«Ο πολιτισμός δεν είναι μονοσήμαντο ζήτημα»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 12.6.2023
Ο υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης κάνει στο «Π» τον απολογισμό για τις 100 μέρες δράσης από την ανάληψη των καθηκόντων του 

Ακόμη και ο ίδιος ο διορισμός του προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ αργότερα υπήρξε κριτική και για τις προσλήψεις (ή όχι) για τους συνεργάτες του. Ο υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης, όμως, δεν πτοήθηκε. Συνέχισε να κάνει συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους καλλιτέχνες, είδε κόσμο, άρχισε να… μαθαίνει τα κατατόπια του πολιτισμού, να ενημερώνεται. 100 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κάνει τον πρώτο του απολογισμό στο «Π» και μιλά για τις αντιδράσεις, τη σχέση του πολιτισμού με την πολιτική και αναλύει το πλάνο δράσης του από το καθεστώς του καλλιτέχνη και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέχρι το σχέδιο Θυμέλη, την καλλιτεχνική χορηγία, το νέο κτήριο του Υφυπουργείου Πολιτισμού και τις διαβουλεύσεις με τη δικοινοτική επιτροπή.

Η ανακοίνωση του ονόματός σας ως υφυπουργού Πολιτισμού ξάφνιασε πολλούς, άλλους δυσάρεστα άλλους ευχάριστα, προκαλώντας και αντιδράσεις…

Από το γεγονός δηλαδή ότι δεν είμαι πολιτικός και ότι δεν ασχολήθηκα με το «άθλημα» προηγουμένως; Ενδεχομένως να έχετε δίκιο. Δεν ανέμενα ωστόσο ότι δεν θα υπήρχε ούτε η λεγόμενη περίοδος χάριτος. Όπως και να έχει ωστόσο μετά την ξαφνική μπόρα τα πράγματα μπαίνουν σιγά-σιγά στη θέση τους.

Ενόχλησαν το υφυπουργείο σας σχετικά με τους συνεργάτες;

Όπως αποδείχθηκε ήταν κακεντρεχείς ενέργειες και διαβολές με στόχο να πληγεί το υφυπουργείο και ο υφυπουργός και δεν θέλω να τα σχολιάσω. Στην πολιτική, όπως αντιλήφθηκα εσχάτως, τα υπόγεια είναι πολύ βαθιά και σκοτεινά και δεν με συγκινούν καθόλου…

Βρήκατε τα πατήματά σας, στον πολιτισμό τώρα;

Ο πολιτισμός δεν είναι μονοσήμαντο ζήτημα και δεν είναι ότι δεν τον ήξερα, αφού είμαι κομμάτι του. Ο πολιτισμός όμως από την πλευρά της πολιτικής είναι πολύ διαφορετικός από εκείνο που ο κόσμος ξέρει.

Δηλαδή τι είναι;

Η πολιτική είναι αυτή που θα ασχοληθεί με τα κονδύλια που θα διατεθούν στον πολιτισμό για να προωθήσουν συγκεκριμένη στρατηγική και είναι εκεί που συχνά προκύπτουν οι συγκρούσεις με τους ανθρώπους του πολιτισμού και τις διεκδικήσεις τους. Τα παραδείγματα είναι πολλά και καθημερινά.

Ωραία, προτού μου πείτε για τα παραδείγματα, ας ξεκινήσουμε από τα προφανή. Τι κάνατε αυτούς τους τρεις μήνες ως υφυπουργός;

Ζητήματα που ήταν βασικά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα προωθήσαμε ευθύς εξαρχής όχι μόνο για να συμπλεύσουμε με την εξαγγελία αλλά επειδή είναι και ζωτικής σημασίας για τους καλλιτέχνες.

Ποιο είναι το πλέον ζωτικής σημασίας ζήτημα;

Η σύνταξη των καλλιτεχνών. Έχουμε ετοιμάσει νομοσχέδιο για τη δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών και για παραχώρηση ειδικής χορηγίας προς τα αυτοεργοδοτούμενα άτομα που ασκούν καλλιτεχνική δραστηριότητα, η οποία να διευκολύνει τα άτομα αυτά στην καταβολή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων. Είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει και τώρα με την αναγνώριση των καλλιτεχνών ως ειδικής ομάδας εργαζομένων πιστεύω έχουμε βρει τη λύση.

Είστε σίγουρος ότι αυτό το μέτρο θα ολοκληρωθεί; Διότι μπορεί να φύγει από το υφυπουργείο σας, αλλά να παγώσει στις άλλες υπηρεσίες του κράτους και να παραμείνει «χρονίζον»;

Αν παγώσει κάπου, όπως λέτε, δεν θα είναι λόγω δικής μας ευθύνης, διότι εμείς ετοιμάσαμε ένα νομοσχέδιο που βασίζεται στην αναγνώριση ότι η εργασία και η συνεισφορά των καλλιτεχνών είναι ειδικού χαρακτήρα και ιδιαζόντων εργασιακών συνθηκών και σωρευτικά οδηγεί στην ανάπτυξη και εξέλιξη του πολιτισμού που αποτελούν μέρος των «στοιχείων ενεργητικού» μιας χώρας.

Πώς αποτιμάται η οικονομική διάσταση του πολιτισμού;

Η οικονομική διάσταση του πολιτισμού μπορεί πλέον να αποτιμηθεί ως ποσοτικοποιημένη συνεισφορά στο ΑΕΠ και ως εκ τούτου η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να το αναγνωρίσει επίσημα και να αποδώσει τα δέοντα προς την κοινότητα των καλλιτεχνών.

Και τι γίνεται με το μητρώο καλλιτεχνών;

Εδώ προνοείται η αυτόματη εγγραφή καλλιτεχνών που είναι ήδη μέλη σωματείων, ενώσεων ή συνδέσμων καλλιτεχνών. Για όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα θα ακολουθείται διαδικασία αξιολόγησης βάσει κριτηρίων και βάσει σύστασης από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και αντιπρόσωποι των καλλιτεχνών.

Σε ποιους θα καταβάλλεται η καλλιτεχνική χορηγία;

Θα καταβάλλεται σε αυτοτελώς εργαζόμενους καλλιτέχνες που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται και θα αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό του ποσού που οφείλουν ανά τριμηνία στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο αρμόδιες αρχές για την υλοποίηση των προνοιών του: το Υπουργείο Οικονομικών που καθίσταται αρμόδια αρχή για την παραχώρηση της καλλιτεχνικής χορηγίας, καθότι διαθέτει την τεχνογνωσία για εξέταση, έγκριση και απόρριψη των αιτήσεων και το Υφυπουργείο Πολιτισμού που καθίσταται αρμόδια αρχή για το υπόλοιπο κομμάτι του συγκεκριμένου νόμου.

Κάποιοι καλλιτέχνες, λίγοι, οι πολλοί ίσως θελήσουν να μην εγγραφούν στο σχετικό μητρώο. Αν δεν εγγραφούν δεν θα μπορούν να λάβουν την καλλιτεχνική χορηγία, η οποία όπως είπαμε αφορά μόνο αυτοτελώς εργαζομένους, καθώς και άλλα ωφελήματα που θα δικαιούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο καλλιτέχνες.

Όπως ποια ωφελήματα;

Να σας πω τρία-τέσσερα:

• επιχορηγήσεις στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που προσφέρονται από το υφυπουργείο

• να συμμετέχουν σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς που προκηρύσσονται στη Δημοκρατία από οποιαδήποτε δημόσια αρχή

• να εκπροσωπούν τη Δημοκρατία σε διεθνείς διοργανώσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό

• να εργοδοτούνται στην οργάνωση, παραγωγή και παρουσίαση έργων παραστατικών τεχνών περιλαμβανομένων και προγραμμάτων για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Εδώ θα εξαιρούνται παραστάσεις ερασιτεχνικού και παιδικού θεάτρου.

Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε πρόσφατα με τον Ταμασού Ησαΐα για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Επισκοπειό, είχατε αναφερθεί και στην Κάρτα Πολιτισμού Νέων. Πώς προχωρά η υλοποίησή της;

Η Κάρτα Πολιτισμού Νέων αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ενός από τα μέτρα προώθησης και ανάπτυξης της πολιτιστικής παιδείας. Με τους συνεργάτες μου εργαστήκαμε εντατικά στην υλοποίηση αυτού του προϊόντος πολιτιστικής εκπαίδευσης, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν την υλοποίησή του.

Από ό,τι αντιλαμβάνομαι πρόκειται για προπληρωμένη (pre-paid visa) Κάρτα Πολιτισμού που θα δίνεται στους νέους που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους;

Πολύ σωστά και θα τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις και να επισκέπτονται χώρους πολιτισμού φέρνοντάς τους με τον τρόπο αυτό σε επαφή με όλες τις μορφές τέχνης και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Θα πρέπει να σας πω ότι μελετήσαμε καλές πρακτικές άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει την Κάρτα Πολιτισμού με επιτυχία όπως Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία και υιοθετήσαμε εκείνες τις διαδικασίες. Όλα είναι έτοιμα για να προκηρύξουμε προσφορές μόλις το Υπουργείο Οικονομικών εγκρίνει τη σχετική δαπάνη.

Πότε εκτιμάτε ότι θα κυκλοφορήσει η κάρτα;

Εκτιμούμε ότι μπορεί να κυκλοφορήσει τον Αύγουστο. Εκτός απροόπτου!

Στην ίδια συνέντευξη αναφερθήκατε και στο αφορολόγητο για τους χορηγούς του πολιτισμού. Πώς προχωρά το θέμα;

Αρχικά να πούμε ότι πρόκειται για θέμα παροχής φορολογικών και άλλων κινήτρων για ενθάρρυνση της ιδιωτικής χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Μελετήσαμε τα παραδείγματα άλλων χωρών και είδαμε να προκρίνεται το μέτρο της αφαίρεσης από το φορολογητέο εισόδημα φυσικού προσώπου ή από τα ακαθάριστα εισοδήματα νομικού προσώπου, το ποσό που οι χορηγοί προσφέρουν σε πολιτιστικά δρώμενα ή φορείς του πολιτισμού. Μόλις καταλήξουμε θα γίνει διαβούλευση με το Τμήμα Φορολογίας για προώθηση της υιοθέτησης των κινήτρων μέσω τροποποίησης του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου.

Στις συναντήσεις με τους καλλιτέχνες έγινε λόγος και για «Στέγες για την Τέχνη». Τι είναι αυτό το πρότζεκτ;

Η ιδέα προέκυψε μετά από μια σειρά εντατικών συναντήσεων με καλλιτέχνες όλων των κατηγοριών για να ψηλαφήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από αυτούς μάθαμε ότι πολλοί καλλιτέχνες και κυρίως η νέα γενιά, έχει μεγάλη ανάγκη από στέγη. Στέγη για πρόβες, δοκιμές, κατασκευές και άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με την τέχνη μέσα από την οποία ο καθένας λειτουργεί. Έτσι με δική μας πρωτοβουλία, αρχίσαμε σειρά επαφών με δημάρχους για να εντοπίσουμε χώρους κενούς που θα μπορούσαμε να βάλουμε κάτω από την εποπτεία του υφυπουργείου και να τους διαμορφώσουμε σε «Στέγες για την Τέχνη». Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τους Δήμους Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Λεμεσού, Λάρνακας και Αραδίππου και οι επαφές μας συνεχίζονται με άλλους δήμους. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα προβούμε σε επαφές με τις καλλιτεχνικές κοινότητες για επιθεώρηση των σκηνών, καταγραφή των αναγκών τους και ανάλογη παροχή τους στους καλλιτέχνες.

Από ό,τι βλέπω στέγη χρειάζεται και το ίδιο το υφυπουργείο…

Ναι, ψάχνοντας για τους άλλους ψάχνουμε και για μας. Όπως βλέπετε η διοίκηση του υφυπουργείου, βρίσκεται σε αυτό το ωραίο μεν, ακατάλληλο δε κτίσμα. Το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού βρίσκεται αλλού και άλλες υπηρεσίες σε άλλους χώρους. Μετά από συνεννοήσεις και προπαρασκευαστική εργασία μεταξύ του υφυπουργείου και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ετοιμάζεται πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για παραχώρηση του κτηρίου της Αρχιγραμματείας στο Υφυπουργείο Πολιτισμού για στέγαση. Μόλις ληφθεί η απόφαση θα αρχίσουν οι διαδικασίες μελέτης και κατασκευής για ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου και ανέγερση πρόσθετης κτηριακής μονάδας ώστε να καλυφθεί το σύνολο των στεγαστικών αναγκών. Ακόμα έχουμε να φροντίσουμε και για το νέο κτήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης στην ίδια γειτονιά, σε τεμάχιο επί της λεωφόρου Βύρωνος (ευρύτερο τεμάχιο Αρχιγραμματείας). Έχει ορισθεί ομάδα που ανέλαβε τις διαδικασίες διεξαγωγής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, η προκήρυξη του οποίου θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Από τις πρώτες σας δηλώσεις κάνατε λόγο για υποστελέχωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Σας έδωσαν άτομα;

Έχουμε διαμορφώσει το οργανόγραμμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού και αξιολογήθηκαν οι ανάγκες στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό. Αιτηθήκαμε έξι νέες θέσεις με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό Ιουνίου 2023 και άλλες δύο για το μέλλον, στο πλαίσιο σχετικής μελέτης του υφυπουργείου μας που εγκρίθηκε ήδη από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και αιτούμεθα τη στήριξη του υπουργού Οικονομικών για περίληψη των αναγκαίων πιστώσεων στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Ακόμα γίνεται ανάλογη αξιολόγηση αναγκών στελέχωσης στο Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού και στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας.

Για το ζήτημα που πάει να γίνει θρίλερ, με τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, πού έχει φτάσει το ζήτημα;

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής και σε αυτό το θέμα. Από συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Τμήματος Αρχαιοτήτων και σχετικής αλληλογραφίας κυρίως για το θέμα της στελέχωσης, έγινε αντιληπτό ότι καμία ουσιαστική δράση δεν έγινε ως προς την πρόοδο επί του θέματος από την ημέρα ίδρυσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρω και σε σχετική γραπτή ενημέρωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεωρώ χρήσιμη την εξάμηνη αναβολή της μετάβασης του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε να γίνει ορθή προετοιμασία και προώθηση διαδικασίας πλήρωσης των υφιστάμενων θέσεων και ενδεχομένως και δημιουργίας κάποιων νέων θέσεων. Για να γίνει η ένταξη σωστά με την εξάμηνη αναβολή θα πρέπει να συμφωνήσουμε και οι δύο πλευρές σε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δράσεων το οποίο να τηρηθεί με συνέπεια και από τις δυο πλευρές ώστε η ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υφυπουργείο να γίνει ομαλά.

Μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το Θυμέλη, με τις… καθεχρονικές αντιδράσεις. Θα γίνουν αλλαγές;

Η αναθεώρηση των κριτηρίων του σχεδίου Θυμέλη βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την αύξηση της βαρύτητας του κριτηρίου της καλλιτεχνικής αξίας και ευρύτερη συμμετοχή του συνόλου των θεατρικών φορέων στο σχέδιο. Έχουμε πρόθεση όπως ενισχυθεί η διαδικασία διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με τους θεατρικούς φορείς, ώστε οι όροι που θα διαμορφωθούν να παρέχουν τη δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση της θεατρικής ανάπτυξης του τόπου. Θέλω να τονίσω ότι το σχέδιο Θυμέλη μεταφέρθηκε αυτούσιο από τον ΘΟΚ στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να υπάρχουν χρονικά περιθώρια βελτίωσης ή αλλαγής των όρων του κατά την εφαρμογή του το 2023. Αυτή τη στιγμή, διερευνούμε τη δυνατότητα διεύρυνσης του καταλόγου αιτητών που εξασφαλίζουν χορηγία κατά το δεύτερο εξάμηνο 2023.

Έχετε ήδη διαμορφώσει μια σχετική προσέγγιση για τη συμβολή του πολιτισμού στην Πράσινη Ανάπτυξη;

Έχοντας ως δεδομένο ότι ο πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και λαμβάνοντας υπόψη την ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καθώς και το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη δημιουργία όμορφων και βιώσιμων τόπων, προϊόντων και τρόπων διαβίωσης, χωρίς αποκλεισμούς, προσδίδοντας μια πολιτιστική και δημιουργική διάσταση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία), το Υφυπουργείο Πολιτισμού προτίθεται να ενσωματώσει τα στοιχεία αυτά σε συγκεκριμένες δράσεις τόσο στον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας όσο και στον τομέα της πολιτιστικής παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό, τα Κέντρα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών για τα οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η θεσμοθέτησή τους, θα έχουν ως κύρια θεματική την «Τέχνη και Αειφορία μέσω της Βιοποικιλότητας». Μέσω της διάδρασης των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών τόσο με Κύπριους δημιουργούς όσο και με το κοινό, θα παραχθούν έργα και εκπαιδεύσεις που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα θέματα αειφορίας. Ακόμα, προωθούμε συνομολόγηση μνημονίων συναντίληψης με Γαλλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ινδία και Κίνα. Κρίνουμε ότι το μνημόνιο με την Κίνα είναι ύψιστης σημασίας διότι περιλαμβάνει πρόνοιες για συντήρηση αρχαίων μνημείων και για τη διαφύλαξη αρχαιοτήτων που κινδυνεύουν από εμπόλεμες ενέργειες.

Επίσης αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε τη συμμετοχή της Κύπρου με εθνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης 2023.

***

Θεσμική στήριξη δικοινοτικών δράσεων

Από την Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού μάθαμε ότι είχατε συναντήσεις για δικοινοτικές δράσεις...

Είχαμε στο υφυπουργείο μας συναντήσεις με τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής και έχουμε καταθέσει μια σειρά από εισηγήσεις, όπως π.χ. να συμπεριληφθεί θεσμικά η στήριξη σε δικοινοτικές δράσεις στα υφιστάμενα σχέδια του Υφυπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτισμός. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε εκτεταμένα να συμπεριληφθεί η δικοινοτική διάσταση στους ειδικούς στόχους των πιο κάτω σχεδίων του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού: «Στήριξη Λογοτεχνικών Δραστηριοτήτων», «Στήριξη Εικαστικής Δραστηριότητας και Ανάπτυξης», «Στήριξη Δραστηριοτήτων για Ανάπτυξη της Μουσικής», «Στήριξη δραστηριοτήτων στον Τομέα του Χορού», «Στήριξη Θεατρικής Δημιουργίας και Ανάπτυξης», «Στήριξη Δραστηριοτήτων για τη διατήρηση του παραδοσιακού Πολιτισμού και της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», «Στήριξη Κινηματογραφικών Δραστηριοτήτων και Δραστηριοτήτων Κινηματογραφικής Παιδείας».

Έγινε επίσης εισήγηση να δοθούν κίνητρα μέσα από ενσωμάτωση της δικοινοτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της μοριοδότησης σε προγράμματα όπως το Θυμέλη (πρόγραμμα επιχορήγησης θεατρικών δράσεων), να διοργανωθούν εκδηλώσεις υψηλού προφίλ: να συζητηθεί σε πολιτιστικό επίπεδο από την προεδρία για να υπάρξει χρηματοδότηση με σκοπό τη διοργάνωση φεστιβάλ μουσικής και εκθέσεων σε συμβολικούς χώρους όπως το αεροδρόμιο Λευκωσίας με καλλιτέχνες υψηλού προφίλ.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη μετάφρασης αιτήσεων, δηλαδή να μεταφραστούν τα προγράμματα επιχορήγησης του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού στα αγγλικά και στα τουρκικά για να υπάρξει προσβασιμότητα σε Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες ή/και μεικτές ομάδες καλλιτεχνών να αιτηθούν.

Τέλος, η Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού θεωρεί ότι υπάρχουσες συνεργασίες και εκδηλώσεις (όπως η RunUnite, δικοινοτική ομάδα δρομέων που θα διοργανώσει αγώνα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης τον Σεπτέμβριο του 2023 ή ημερίδες παραδοσιακών χορών και παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου με ε/κ και τ/κ συγκροτήματα τα οποία ήδη έχουν κοινές δράσεις) είναι σημαντικό να στηριχθούν από το υφυπουργείο, με βάση τις οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα δικοινοτικά προγράμματα.

Με τον Ταμασού Ησαΐα ανακοινώσατε εκδηλώσεις και συνεργασία…

Όπως θα ξέρετε πρόκειται για έναν πολύ δραστήριο ιεράρχη, ο οποίος έχει τον πολιτισμό στις προτεραιότητες των δράσεων του, που είναι πολλές. Υπογράψαμε λοιπόν ένα μνημόνιο συνεργασίας, θέτοντας υπό την αιγίδα μας το πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής, οι οποίες θα λάβουν χώρα από τη 16η Ιουνίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Το μνημόνιο προνοεί επίσης την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφ. Πολιτισμού: Απαντά με σειρά αιτημάτων που ικανοποιήθηκαν στην επιστολή εικαστικών φορέων

Υφ. Πολιτισμού: Απαντά με σειρά αιτημάτων που ικανοποιήθηκαν στην επιστολή εικαστικών φορέων

Υφ. Πολιτισμού: Απαντά με σειρά αιτημάτων που ικανοποιήθηκαν στην επιστολή εικαστικών φορέων

Πράσινο φως από Βουλή για τη διεύρυνση του νόμου περί εμπλουτισμού δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης

Πράσινο φως από Βουλή για τη διεύρυνση του νόμου περί εμπλουτισμού δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης

Πράσινο φως από Βουλή για τη διεύρυνση του νόμου περί εμπλουτισμού δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης

«Μια Γυναικεία Φιγούρα με Κόκκινη και Μοβ Φορεσιά»: Η νέα εικαστική παρέμβαση της Στέγης

«Μια Γυναικεία Φιγούρα με Κόκκινη και Μοβ Φορεσιά»: Η νέα εικαστική παρέμβαση της Στέγης

«Μια Γυναικεία Φιγούρα με Κόκκινη και Μοβ Φορεσιά»: Η νέα εικαστική παρέμβαση της Στέγης

Κοινή επιστολή 46 εικαστικών οργανισμών: Αντιδρούν με χειρισμούς του υφ. Πολιτισμού για το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» - Οι προτάσεις τους...

Κοινή επιστολή 46 εικαστικών οργανισμών: Αντιδρούν με χειρισμούς του υφ. Πολιτισμού για το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» - Οι προτάσεις τους...

Κοινή επιστολή 46 εικαστικών οργανισμών: Αντιδρούν με χειρισμούς του υφ. Πολιτισμού για το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» - Οι προτάσεις τους...