Podcast από τον ΘΟΚ: Οδύσσεια του Ομήρου – Ραψωδία Τ’

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.6.2021

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει σε ηχογραφημένη ανάγνωση τη Ραψωδία Τ' («Ὀδυσσέως καὶ Πηνελόπης ὁμιλία | Τὰ νίπτρα») της Οδύσσειας του Ομήρου, στη σπουδαία μετάφραση του διακεκριμένου φιλολόγου Δ. Ν. Μαρωνίτη.


Τη ραψωδία διαβάζει ο ηθοποιός Ανδρέας Τσέλεπος.

Μουσική Επιμέλεια: Μαριάννα Γαλίδη
Ηχοληψία / Μοντάζ / Μείξη Ήχου: Νικόλας Προκοπίου

Το podcast της Ραψωδίας Τ' μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι μνηστήρες αποχωρούν από το παλάτι και ο Οδυσσέας μαζί με τον Τηλέμαχο κρύβουν τα όπλα. Έπειτα η Πηνελόπη κατεβαίνει για να συναντήσει τον «ξένο» Οδυσσέα. Στρέφεται με ενδιαφέρον προς το μέρος του και αρχίζει να τον ρωτάει για τις ρίζες του. Αν και αυτός προσπαθεί να αποφύγει τις ερωτήσεις της, η Πηνελόπη επιμένει. Τότε ο Οδυσσέας αρχίζει να της διηγείται μια φτιαχτή ιστορία, πως είναι τάχα από την Κρήτη, πως συνάντησε τον Οδυσσέα εκεί και πως εκείνος θα επιστρέψει. Η Πηνελόπη ταράζεται, όμως δεν την πείθουν τα λόγια του. Κατόπιν δίνει εντολή στις υπηρέτριες της να ετοιμάσουν το ποδόλουτρο του «ξένου». Ο Οδυσσέας αποδέχεται υπό έναν μόνο όρο: να τον πλύνει η γερόντισσα τροφός του, η Ευρύκλεια. Εκείνη αμέσως αναγνωρίζει την ουλή στο γόνατό του, σαστίζει, όμως δεν μπορεί να εκφράσει τη χαρά της, αφού ο Οδυσσέας της ζητάει να μην τον αποκαλύψει.

Η συνομιλία Πηνελόπης και Οδυσσέα συνεχίζεται. Η Πηνελόπη αφηγείται στον «ξένο» ένα πρόσφατο όνειρό της, το οποίο εκείνος ερμηνεύει ως προμήνυμα της άφιξης του συζύγου της και του θανάτου των μνηστήρων. Η ίδια δεν πιστεύει πως θα βγει αληθινό, και του εκμυστηρεύεται την πρόθεσή της να ανακοινώσει αγώνισμα τόξου μεταξύ των μνηστήρων, ώστε να παντρευτεί αυτόν που θα κατορθώσει να περάσει το βέλος του Οδυσσέα και από τα δώδεκα πελέκια, όπως μόνο εκείνος συνήθιζε να κάνει. Εκείνος την παροτρύνει να μην αναβάλει τον άθλο που αποφάσισε, γιατί ο Οδυσσέας θα επιστρέψει και θα τους προλάβει. Η Πηνελόπη, η οποία εξακολουθεί να μην τον πιστεύει, αποσύρεται για να αναπαυτεί.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία