Το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα υποψήφιο για «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.1.2022

Το Μουσείο Καποδίστρια διεκδικεί το βραβείο ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα Μουσεία.


Το Μουσείο Καποδίστρια πέρασε στην τελική φάση υποψηφιότητας για το βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς / European Museum of the Year Award (ΕΜΥΑ) και αποτελεί το μοναδικό μουσείο από την Ελλάδα που διεκδικεί τη σημαντική αυτή διάκριση για το 2022. Εξήντα μουσεία από όλη την Ευρώπη έχουν περάσει στην τελική φάση και η ανακήρυξη των νικητών θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του European Museum Forum, που θα διεξαχθεί στο Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2022.

Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 από το  European Museum Forum (EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο σε μουσεία που τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν ή προχώρησαν σε εκτεταμένη ανανέωση και σήμερα συμβάλλουν ουσιωδώς – μέσω καινοτόμων, δημιουργικών και εξωστρεφών προσεγγίσεων στη λειτουργία τους –  στην ενίσχυση και πρόοδο της κοινωνίας και στην προώθηση της κοινωνίας των μουσείων.







Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 αποτελεί το μοναδικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και αναδεικνύει μέσα από την εμβληματική προσωπικότητα του Κερκυραίου ευγενή, Έλληνα πολιτικού και ευρωπαίου διπλωμάτη, Ιωάννη κόμη Καποδίστρια, τους δεσμούς μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Στεγάζεται στην εξοχική κατοικία και κτήμα των Καποδίστρια στη μέση Κέρκυρα, γνωστή ως Κουκουρίτσα (κηρυγμένο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο) και υπήρξε το όραμα μιας σπουδαίας Κερκυραίας, της Μαρίας Καποδίστρια - Δεσύλλα (1898 - 1980), δισέγγονης του μικρότερου αδελφού του Κυβερνήτη, η οποία δώρισε την ιστορική οικία και κτήμα της Κουκουρίτσας, καθώς και τη συλλογή προσωπικών και οικογενειακών κειμηλίων των Καποδίστρια σε τρία πνευματικά ιδρύματα της Κέρκυρας – την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – με σκοπό να λειτουργήσουν εκεί ένα Μουσείο αφιερωμένο στο “σπουδαίο τέκνο του Τόπου” και με την ευχή στο μέλλον να στεγαστεί εκεί το Αρχείο Καποδίστρια.

Η Μαρία Καποδίστρια - Δεσύλλα, υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της Κέρκυρας. Γεννημένη στην Αθήνα το 1898, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα το 1928, μαζί με τις κόρες της από τον πρώτο της γάμο με τον Λουδοβίκο Σκάρπα, Ελένη και Δαρεία. Το 1931 παντρεύτηκε τον επιτυχημένο Κερκυραίο βιομήχανο Σταμάτιο Δεσύλλα. Ανέπτυξε πολύπλευρη δραστηριότητα, με ιδιαίτερα πολύτιμη προσφορά στον Ερυθρό Σταυρό. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της, τα Χριστούγεννα του 1956, ο οποίος ήταν εν ενεργεία Δήμαρχος Κερκυραίων, εξελέγη η ίδια Δήμαρχος στην πόλη της Κέρκυρας και η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Δήμαρχος στην Ελλάδα.







Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1981 και για αρκετά χρόνια, λόγω έλλειψης πόρων και επιστημονικού προσωπικού, είχε μια δράση αρκετά περιορισμένη. Η σημαντική ετήσια χορηγία του Μεγάλου Ευεργέτη του Μουσείου, Κερκυραίου επιχειρηματία Χρήστου Φωκά, επέτρεψε στο Μουσείο από το 2007, να αναπτύσσει τις δράσεις του, αποκτώντας μια διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, ενώ φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι αξιόλογες εκδηλώσεις στον κήπο.

Το 2012, το Μουσείο έκλεισε προσωρινά για ανακαίνιση. Η ένταξη στο πρόγραμμα LEADER -υπό την εποπτεία της Αναπτυξιακής Επιχείρησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- επέτρεψε στο Μουσείο να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και την αναδιαμόρφωση της μόνιμης έκθεσης και του περιβάλλοντος χώρου. Τον Οκτώβριο του 2017 το ανακαινισμένο μουσείο  εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και αναγνωρίζεται πλέον ως ένας σύγχρονος μουσειακός φορέας και σημαντικό τοπόσημο της Κέρκυρας.

Παράλληλα με την ανακαίνιση, το Μουσείο προχώρησε σε σημαντικές εργασίες για την ανάπτυξη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού του χαρακτήρα, καθώς και σε ενέργειες δικτύωσης με άλλα μουσεία και πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς - αρχεία, που αφορούν το έργο και τη ζωή του Ι. Α. Καποδίστρια. Συγκροτήθηκε μια ερευνητική επιστημονική ομάδα, υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρ. Λούκου, που σχεδίασε μία ψηφιακή πλατφόρμα διασύνδεσης τεκμηρίων από αρχεία και βιβλιοθήκες της Ευρώπης. Το Ψηφιακό Αρχείο είναι προσβάσιμο στην παγκόσμια κοινότητα (από το 2016) μέσω της νέας ιστοσελίδας του Μουσείου. Και τα δύο έργα δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ GREECE

Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»