Πάνω από 100 ιδέες συλλέχθηκαν από τη νεολαία για το μέλλον της Κύπρου!

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.3.2023
Τους τελευταίους μήνες, το έργο CAN-CY διοργανώνει εκδηλώσεις με στόχο να εμπλακεί η κοινότητα στη διαμόρφωση και ανάπτυξη ιδεών που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής και στην οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο συνεκτικού μέλλοντος μέσω δημοκρατικών μηχανισμών λήψης αποφάσεων.

Τους τελευταίους μήνες, το έργο CAN-CY διοργανώνει εκδηλώσεις με στόχο να εμπλακεί η κοινότητα στη διαμόρφωση και ανάπτυξη ιδεών που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής και στην οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο συνεκτικού μέλλοντος μέσω δημοκρατικών μηχανισμών λήψης αποφάσεων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι δράσεις μας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία! Η σειρά εκδηλώσεων ήταν δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό και οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν τις σκέψεις και τις ιδέες τους σε ένα δομημένο και δημοκρατικό περιβάλλον. Το έργο CAN-CY, το οποίο διαχειρίζονται οι δύο μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί Future Worlds Center (FWC) και Το Κέντρο για τη Βιώσιμη Ειρήνη και τη Δημοκρατική Ανάπτυξη (SeeD), επωφελείται από επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund Cyprus, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μέσω των επιχορηγήσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας 2014-2021.

Για τη φάση συλλογής ιδεών, πραγματοποιήθηκαν πέντε εργαστήρια με τη μέθοδο της Διαρθρωμένης Δημοκρατικής Διαδικασίας Διαλόγου (ΔΔΔ). Το πρώτο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου στο Bugday Café στις 26 Νοεμβρίου του 2022, μετά από αυτό, πραγματοποιήσαμε παρόμοια εκδήλωση στις 10 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με το GIGEM στην Κερύνεια. Στις 11 Ιανουαρίου, 2023 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Λακατάμιας, στις 19 Ιανουαρίου στο Δήμο Λευκωσίας, και στις 16 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο Rustem στη Λευκωσία. Σε όλες τις εκδηλώσεις νέοι από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα συγκεντρώθηκαν για να συνεισφέρουν μέσα απο καταιγισμό ιδεών και να δημιουργήσουν ιδέες χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Διαρθρωμένης Δημοκρατικής Διαδικασίας Διαλόγου (ΔΔΔ). Η διαδικασία ΔΔΔ είναι μια επιστημονική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη οδικών χαρτών που βοηθούν στον επανασχεδιασμό των κοινωνικών συστημάτων με βάση τη συναίνεση και τη συλλογική σοφία πολλών εκπροσώπων, για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ολα τα εργαστήρια στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και οι συμμετέχοντες έφυγαν νιώθοντας ενέργεια και έμπνευση για να κάνουν μια θετική αλλαγή στην κοινότητά τους. Με περηφάνια ανακοινώνουμε επίσης ότι οι εκδηλώσεις μας στη Λευκωσία καλύφθηκαν από το πρόγραμμα Mazi/Birlikte του ΡΙΚ, που προβλήθηκε στις 4 Μαρτίου, και ως επίσης το CAN-CY επιλέχθηκε ως έργο του μήνα από το ACF.

Συνολικά, οι εκπρόσωποι της νεολαίας και οι συμμετέχοντες δημιούργησαν 120 ιδέες εστιασμένες στη δράση, που κυμαίνονται από βελτιώσεις ειδικών περιβαλλοντικών παραμέτρων έως την ύπαρξη περισσότερων διαδραστικών πάρκων wifi, απο την καλύτερη υποδομή συλλογής απορριμμάτων έως κοινές προσπάθειες αξιολόγησης σεισμών.

Τώρα, το έργο CAN-CY μπαίνει στην επόμενη φάση και προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει και να ψηφίσει τις καλύτερες ιδέες που πιστεύουν ότι χρειάζονται και θέλουν να δουν να υλοποιούνται. Αυτή η διαδικασία δημόσιας δέσμευσης πρόκειται να βοηθήσει το CAN-CY να φιλτράρει ορισμένες από τις ιδέες σε 50, οι οποίες στη συνέχεια θα αξιολογηθούν με κριτήρια όπως η βιωσιμότητα, ο αντίκτυπος και η πιθανότητα υλοποίησης. Οι ιδέες που θα περάσουν από αυτήν την αξιολόγηση θα μετατραπούν στη συνέχεια σε SMART (έξυπνες) προτάσεις από τους «συγγραφείς ιδεών», οι οποίοι θα δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη για το πώς να εφαρμόσουν τις τελικές ιδέες προς την υλοποίηση ενός καλύτερου μέλλοντος στην Κύπρο.

Η Γενική Διευθύντρια του SeeD, Ilke Dağli-Hustings ανάφερε "Είμαι πραγματικά εμπνευσμένη από τη συμμετοχή νέων ανθρώπων της φάσης ιδεασμού του έργου CAN-Cy που αποκαλούν την Κύπρο ως την πατρίδα τους. Υπήρξαν αληθινοί οραματιστές". Πρόσθεσε επίσης: "Αυτό που με γεμίζει με ενθουσιασμό είναι ότι πολλές από αυτές τις ιδέες είναι εφικτές και λύνουν συγκεκριμένα προβλήματα. Εάν έστω και κάποιοι δήμοι, μερικοί ΜΚΟ ή/ και μερικές επιχειρήσεις διάλεξουν έστω και μια ιδέα για να πρωτοστατήσει και να εφαρμοστει, η καθημερινή ζωή στην Κύπρο θα ήταν σημαντικά καλύτερη".

Η ομάδα του CAN-CY θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν σε αυτή τη τόσο θετική εμπειρία. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα πιο λαμπρό μέλλον για την Κύπρο, μια ιδέα κάθε φορά. Θα θέλαμε να σας ενθαρρύνουμε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.cypruspusula.org, όπως και τις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ψηφίσετε, να σχολιάσετε και να μοιραστείτε τις αγαπημένες σας ιδέες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου