Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων: «Το θέατρο στην κυπριακή κοινωνία»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.6.2021

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνουν σειρά διαδικτυακών διαλέξεων με θέμα «Το θέατρο στην κυπριακή κοινωνία», με σκοπό την ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα που προσλαμβάνει το θέατρο και την ανάπτυξη μιας συζήτησης για το πώς διάφορα κοινωνικο-πολιτιστικά θέματα αντικατοπτρίζονται μέσα από το θέατρο.


Οι διαλέξεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, από τις 9 έως τις 30 Ιουνίου 2021 στις 6:30 μ.μ., θα είναι ανοιχτές στο κοινό για συμμετοχή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

9 Ιουνίου 2021│ώρα 6:30 μ.μ.
«Το θέατρο ως εργαλείο διακοινοτικού διαλόγου στη νέα γενιά δημιουργών»

Αν το θέατρο είναι μια αντανάκλαση της ζωής πάνω στη σκηνή, αυτό που θα έπρεπε να βλέπουμε στην Κύπρο, θα ήταν μια πολυγλωσση, πολυ-πολιτισμική κοινωνία, με βαθιά και ενδιαφέροντα ιστορικά και κοινωνικά αφηγήματα. Αλλά, στην πραγματικότητα, πόσο συχνά το βλέπουμε αυτό; Γιατί δεν το βλέπουμε; Θα συζητήσουμε πώς και πότε οι νέοι δημιουργοί ψάχνουν τις χαμένες ιστορίες μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο.

Εισηγήτριες: Ελλάδα Ευαγγέλου - Δραματολόγος, Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Buffer Fringe, Ιουλίτα Τουμαζή - Θεωρητικός Τέχνης, Επιμελήτρια, Βασιλική Ανδρέου - Ηθοποιός, Θεατρολόγος.

16 Ιουνίου 2021│ώρα 6:30 μ.μ.
«Η Κυπριακή διάλεκτος στο σύγχρονο κυπριακό θέατρο: Φολκλόρ ή πολιτική πράξη;»

Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί ο επιτελεστικός ρόλος της κυπριακής διαλέκτου, ως γλώσσα αναπαράστασης και διάδρασης. Μέσα από αυθεντικά παραδείγματα συνομιλιών και εθνογραφικών συνεντεύξεων, θα δούμε τη σημασία της γλώσσας ως δείκτη ταυτότητας και επιτέλεσης, ειδικά στο διαλεκτικό συγκείμενο της Κύπρου. Όσον αφορά ειδικά το χώρο του θεάτρου, θα δούμε μέσα από παραδείγματα πώς τα τελευταία χρόνια η διάλεκτος διεκδικεί το δικό της χώρο.

Εισηγήτριες: Έλενα Ιωαννίδου – Ακαδημαϊκός, Ερευνήτρια, Μαρία Βαρνακκίδου – Σκηνοθέτρια.

23 Ιουνίου 2021│ώρα 6:30 μ.μ.
«Δομώντας και αποδομώντας την έννοια του φύλου και της ταυτότητας στη σκηνή»

Μπορεί το θέατρο να αντικατοπτρίσει το σύγχρονο κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο των θεωριών, συζητήσεων και τάσεων σε σχέση με τα θέματα φύλου και ταυτότητας; Πώς δομούνται οι έννοιες του φύλου και ταυτότητας στη θεατρική σκηνή; Είναι η θεατρική σκηνή ένας χώρος διαπραγμάτευσης των έμφυλων σχέσεων και των έμφυλων στερεοτύπων και ρόλων; Ποια εργαλεία έχουμε ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να διαβάσουμε, να ερμηνεύσουμε ή να αναδιατυπώσουμε πεποιθήσεις που έχουν να κάνουν με το πώς ορίζουμε το φύλο, την ταυτότητα και τη σχέση μεταξύ φύλου και ταυτότητας στο θεατρικό κείμενο και τη θεατρική πράξη; Η εισήγηση θα επιχειρήσει να ερευνήσει τα πιο πάνω ερωτήματα χρησιμοποιώντας παραδείγματα από το κλασσικό (Shakespeare) και σύγχρονο θεατρικό ρεπερτόριο (Caryl Churchill, Alice Birch).

Εισηγήτρια: Μαρία Ιόλη Καρολίδου – Σκηνοθέτρια

30 Ιουνίου 2021│ώρα 6:30 μ.μ.
«Το θέατρο είναι οι άλλοι: διακρίσεις, μετανάστευση, δημοκρατία»

Το θέατρο γεννήθηκε μέσα από την ασφυκτική ανάγκη της συνεύρεσης με όρους ελευθερίας, μακριά από τους γελοίους καθημερινούς καταναγκασμούς. Η δραματική τέχνη, η σχέση θεατή και υποκριτή ενέχει στην πυρήνα της την επί της αρχής αποδοχή του θεάματος ως χειρονομίας του καλλιτέχνη προς το κοινό. Αυτό δεν απαιτεί οπωσδήποτε ένα υποψιασμένο κοινό. Απαιτεί όμως ένα ανεκτικό και ανοιχτόμυαλο μυαλό που θα κρίνει όσα δει μακριά από τα στερεότυπα που του έχουν εμφυσήσει οι ιδεολογικοί μηχανισμοί της κοινωνίας. Και ανοιχτόμυαλο κοινό σημαίνει δημοκρατικό κοινό, κοινό που τρέφει σεβασμό για κάθε άλλο άνθρωπο.

Εισηγητής: Βαγγέλης Γέττος – Νομικός, Συγγραφέας.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

(α) Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3vEbnkK
Σχετικός σύνδεσμος για την παρακολούθηση των διαλέξεων, θα αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση που οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώσουν στο έντυπο εγγραφής. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
(β) Για πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε στον Παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό του ΟΝΕΚ, τηλ. 77772757.
(γ) Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Μητέρα» του Ουαζντί Μουαουάντ

«Μητέρα» του Ουαζντί Μουαουάντ

«Μητέρα» του Ουαζντί Μουαουάντ

«Απόπειρες για τη ζωή της» του Μάρτιν Κριμπ | Επιπλέον παραστάσεις και περιοδεία στη Λεμεσό

«Απόπειρες για τη ζωή της» του Μάρτιν Κριμπ | Επιπλέον παραστάσεις και περιοδεία στη Λεμεσό

«Απόπειρες για τη ζωή της» του Μάρτιν Κριμπ | Επιπλέον παραστάσεις και περιοδεία στη Λεμεσό

"Απόπειρες για τη ζωή της" |Επιπλέον παραστάσεις

"Απόπειρες για τη ζωή της" |Επιπλέον παραστάσεις

"Απόπειρες για τη ζωή της" |Επιπλέον παραστάσεις

Δημήτρης Ήμελλος (1967-2024): Ένας αφοσιωμένος ηθοποιός της εποχής μας

Δημήτρης Ήμελλος (1967-2024): Ένας αφοσιωμένος ηθοποιός της εποχής μας

Δημήτρης Ήμελλος (1967-2024): Ένας αφοσιωμένος ηθοποιός της εποχής μας