Με ανάρτησή του στο Facebook o Ε/κ συμπρόεδρος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Σώτος Κτωρής ανακοινωσε σήμερα δύο έργα συντήρησης που ολοκληρώθηκαν.
Εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου στο Αργάκι της Μόρφου
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιήθηκε από την UNDP. Η εκκλησία χρονολογείται στον 19ο αιώνα και οικοδομήθηκε στη θέση παλαιάς βυζαντινής μονής.
'Οπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Κτωρής, στο πλαίσιο των εργασιών διασώθηκε και συντηρήθηκε, μεταξύ άλλων, τμήμα του ξυλόγλυπτου εικονοστασίου του 19ου αιώνα και λιθανάγλυφη εικόνα με την Αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ιωάνννη του Προδρόμου.
«Τα μνημεία της Κύπρου αποτυπώνουν την ταυτότητα των Κοινοτήτων της Κύπρου, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά την ίδια ώρα αναδεικνύουν και όσα μας ενώνουν. Μαρτυρούν ότι για αιώνες συμβιώνουμε στην ίδια γεωγραφία, μοιραζόμαστε μνήμες και παραδόσεις καθώς και την ίδια αγάπη για αυτό τον τόπο», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Κτωρής.
Tέμενος της Τέρρας στην επαρχία της Πάφου
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιήθηκε από την UNDP. Στην τελετή παράδοσης του Τεμένους την Τρίτη παρευρέθηκαν δεκάδες Τουρκοκύπριοι με καταγωγή από την Τέρρα καθώς και Ελληνοκύπριοι από τα γύρω χωριά.
Σύμφωνα με την ανάρτηση η πρώτη φάση του τεμένους πιθανόν να τοποθετείται, χρονολογικά, στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, αφού η πέτρινη δεξαμενή νερού έξω από το τέμενος φέρει οθωμανική επιγραφή με τη χρονολογία 1813.
Ίσως στην ίδια περίοδο ή λίγο αργότερα να κτίστηκε και το τέμενος, το οποίο δεν φέρει μιναρέ. Δίπλα από το τέμενος υπήρχε και μικρή αίθουσα που λειτουργούσε ως Δημοτικό Σχολείο. Σύμφωνα με τα αρχεία στο τέμενος εργάστηκαν σε διάφορες επιδιορθώσεις του τεχνίτες από την Πάφο και τα γύρω χωριά.
Η πρώτη επιδιόρθωση που καταγράφεται είναι αυτή του 1927 από τον τεχνίτη της πέτρας Ismail Mehmet από την Πάφο, ενώ στη συνέχεια αναφέρονται οι Νικολάκης Κάλλας, Μιχαήλ Χαραλάμπους από την Κρήτου Τέρρα, Μιχαήλ Σοφοκλέους και ο Νικόλας Σάββα το 1934.
Το 1953 έγιναν επίσης επιδιορθώσεις λόγω των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν όλη την επαρχία Πάφου.
Στο τέμενος υπάρχει κτιστό στον τοίχο μιχράμπ που είναι στραμμένο προς τη Μέκκα και ξύλινο μινμπάρ με ενδιαφέρουσα φυτική διακόσμηση στις δύο πλάγιες πλευρές του. Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης εντοπίστηκαν ενδιαφέρουσες αποσπασματικές τοιχογραφίες με γεωμετρικά σχήματα, καταλήγει η ανάρτηση.