Θεατρική αφύπνιση από την ομάδα Ich Bebe

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 1.2.2020

«Εφόσον υπάρχει ένα περίσσιο παιδί, πρέπει να υπάρξει και ένας περίσσιος γονιός» αναφέρει η ηθοποιός Αντιγόνη Σταυροπούλου δανειζόμενη την παραπάνω φράση από το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη, ο οποίος χρησιμοποιεί μία αλληγορία για να παρουσιάσει μία πραγματικότητα σχετικά με όλα τα παιδιά του κόσμου που βρίσκονται στο περιθώριο.


ToPerissioPaidi


Όπως ανέφερε η ηθοποιός μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» το έργο αποτελεί ουσιαστικά μία αληθινή ιστορία ζωής του ίδιου του συγγραφέα, του οποίου η κόρη κατάγεται από την Αιθιοπία. «Αφετηρία της παράστασης είναι ουσιαστικά ένα ταξίδι που έκανε ο Θανάσης Τριαρίδης στην Αιθιοπία ερχόμενος σε επαφή με τα εγκαταλελειμμένα  παιδιά εκεί. Ωστόσο το έργο μιλά για όλα τα παιδιά του κόσμου μας που θεωρούνται ‘περιττά’. Είτε αυτά τα παιδιά είναι τα εγκαταλελειμμένα παιδιά της Αφρικής, της Ελλάδας, της Κύπρου , είτε είναι παιδιά κακοποιημένα, είτε είναι παιδιά άρρωστα που η κοινωνία τα θεωρεί ‘περιττά’, ‘περίσσια’, ‘άχρηστα’ δυστυχώς».
Αν ένα απρόσωπο ηλεκτρονικό πρόγραμμα βλέποντας ένα παιδί αποκτά συναισθήματα, τότε τι κάνουμε εμείς ως άνθρωποι που ήδη έχουμε μέσα μας συναισθήματα έτοιμα να ενεργοποιηθούν;

perissio3


Χρησιμοποιώντας μία αλληγορία με θέμα την τεχνολογία ο συγγραφέας του έργου παραλληλίζει ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή  του οποίου η δουλειά είναι να πετάει τα άχρηστα αντικείμενα στον κάδο όπου εκεί ακριβώς βρήκε ένα μωρό, με έναν οποιονδήποτε άνθρωπο που έρχεται σε επαφή, ξέρει και συναντά ίσως ένα παιδί στο περιθώριο. «Αν ένα απρόσωπο ηλεκτρονικό πρόγραμμα βλέποντας ένα παιδί αποκτά συναισθήματα, τότε τι κάνουμε εμείς ως άνθρωποι που ήδη έχουμε μέσα μας συναισθήματα έτοιμα να ενεργοποιηθούν, πόσο πιο εύκολο είναι για μας να ευαισθητοποιηθούμε και να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο; Αυτό ουσιαστικά αναρωτιέται ο συγγραφέας μέσα από το κείμενό του», όπως αναφέρει η ηθοποιός.

Perissio pedi


Εντούτοις το παραβολικό παραμύθι συναντά την πραγματικότητα μέσω του κειμένου με την αφήγηση ποιημάτων που «μιλούν για παιδιά, για ανθρώπους, για συναισθήματα. Εκείνα ακριβώς τα σημεία επαναφέρουν το κοινό στην πραγματικότητα και φέρνει τους θεατές αντιμέτωπους με τους εαυτούς τους, καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν αφηγούμαστε κάτι φανταστικό. Αλλά κάτι που συμβαίνει εδώ κι εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Ομάδα Ich Bebe

Επιμέλεια Κίνησης: Πασχαλιά Ακριτίδου

Πρωτότυπη Μουσική: Χρήστος Διαμαντής

Επιμέλεια Ήχου: Βασίλης Φαλάρας

Ενδυματολογία: Μαρία Κοντοδήμα

Βίντεο-Φωτογραφίες: Ίριδα Κατσούλα

Αφίσα: Νικόδημος Τριαρίδης

Παίζουν: Γιάννης Βερβενιώτης, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Αντιγόνη Σταυροπούλου

Ακούγεται η φωνή του Γιώργου Κιμούλη

*Το βιβλίο Το περίσσιο παιδί κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg

Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Μαμάη για την υποστήριξή του

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940, 22421609

Πληροφορίες/Κρατήσεις: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940, 22421609

ΕΙΣΟΔΟΣ: €13 (γενική είσοδος) / 10 € (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους, άνω των 65, ατέλεια)

*Παραστάσεις: Σάββατο 1η και Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, στις 20:30. 



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία