Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ | Δράσεις 2021 - 2022: «Νέ@ σε έρημο νησί»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.9.2021

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΘΗΚΕΣ


• Οι έφηβοι στο προσκήνιο •

Πρεμιέρα με το Τέρας του Ντάνκαν Μακμίλαν | Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου |  08/10/2021

Η θεατρική χρονιά ξεκινά δυναμικά για τον ΘΟΚ εκεί όπου χτυπά η εφηβική καρδιά των Δράσεων 2021-2022: «Νέ@ σε έρημο νησί»: στο Θέατρο Αποθήκες. Οι καλλιτεχνικοί επιμελητές των Δράσεων (Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης και Ελένη Μολέσκη) έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, που περιλαμβάνει, πέρα από τις δύο βασικές του παραγωγές –Τέρας του Ντάνκαν Μακμίλαν, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου, και Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο του Τζακ Θορν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη–, εκπαιδευτικές εκθέσεις, ανοιχτές συζητήσεις, κινηματογραφικές προβολές, φιλοξενίες, εργαστήρια και σεμινάρια υποκριτικής, κίνησης, μάσκας, θεάτρου-ντοκουμέντο, κινηματογράφου και μουσικής.

Οι φετινές Δράσεις ανοίγουν με το Τέρας του Βρετανού συγγραφέα Ντάνκαν Μακμίλαν, ένα δυνατό έργο που εστιάζει στην ευθύνη τόσο του γονιού απέναντι στο παιδί, όσο και των φορέων της εκπαίδευσης με τους μηχανισμούς τους.



















Λίγα λόγια για το έργο

Ένας νεοδιόριστος καθηγητής, ο Τομ, χωρίς ιδιαίτερη διδακτική εμπειρία, αναλαμβάνει τη διαπαιδαγώγηση του Ντάριλ, ενός δεκατετράχρονου μαθητή με παραβατική και βίαιη συμπεριφορά, αναθρεμμένου σε ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. Η αλληλεπίδρασή τους κλονίζει τις βεβαιότητες του καθηγητή και δοκιμάζει τις αντοχές του. Μπροστά στον ασυγκράτητο και χειμαρρώδη Ντάριλ, οι παιδαγωγικές αρχές του Τομ μοιάζουν να καταρρέουν, αποδεικνύονται ελλιπείς και αναποτελεσματικές, γεγονός που προκαλεί, αναπόφευκτα, κλυδωνισμούς και στην προσωπική του ζωή.

*

«Για μένα, ένα καίριο ερώτημα που αναδύεται μέσα από το έργο είναι το τι συμβαίνει όταν οι μαθήτριες και οι μαθητές παύουν να αντιμετωπίζονται ως νέοι άνθρωποι, αλλά ως “πρόβλημα” στη λειτουργία του συστήματος. Πώς λειτουργεί τελικά αυτό το σύστημα; Τι είναι αποδεκτό και τι κατακριτέο, ποια είναι τα όρια, το modus operandi του; Πώς επιβιώνεις, πώς επιτυγχάνεις, όντας μέρος του συστήματος; Πώς δοκιμάζεσαι και πώς διαλύεσαι εξαιτίας του συστήματος;»

— ΜΑΡΙΑ ΙΟΛΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ
Από το σημείωμα της σκηνοθέτιδας στο περιοδικό Μάσκα (Τχ. 5, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2021)













Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία / Μετάφραση: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνικά / Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική / Σχεδιασμός Ηχοτοπίου: Χριστίνα Γεωργίου
Κίνηση: Παναγιώτης Τοφή
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Παίζουν: Ειρήνη Ανδρέου, Βαγγέλης Δαούσης, Γιάννης Καραούλης, Μήδεια Χάννα.

Παραστάσεις

Λευκωσία, Θέατρο Αποθήκες.
Από 8 Οκτωβρίου 2021 | Η προπώληση θα ξεκινήσει σύντομα

Η παράσταση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό οδηγό και έκθεση

Πληροφορίες

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη - Κυριακή, 10:00 - 13:30 & 16:00 - 18:00).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες