Παράθυρο logo
Μια γυναίκα θα μας επισκιάσει;
Δημοσιεύθηκε 12.05.2014
Μια γυναίκα θα μας επισκιάσει;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η εξομολόγηση της Τασούλας Χατζητοφή στην εκπομπή «Προεκτάσεις», του Γιάννη Καρεκλά, σε μια από τις φωτεινές εξαιρέσεις στην πολιτική βλακεία που βλέπουμε συχνά από τη συγκεκριμένη εκπομπή.


* Ως γνωστόν, η κ. Χατζητοφή συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στον εντοπισμό και επαναπατρισμό πολλών θρησκευτικών κειμηλίων, θυμάτων του λαθρεμπορίου έργων τέχνης.


* Εκείνο που δεν ήταν τόσο γνωστό και φρόντισε η ίδια σε αυτή την εκπομπή να γίνει γνωστό [και η δύναμη της τηλεόρασης εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δύναμη της εφημερίδας] ήταν οι ομολογουμένως περίεργες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι σχέσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση επιστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς -της Τασούλας Χατζητοφή ως επίτιμης πρόξενου της Κύπρου στη Χάγη από τη μια και της κυπριακής Γενικής Εισαγγελίας, του υπουργείου Εξωτερικών και της αστυνομίας από την άλλη- ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.


* «Έρχονται κάθε μέρα, η αστυνομία και η Γενική Εισαγγελία και μου λένε ‘Το ξέρουμε ότι τα έκανε όλα μόνη της αλλά πρέπει να φανούμε και εμείς. Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα έκανε μία μονάδα», φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’ στην Τασούλα Χατζητοφή, όπως ανέφερε η ίδια στη συνέντευξή της.


* Η ίδια είπε ακόμη πως την πολεμούσαν συνεχώς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο Αλέξανδρος Ζήνων είχε πρόβλημα μαζί μου».


* Ο Αλέξανδρος Ζήνων, νυν γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ο πρώτος πρέσβης της Κύπρου στην Ολλανδία.


* «Από το 1999 έπαψα να ασχολούμαι με την κ. Χατζητοφή», απάντησε ο κ. Ζήνων σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της κ. Χατζητοφή στο πρόσωπό του.


* Η Τασούλα Χατζητοφή παύθηκε από επίτιμη πρόξενος το 1996, όταν άνοιξε η πρώτη πρεσβεία της Κύπρου στη Χάγη. Το ίδιο συνέβη και με άλλους προξένους, καθώς πρεσβείες άνοιξαν τότε και στο Βερολίνο, στη Λισσαβόνα, στο Ελσίνκι και στο Δουβλίνο. Όμως, όσοι ήταν επίτιμοι πρόξενοι όπως η ίδια, μετακινήθηκαν σε άλλες πόλεις αντί να παυθούν. Ως φαίνεται, για την παύση της κ. Χατζητοφή δεν υπάρχει καμία υπουργική απόφαση.


* Για το ίδιο θέμα επικοινωνήσαμε και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος και τότε εκτελούσε χρέη υπουργού Εξωτερικών. Μας παρέπεμψε σε ομιλία του από το 1999, την οποία έκανε μετά την τελετή της απονομής του χρυσού παρασήμου του Απ. Βαρνάβα στην κ. Χατζητοφή.


* «Δεν θέλω να θεωρηθεί, και κακώς εκλήφθηκε ότι η απόφαση για την κατάργηση των επίτιμων προξένων σε χώρες όπου έχουμε πρεσβείες είχε οποιαδήποτε σχέση με το πρόσωπο της κ. Τασούλας Χατζητοφή είτε με την προσφορά της [...]. Καθόλου δεν υποτιμούμε το έργο της κ. Χατζητοφή και ασφαλώς οι διπλωματικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας θα βρίσκονται όπως και στο παρελθόν στη διάθεσή της για να τη βοηθούν αν πιστεύει ότι χωρίς τον τίτλο του επίτιμου προξένου δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά της τόσο εύκολα», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.


* Πώς παύεις έναν άνθρωπο -μια γυναίκα, σημειώστε- όταν έκανε τόση πολλή δουλειά για τη χώρα σου; Ο καθένας δεν θα την ήθελε δίπλα του;


* Η ίδια ανέφερε ακόμη πως δεχόταν πιέσεις να πει ότι ήταν όργανο της αστυνομίας.


* Ποιος λέει την αλήθεια;


* Η κ. Χατζητοφή, πάντως, βγάζει βιβλίο με τη δική της εκδοχή.


* Κι αν αυτή η εκδοχή λέει πως η κυπριακή κοινωνία δεν άντεχε «μια γυναίκα, μόνη, να μας δείξει τον τρόπο», αυτήν θα πιστέψω.