Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει τις επερχόμενες δράσεις του για το μήνα Απρίλιο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.3.2023
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει τις επερχόμενες δράσεις για τον μήνα Απρίλιο, που περιλαμβάνουν τρεις δράσεις του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.23 και παρουσίαση της συμπαραγωγής του ΜΙΤΟΣ με την Εβίτα Ιωάννου στο Θέατρο Ριάλτο.

Δράσεις του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.23

Ο μήνας Απρίλιος ξεκινά με την παράσταση Λούλλες του Διομήδη Κουφτερού/Campos Culture and Arts. Τι κοινό έχουν μια εκπομπή του ΡΙΚ του 1995, ένα τραγούδι της Γιουροβίζιον, ένα δημοσίευμα για το «Έητς» και μαρτυρίες γκέι αντρών που έζησαν την εποχή; Ένα work in progress, ένα πείραμα, ένα εμπλουτισμένο θεατρικό αναλόγιο, μια πρώτη εκδοχή του καινούργιου θεατρικού έργου Λούλλες. Το δημιουργικό ensemble κτίζει την παράσταση με μεθόδους θεάτρου επινόησης (devised theatre). Μια υποκειμενική ιστορία της γκέι κοινότητας στην Κύπρο των ‘80s και ‘90s μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, παιχνίδια της μνήμης, απολαυστικές αναπαραστάσεις, καυστικούς μονόλογους στα κυπριακά με ευάλωτες προσωπικές στιγμές, και πειραματικό storyboarding σκηνών και εικόνων.

Σκηνογραφία: Ελένη Ιωάννου

Επί σκηνής: Νεκτάριος Θεοδώρου

Ιδέα – Σκηνοθεσία: Διομήδης Κουφτερός

Κινηματογραφήσεις: Χαράλαμπος Βαρέλιας

Συγγραφή μονολόγων: Διομήδης Κουφτερός, Νεκτάριος Θεοδώρου.

Παραγωγή: Campos Culture and Arts

01, 02.04 | 20:30 Ξυδάδικο

06.04 | 20:30 Στέγη Χορού Λευκωσίας

Πληροφορίες & κρατήσεις: 96 52 93 46 (Κλήσεις σε ώρες γραφείου (09:00 - 18:00) ή SMS)

Είσοδος: €10

Η παράσταση στη Λευκωσία πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανταλλαγής και κινητικότητας του ΜΙΤΟΣ με την Στέγη Χορού Λευκωσίας.

Σειρά έχουν εργαστήρια που απευθύνονται στην κοινότητα (σε ενήλικες και σε έφηβ@) γύρω από τα θέματα του φύλου και της σεξουαλικότητας.

Οι Μαριλένα Κυριάκου και ο Γιάννης Χαριλάου προσκαλούν έφηβ@ παιδιά στο εργαστήρι Πέρα από το ουράνιο τόξο: ένα εργαστήρι για τη σεξουαλικότητα και το φύλο, προκειμένου να εξερευνήσουν, να παίξουν και να μάθουν για θέματα που μας απασχολούν και θεωρούμε σημαντικά γύρω από το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.

Εμψυχωτές: Μαριλένα Κυριάκου: ηθοποιός, θεατρολόγος, εκπαιδεύτρια νεολαίας, ακτιβίστρια & Γιάννης Χαριλάου: μεταφραστής, μουσικός, ακτιβιστής, ιδρυτικό μέλος του Queer Collective CY και Συντονιστής της Ομάδας Επικοινωνίας του (από το 2022).

8 Απριλίου | 16:00 – 19:00

Περισσότερες πληροφορίες στο 99898292

Το εργαστήρι αυτό απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12 - 15 χρονών και προσφέρεται δωρεάν.

4485386886907822 Πέρα από το ουράνιο τόξο
Πέρα από το ουράνιο τόξο

Το πρόγραμμα συνεχίζει ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου με το εργαστήρι Φύλο & Σεξουαλικότητα: άσπρο, μαύρο ή γκρίζο; Σκοπός του διαδραστικού σεμιναρίου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των γνώσεων, στάσεων, πεποιθήσεων και δεξιοτήτων όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση της ομοφοβίας και τρανσφοβίας. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν και να ξεκαθαρίσουν όρους όπως: βιολογικό φύλο, κοινωνικό φύλο, έκφραση φύλου, ταυτότητα φύλου, διεμφυλικότητα, δυαδικότητα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, έμφυλη βία κ.α. Πρόκειται για ένα σεμινάριο που αισιοδοξεί να ενδυναμώσει τους πολίτες στις προσπάθειές τους για προστασία και συμπερίληψη όλων των φύλων και σεξουαλικών προσανατολισμών.

Eμψυχωτής: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής ενηλίκων.

23 Απριλίου | 17:00 – 19:00

Δωρεάν συμμετοχή

Περισσότερες πληροφορίες στο 99488333

4485387146484032 Φύλο και Σεξουαλικότητα
Φύλο & Σεξουαλικότητα: άσπρο, μαύρο ή γκρίζο;

Το 5 Lesbians Eating a Quiche των Andrew Hobgood και Evan Linder έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα στο πλαίσιο του theYard.Residency τον Δεκέμβριο 2021. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει τον επιτυχημένο κύκλο του με 23 sold out παραστάσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία, η παράσταση επιστρέφει στη Λεμεσό, στο Θέατρο Ριάλτο, προτού ταξιδέψει στην Αθήνα τον Μάϊο 2023.

Το έργο διαδραματίζεται το 1956, όπου γνωρίζουμε το σωματείο Susan B. Anthony της αδελφότητας Gertrude Stein. «ΟΧΙ άντρες, ΟΧΙ κρέας, μόνο καλή συμπεριφορά»: αυτό είναι το σύνθημά τους. Πρόκειται για μια οργάνωση πέντε γυναικών, οι οποίες συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για τη διοργάνωση και διεξαγωγή ενός διαγωνισμού quiche. Οι γυναίκες αυτές λατρεύουν το quiche. Αγαπούν το quiche περισσότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο στην ιστορία του κόσμου που αγάπησε ποτέ το quiche. Οι ηρωίδες συναντιούνται για τον ετήσιο διαγωνισμό στο υπόγειο μιας εκκλησίας, αλλά ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός διακόπτεται όταν μια πυρηνική έκρηξη φέρνει την καταστροφή στον έξω κόσμο. Οι πέντε γυναίκες μπορεί να είναι τα μόνα επιζώντα μέλη της ανθρώπινης φυλής. Εγκλωβισμένες στο υπόγειο, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τους φόβους τους και τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Συγγραφείς: Andrew Hobgood & Evan Linder.

Σκηνοθεσία: Εβίτα Ιωάννου

Καλλιτεχνική Συνεργάτιδα: Κωνσταντίνα Peter

Διανομή: Νάγια Αναστασιάδου, Έλενα Καλλινίκου, Λουκία Πιερίδου, Νιόβη Χαραλάμπους, Γιολάντα Χριστοδούλου, Μετάφραση: Άννα Δημητρίου.

Σκηνικά: Ελένη Ιωάννου

Κοστούμια: Αλεξάνδρα Πετσετάκης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Μαρτίνος Θαλασσέτης

Γραφικά: Αντώνης Μούσιης

Επιμέλεια Μακιγιάζ: Μέλανη Χρίστου

Κομμώσεις: Σοφία Δημητρίου | riahairdesign

Βοηθός Παραγωγής: Armando Diego Aparicio

Φωτογραφίες: Νεφέλη Παπαδάκη

Διεύθυνση παραγωγής: Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

3 Απριλίου | 20:30

Θέατρο Ριάλτο | στο πλαίσιο του FlashArt 2023

Εισιτήρια: €15 / €12 | επί σκηνής

https://rialto.interticket.com

4485387393567852 5Lesbianseatingaquiche
5 Lesbians Eating a Quiche

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες