«Φιλουμένα Μαρτουράνο»: Παραστάσεις σε Λευκωσία & περιοδεία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.3.2022

Περιοδεία σε Λάρνακα, Πάφο, Σωτήρα, Λεμεσό. Παραστάσεις στη Λευκωσία στις 4, 5 και 6 Μαρτίου 2022.


Η αποτελεσματικότητα με την οποία η Μαγδαλένα Ζήρα και οι συνεργάτες της αφουγκράζονται τη λαϊκότητα αυτού του κοινωνικοπολιτικού παραμυθιού, είναι το πρώτο μεγάλο επίτευγμα της πρότασης. - Γιώργος Σαββινίδης, Φιλελεύθερος, 27/2/2022.

Η εξαιρετική σκηνική χημεία της Αννίτας Σαντοριναίου και του Γιώργου Μουαΐμη […] δικαιώνει τις επιλογές της παραγωγής στη διανομή των πρωταγωνιστικών ρόλων. - Μαρία Χαμάλη, Πολίτης, 27/2/2022.Η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα περιοδεύει τον Μάρτιο σε Λάρνακα (16/3) και Πάφο (30/3) και στη συνέχεια τον Απρίλιο σε Σωτήρα (6/4) και Λεμεσό (16 & 17/4).

Στο μεταξύ, συνεχίζει τις παραστάσεις της στη Λευκωσία στο Θέατρο ΘΟΚ - Κεντρική Σκηνή, την Παρασκευή 4, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαρτίου 2022. Η μεγάλη παραγωγή του ΘΟΚ είναι μια γλυκόπικρη κωμωδία που εξακολουθεί να γράφει, δεκαετίες τώρα, τη δική της λαμπρή ιστορία στις θεατρικές σκηνές ολόκληρου του κόσμου και δεν έχει πάψει να προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους θεατές, όπου κι αν παίζεται.

Γραμμένη στα 1946, η Φιλουμένα Μαρτουράνο κατέχει προεξάρχουσα θέση στη δραματουργία του Ιταλού κωμωδιογράφου, ως ένα ιδιαίτερο δείγμα νεορεαλισμού στο οποίο συμπυκνώνεται μια ολόκληρη εποχή.

Το έργο μάς μεταφέρει στη Νάπολη, όπου η Φιλουμένα, μια πρώην πόρνη, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει μέσα στο σπίτι και στη ζωή του Ντομένικο, ενός πλούσιου εμπόρου, έπειτα από αρκετά χρόνια κοινού βίου. Οι ταπεινώσεις που υφίσταται και η συσσωρευμένη της πίκρα την αναγκάζουν να ακολουθήσει μια παλιά, δοκιμασμένη συνταγή και να παίξει το τελευταίο της χαρτί. Η Φιλουμένα βγαίνει πρόσκαιρα κερδισμένη, καθώς, όταν η αλήθεια αποκαλυφθεί, ο Ντομένικο προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτήν. Στο τέλος, όμως, ένα μυστικό ανατρέπει τις ισορροπίες και αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

Μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους, ένα ταξίδι προς την αναζήτηση της ευτυχίας με όχημα τη σπαρταριστή και συνάμα τρυφερή, ρομαντική γλώσσα του συγγραφέα.

Έχοντας στο πλάι της ένα σύνολο καταξιωμένων ηθοποιών της νέας και της παλαιότερης γενιάς, η Μαγδαλένα Ζήρα συλλαμβάνει τη λαϊκή σπιρτάδα του έργου, αναψηλαφώντας τη ναπολιτάνικη ατμόσφαιρά του, ενώ δεν λείπουν και οι σύγχρονες αναφορές. Την πληθωρική ηρωίδα ερμηνεύει η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου, που επιστρέφει στον ΘΟΚ μετά από έξι χρόνια.Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα

Σκηνικά - Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου

Κίνηση: Φώτης Νικολάου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Βάρσια Αδάμου

Παίζουν: Έλενα Δημητρίου, Θανάσης Δρακόπουλος, Κώστας Καζάκας, Βαλεντίνος Κόκκινος, Ανδρέας Κούτσουμπας, Διομήδης Κουφτερός, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Γιώργος Μουαΐμης, Αννίτα Σαντοριναίου, Ιωάννα Σιαφκάλη, Αυγουστίνα Στυλιανού.

Αναλυτικά οι παραστάσεις

Λευκωσία - Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης: κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00.

Λάρνακα - Δημοτικό Θέατρο Γιώργος Λυκούργος: Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 20:30

Πάφος - Μαρκίδειο Θέατρο: Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 20:30

Σωτήρα - Δημοτικό Θέατρο: Τετάρτη 6 Απριλίου στις 20:30

Λεμεσός - Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο: Σάββατο 16 Απριλίου στις 20:30 & Κυριακή 17 Απριλίου στις 18:00

-

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις

Λευκωσία - Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης: Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 (αγγλικά και τουρκικά), Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 (ελληνικά).

Λεμεσός - Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο: Κυριακή 17 Απριλίου 2022 (αγγλικά και τουρκικά)

-

Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy & από το Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλέφωνο 77772717 (Τρίτη - Κυριακή, 10:00 - 13:30 & 16:00 - 18:00).

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Φωτογραφίες: Δημήτρης ΒαττήςΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ | COVID-19

Ο ΘΟΚ, εφαρμόζοντας τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενημερώνει το κοινό ότι η πολιτική εισιτηρίων που ακολουθεί καθορίζεται από τους κανονισμούς του εν ισχύι Διατάγματος (ημερομηνίας 18 Φεβρουαρίου 2022), οι οποίοι τίθενται σε ισχύ από τις 21 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 14 Μαρτίου 2022.

Η είσοδος θα επιτρέπεται σε όσ@ς διαθέτουν ένα από τα κατωτέρω:

● πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος για την ασθένεια του COVID-19

● πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19

● για άτομα τα οποία δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικού προβλήματος, ιατρικό πιστοποιητικό που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test), με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 7 ημερών

● για άτομα από 12 ετών και άνω, αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή Rapid test, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 24 ωρών

● για άτομα από 6 έως 11 ετών, αρνητικό PCR test ή αρνητικό Rapid test, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 7 ημερών

● για άτομα κάτω των 6 ετών δεν απαιτείται η επίδειξη αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης PCR ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test)ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΘΕΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΟΚ

ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου πληροφορεί το κοινό ότι ο Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς, προς εξυπηρέτηση του θεατρόφιλου κοινού, τη χρήση χώρου στάθμευσης του Οργανισμού, στην οδό Βασιλέως Παύλου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κτίριο Θεάτρου του ΘΟΚ κατά τις ώρες των παραστάσεων.

Το κοινό θα μπορεί να σταθμεύει δωρεάν στο χώρο κατά προτεραιότητα προσέλευσης (περιορισμένος αριθμός οχημάτων) μόνο κατά τις ημέρες των παραστάσεων, Παρασκευή, Σάββατο μεταξύ των ωρών 19:00 και 00:00 και Κυριακή  μεταξύ των ωρών 17:00 και 22:00.  Τα οχήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να μετακινούνται μετά το πέρας των παραστάσεων.

Η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη έντυπου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για παράσταση του ΘΟΚ της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Τα οχήματα θα καταγράφονται για σκοπούς διασφάλισης της τήρησης των όρων παραχώρησης.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό Κώστα Παπαέλληνα για την έμπρακτη στήριξή του.

ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Λόγω της έναρξης εργασιών ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ από τον Δήμο Λευκωσίας –που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 24 μήνες– δεν θα υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

Σε μικρή απόσταση από το Θέατρο και τα Γραφεία του ΘΟΚ υπάρχουν επίσης οι εξής δωρεάν χώροι στάθμευσης:

● Χώρος Αρχιγραμματείας (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)

● Λόφος ΠΑΣΥΔΥ (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;