«Άμστερνταμ» της Maya Arad Yasur στο «θέατρο ένα»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.10.2020

Με το «Άμστερνταμ», ένα σύγχρονο, ανατρεπτικό, αντιρατσιστικό έργο της  Maya Arad Yasur που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και στην Κύπρο, σε σκηνοθεσία Διομήδη Κουφτερού αρχίζει την χειμερινή θεατρική σεζόν το «θέατρο ένα».


Το έργο διαδραματίζεται το 2018: Μια νεαρή έγκυος βιολίστρια από το Ισραήλ ζει και εργάζεται σε μια όμορφη συνοικία του Άμστερνταμ. Ένας απλήρωτος λογαριασμός φυσικού αερίου την αναστατώνει. Η ημερομηνία του: 1944, μετά τη ναζιστική κατοχή, δεκαετίες πριν γεννηθεί η ίδια. Οι αρχές επιμένουν ότι αυτή έχει την ευθύνη για την πληρωμή του.


Με πειραματισμό και παιχνίδι, το έργο πραγματεύεται ένα έγκλημα πολέμου που δε μπορεί να τελειώσει ποτέ αν δεν αντιμετωπιστεί κατάματα, αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη.







Οι ηθοποιοί της παράστασης δημιουργούν τους χαρακτήρες της ιστορίας παίζοντας ένα παιχνίδι αφήγησης. Κάθε ένας προσθέτει εικόνες, διαλόγους, και σκέψεις στην καταιγιστική πλοκή, λύνοντας το παζλ της ιστορίας.


Η δράση μεταφέρεται μεταξύ της δεκαετίας του 1940 και του 2018: μεταξύ της ζωής των αρχικών ιδιοκτητών του διαμερίσματός, του Άουσβιτς και της ολλανδικής Αντίστασης, και της ζωής της βιολίστριας ως μετανάστριας σε μια ξένη χώρα, ως εγκύου που γεννά, ως καλλιτέχνη με το βάρος της ιστορικής ευθύνης, ως υπόλογου για τις πράξεις του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας.


Ο σκηνοθέτης Διομήδης Κουφτερός λέει ότι επέλεξε το « Άμστερνταμ» γιατί πρόκειται για «ένα σύγχρονο, βαθειά πολιτικό κείμενο, ένα ανατρεπτικό, κοφτερό έργο, με χιούμορ».


Ο σκηνοθέτης προσθέτει ότι το έργο καταπιάνεται «με θέματα που με ενδιαφέρουν, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όπως η ταυτότητα, η διαφορετικότητα, η δικαιοσύνη, ο ρατσισμός, η μάχη ενάντια στη μισαλλοδοξία και το φασισμό. Όσο και να φαίνεται απίστευτο, ο Δήμος του Άμστερνταμ έστειλε λογαριασμούς και χρεώσεις φόρων σε αυτούς που επιβίωσαν το Ολοκαύτωμα των Ναζί, ακόμα και αν κατά την περίοδο χρέωσης βρίσκονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το έργο, λοιπόν, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, που για μένα είναι συγκλονιστικό».


Όπως δηλώνει ο κ. Κουφτερός, «το επίτευγμα της Maya Arad Yasur, με την οποία έχουμε στενή επικοινωνία, είναι ότι λέει μια επείγουσα ιστορία για την ανθρωπότητα, αλλά χωρίς μελόδραμα και συναισθηματισμό».


Σε ερώτηση για την  σκηνοθετική προσέγγιση- πινελιά του, ώστε ένα τόσο ανατρεπτικό έργo να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού ο κ. Κουφτερός απάντησε:


«Παρ΄όλο που καταπιάνεται με σοβαρά ζητήματα, είδαμε το « Άμστερνταμ», με τους ηθοποιούς, σαν ευκαιρία για παιχνίδι. Παίζουμε θεατρικά με τους διάφορους τρόπους αφήγησης: διάλογο, χιούμορ, ήχους, εικόνες, χορογραφία. Αντικείμενα ζωντανεύουν, τραγούδια της Eurovision και μουσικά score γνωστών ταινιών χορογραφούνται, και τεχνικές σωματικού θεάτρου επινόησης επιστρατεύονται, για να πούμε μια ιστορία επίκαιρη και επείγουσα.»


Τέλος, ο σκηνοθέτης δηλώνει γοητευμένος από τον άρτια αποδομημένο λόγο, τις ‘μετακινήσεις’ της δράσης από το 1944 στο 2018, αλλά και από το γεγονός ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να κατηγοριοποιήσει αυτό το θεατρικό έργο. Η δουλειά της Maya Arad Yasur παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Κύπρο.


Συντελεστές:


Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Διομήδης Κουφτερός


Σκηνικά - Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος


Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης


Ηθοποιοί: Βασιλική Ανδρέου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Γιώργος Τζωρτζής


Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 20:30


Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 22348203

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον