«Εφόσον υπάρχει ένα περίσσιο παιδί, πρέπει να υπάρξει και ένας περίσσιος γονιός» αναφέρει η ηθοποιός Αντιγόνη Σταυροπούλου δανειζόμενη την παραπάνω φράση από το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη, ο οποίος χρησιμοποιεί μία αλληγορία για να παρουσιάσει μία πραγματικότητα σχετικά με όλα τα παιδιά του κόσμου που βρίσκονται στο περιθώριο.

Όπως ανέφερε η ηθοποιός μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» το έργο αποτελεί ουσιαστικά μία αληθινή ιστορία ζωής του ίδιου του συγγραφέα, του οποίου η κόρη κατάγεται από την Αιθιοπία. «Αφετηρία της παράστασης είναι ουσιαστικά ένα ταξίδι που έκανε ο Θανάσης Τριαρίδης στην Αιθιοπία ερχόμενος σε επαφή με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά εκεί. Ωστόσο το έργο μιλά για όλα τα παιδιά του κόσμου μας που θεωρούνται ‘περιττά’. Είτε αυτά τα παιδιά είναι τα εγκαταλελειμμένα παιδιά της Αφρικής, της Ελλάδας, της Κύπρου , είτε είναι παιδιά κακοποιημένα, είτε είναι παιδιά άρρωστα που η κοινωνία τα θεωρεί ‘περιττά’, ‘περίσσια’, ‘άχρηστα’ δυστυχώς».
Αν ένα απρόσωπο ηλεκτρονικό πρόγραμμα βλέποντας ένα παιδί αποκτά συναισθήματα, τότε τι κάνουμε εμείς ως άνθρωποι που ήδη έχουμε μέσα μας συναισθήματα έτοιμα να ενεργοποιηθούν;

Χρησιμοποιώντας μία αλληγορία με θέμα την τεχνολογία ο συγγραφέας του έργου παραλληλίζει ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή του οποίου η δουλειά είναι να πετάει τα άχρηστα αντικείμενα στον κάδο όπου εκεί ακριβώς βρήκε ένα μωρό, με έναν οποιονδήποτε άνθρωπο που έρχεται σε επαφή, ξέρει και συναντά ίσως ένα παιδί στο περιθώριο. «Αν ένα απρόσωπο ηλεκτρονικό πρόγραμμα βλέποντας ένα παιδί αποκτά συναισθήματα, τότε τι κάνουμε εμείς ως άνθρωποι που ήδη έχουμε μέσα μας συναισθήματα έτοιμα να ενεργοποιηθούν, πόσο πιο εύκολο είναι για μας να ευαισθητοποιηθούμε και να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο; Αυτό ουσιαστικά αναρωτιέται ο συγγραφέας μέσα από το κείμενό του», όπως αναφέρει η ηθοποιός.

Εντούτοις το παραβολικό παραμύθι συναντά την πραγματικότητα μέσω του κειμένου με την αφήγηση ποιημάτων που «μιλούν για παιδιά, για ανθρώπους, για συναισθήματα. Εκείνα ακριβώς τα σημεία επαναφέρουν το κοινό στην πραγματικότητα και φέρνει τους θεατές αντιμέτωπους με τους εαυτούς τους, καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν αφηγούμαστε κάτι φανταστικό. Αλλά κάτι που συμβαίνει εδώ κι εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Ομάδα Ich Bebe
Επιμέλεια Κίνησης: Πασχαλιά Ακριτίδου
Πρωτότυπη Μουσική: Χρήστος Διαμαντής
Επιμέλεια Ήχου: Βασίλης Φαλάρας
Ενδυματολογία: Μαρία Κοντοδήμα
Βίντεο-Φωτογραφίες: Ίριδα Κατσούλα
Αφίσα: Νικόδημος Τριαρίδης
Παίζουν: Γιάννης Βερβενιώτης, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Αντιγόνη Σταυροπούλου
Ακούγεται η φωνή του Γιώργου Κιμούλη
*Το βιβλίο Το περίσσιο παιδί κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg
Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Μαμάη για την υποστήριξή του
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940, 22421609
Πληροφορίες/Κρατήσεις: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940, 22421609
ΕΙΣΟΔΟΣ: €13 (γενική είσοδος) / 10 € (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους, άνω των 65, ατέλεια)
*Παραστάσεις: Σάββατο 1η και Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, στις 20:30.