The Piano Tour υπό το σεληνόφως με φόντο το ναυάγιο!

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.6.2023
Το Σάββατο 24 Ιουνίου, το The Piano Tour θα μας ταξιδεύσει σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία του νησιού μας. Συγκεκριμένα, δύο πιάνα αυτή τη φορά θα βρεθούν στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας, μπροστά από το ναυάγιο του Edro III.

Όταν το 2019 ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde διοργάνωνε το πρώτο ρεσιτάλ του θεσμού The Piano Tour, εξηγούσε ότι αφορούσε σε μία προσπάθεια διάδρασης με το μεγαλύτερο δυνατό κοινό, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ακροατηρίου. Ο Οργανισμός, που εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της μουσικής παιδείας στον τόπο μας και την προβολή του πολιτιστικού μας προϊόντος, διοργανώνει έκτοτε τη σειρά αυτή με ρεσιτάλ σε πολύ ενδιαφέρουσες, αντισυμβατικές και ενίοτε απροσπέλαστες τοποθεσίες, τα οποία μεταδίδονται ζωντανά μέσω Facebook (www.facebook.com/AvantgardeCulturalFoundation) και αναρτώνται στο YouTube. Έχουμε ήδη παρακολουθήσει 13 συναυλίες από 14 διαφορετικούςκαλλιτέχνες (πιάνο, κλαρινέτο, φωνή, σαξόφωνο) ενώ ο θεσμός έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό αφού κάθε ένα από τα ρεσιτάλ του τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου προβάλλεται. Ο Οργανισμός Avantgarde έχει πετύχει ακριβώς αυτό που επεδίωκε μέσα από το ταξίδι του πιάνου, αφού ο συνδυασμός της εικόνας ενός επιβλητικού πιάνου με ουρά σε διάφορα σημεία της Κύπρου και του ήχου μοναδικών ερμηνειών από διακεκριμένους Κύπριους καλλιτέχνες, έχουν κερδίσει τον κόσμο και έχουν μεταφέρει την κλασική μουσική σε χιλιάδες σπίτια μέσω των σύγχρονων εφαρμογών.

4557980956036696 The Piano Tour Pegeia Poster

Το Σάββατο 24 Ιουνίου, το The Piano Tour θα μας ταξιδεύσει σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία του νησιού μας. Συγκεκριμένα, δύο πιάνα αυτή τη φορά θα βρεθούν στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας, μπροστά από το ναυάγιο του Edro III που δεσπόζει επιβλητικά της περιοχής. Κατά τις 18:45, οι Natalia Lezedova, Νίνα Ιωαννίδου, Ivelina Ruseva και Galina Dimova – που συνθέτουν το Piano Quartet – θα ερμηνεύσουν έργα για ένα πιάνο, δύο πιάνα, τέσσερα χέρια και οκτώ χέρια με ένα μοναδικό ρεπερτόριο που περιλαμβάνει από χορούς και βαλς του Tchaikovsky έως έργα των Piazzolla και Χατζιδάκι. Κι όλα αυτά, μπροστά από το ναυάγιο την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται για να προσφέρει τη μαγεία του καλοκαιρινού ηλιοβασιλέματος.

Aerial Shipwreck EDRO III, Pegeia, Paphos
Aerial bird’s eye view of the abandoned ship wreck EDRO III in Pegeia, Paphos, Cyprus from above at sunset. The rusty shipwreck stranded on Peyia rocks at sea caves near Coral Bay in Pafos, standing on coast.

Το πλοίο EDRO III έφερε σημαία της Σιέρα Λεόνε όταν το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου 2011 αναχωρούσε από το λιμάνι Λεμεσού με εννιαμελές πλήρωμα (από Λίβανο, Αλβανία και Αίγυπτο), φορτωμένο με γυψοσανίδες και προορισμό τη Ρόδο. Το ταξίδι του ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με ήπια θάλασσα, αλλά μόλις η κατεύθυνση έγινε δυτική σε ανοικτή θάλασσα, τα πράγματα άλλαξαν. Μία ισχυρή θαλασσοταραχή άλλαξε την πορεία του πλοίου με αποτέλεσμα αυτό να θαλασσοδέρνεται για αρκετές ώρες, σε βαθύ σκοτάδι, προτού τελικά ριχθεί στα βράχια όπου και παρέμεινε ακινητοποιημένο μέχρι τα ξημερώματα της επομένης οπότε και Βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο διέσωσε το πλήρωμα.

Λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των υπηρεσιών, η ρύπανση της περιοχής (η οποία είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000) αποτράπηκε, αφού απομακρύνθηκαν τα καύσιμα που υπήρχαν στις αποθήκες του πλοίου. Στο διάστημα που ακολούθησε έγιναν προσπάθειες για μετακίνηση και ρυμούλκηση του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αργότερα, διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των εμπλεκόμενων στο θέμα διαχείρισης της κατάστασης όπως είχε δημιουργηθεί, δεν επέτρεψαν την απομάκρυνση του πλοίου από το σημείο όπου σφηνώθηκε στα βράχια με αποτέλεσμα το EDRO III να εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, 200 μέτρα από τις θαλασσινές σπηλιές της Πάφου. Είναι μήκους 94.75 μέτρων και πλάτους 14.50 μέτρων, έχει κλίση 12 μοίρες, και αφορά σε ένα από τα πλέον φωτογραφισμένα σημεία της Κύπρου, τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους επισκέπτες, αφού το ναυάγιο προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα – ειδικά σε συνδυασμό με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της δυτικής Κύπρου!

4557981588559179 EDRO-III (2)

4557982021726556 EDRO-III (3)

Το Piano Quartet προέκυψε από την ανάγκη που είχαν οι τέσσερις πιανίστριες να παρακάμψουν τη «μοναξιά» του πιανίστα ως σολίστ. Η προετοιμασία στο πιάνο απαιτεί μεγάλες περιόδους μοναχικότητας. «Αυτή η μοναξιά είναι κάτι με το οποίο μεγαλώνουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε μοναχικοί ως χαρακτήρες», λένε τα μέλη της ομάδας. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σπουδαίων πιανιστών που επιδίωξαν τη συνεργασία με άλλους πιανίστες στην καριέρα τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρωτοποριακή συνεργασία του Νικόλα Οικονόμου στο “On Four Pianos” του 1983», μας υπενθυμίζουν.

Ναταλία Λεζέντοβα, Νίνα Ιωαννίδου, Ιβελίνα Ρούσεβα και Γκαλίνα Ντίμοβα έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί σε συναυλία στο πλαίσιο του “Winter Music Festival 2017” στην Πάφο, ανακαλύπτοντας την κοινή τους εκφραστική τεχνοτροπία, οπότε και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Piano Quartet με ρεπερτόριο κυρίως για τέσσερα, έξι και οκτώ χέρια. Έχουν ήδη εμφανιστεί σε συναυλίες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο ενώ το πρόγραμμα τους αντικατοπτρίζει κάθε φορά την πολυπολιτισμικότητα των μελών του κουαρτέτου αφού πρόκειται για πιανίστριες με διαφορετικές καταβολές.

Στις 24 Ιουνίου, στο ειδυλλιακό τοπίο των θαλασσινών σπηλιών μπροστά από το ναυάγιο του Edro III, το Piano Quartet θα ερμηνεύσει ένα πρόγραμμα που θα είναι απολαυστικό τόσο οπτικά όσο και ακουστικά και περιλαμβάνει μεταγραφές για οκτώ χέρια σε ένα αλλά και σε δύο πιάνα! Ανάμεσα στις επιλογές, η εισαγωγή της όπερας “Ruslan and Lyudmila” του Mikhail Glinka, βαλς από το μπαλέτο “Sleeping Beauty” του Tchaikovsky, η “Champagne Toccata” του William Gillock, το εμβληματικό “Escualo” του Astor Piazzolla, τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε μεταγραφή Δημήτρη Τσούκα (ειδικά γι’ αυτή τη συναυλία), συλλογή από το μπαλέτο “Nutcracker” του Tchaikovsky σε μεταγραφή Νικόλα Οικονόμου, η «Αρμένικη Ραψωδία» του Arno Babajanian, συλλογή από την “Four Piece Suite” του Bennett και το ιδιαίτερο Galop-Marche του Albert Lavignac!

4557982550970705 Piano Quartet photo

Όπως πάντα, ο Οργανισμός έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες άδειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόκειται για διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde με τη χορηγία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εκεί έξω, μαζί»: Πολίτες στη Λεμεσό αντιδρούν δημιουργικά στη βαρβαρότητα της εποχής

«Εκεί έξω, μαζί»: Πολίτες στη Λεμεσό αντιδρούν δημιουργικά στη βαρβαρότητα της εποχής

«Εκεί έξω, μαζί»: Πολίτες στη Λεμεσό αντιδρούν δημιουργικά στη βαρβαρότητα της εποχής