτομα να φυσήξουν σε ένα καλάμι και να το παίξουν σαν να επρόκειτο για δύο διαφορετικούς αυλούς, είτε ο ένας δίπλα στον άλλο είτε ο ένας απέναντι από τον άλλο.
“Φτιάχνω φλάουτα από καλάμια επειδή έτσι ξεκίνησε το προσωπικό μου ταξίδι στην κατασκευή φλάουτων. Ωστόσο, οι φλογέρες μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε υλικό”. Εξερευνεί διάφορες τοποθεσίες στην Κύπρο, περιμένοντας την κατάλληλη εποχή για να βρει καλάμια κατάλληλα για παραγωγή. Οι ιδανικοί μήνες για την επιλογή αυτών των καλαμιών είναι συνήθως ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Αφού μαζέψει τα καλάμια και τα αφήσει να στεγνώσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο, ανοίγει τρύπες σε αυτά με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να παίζουν αρμονικά και ταυτόχρονα δύο άτομα. Καθώς κάθε φλάουτο είναι μοναδικό για ένα άτομο ή ένα ζευγάρι, ζωγραφίζει κάθε φλάουτο με διαφορετικό σχέδιο με το κάθε ένα να έχει τη δική του επίσης ξεχωριστή θήκη.
“ Στην αρχή τα ονόμασα "φλάουτα αγάπης". Ο κύριος λόγος που τα δημιούργησα είναι για να εναρμονίσει τους μη μουσικούς με τη μουσική με τους παίχτες να περνούν χρόνο επικοινωνώντας, μακριά από την τεχνολογία. Αυτά τα φλάουτα απευθύνονται επίσης σε στενούς φίλους, μέλη της οικογένειας, εραστές και σε όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Στόχος είναι να μάθουν οι άνθρωποι να ακούν ο ένας τον άλλον. Ο απώτερος στόχος είναι να ξεπεραστεί η φυσική πρόκληση του φυσήματος σε δύο φλάουτα που βρίσκονται σε ένα καλάμι, η ανάγκη παραχώρησης, η αμοιβαία κατανόηση, η δημιουργία ενσυναίσθησης και η δημιουργία μιας αρμονικής μελωδίας από κοινού.”
H Yena οργανώνει επίσης εργαστήρια (μερικές φορές με τη συνοδεία ψυχολόγου) για φίλους, μέλη οικογενειών, παντρεμένα ζευγάρια, σπουδαστές γιόγκα, σπουδαστές δημοσίων σχέσεων κ.λπ. “ Στόχος μου είναι να τους δείξω πώς να παίζουν αυτούς τους αυλούς και πώς να χρησιμοποιούν αυτή τη φιλοσοφία για να δημιουργήσουν ισορροπία και αρμονία στις σχέσεις τους μέσα από μεθόδους αναπνοής, παιχνίδια και ερωταποκρίσεις.”
Θα βρίσκεται στο φεστιβάλ Windcraft με τους αυλούς και τα φλάουτα της κατα τη διάρκεια όλου του Φεστιβάλ.
* Windcraft Festival |Κατύδατα, 22 & 23 Ιουλίου 2023| www.windcraftmusicfest.com/el