Παράθυρο logo
Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού
Δημοσιεύθηκε 02.06.2015
Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Σε πολύ διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν η ε/κ και η τ/κ πλευρά σε σχέση με τον διορισμό των μελών της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτισμού που συστάθηκε στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών ανάμεσα σε Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

* Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού συστάθηκε μετά από εισήγηση του κ. Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε πει στις 15 Μαΐου πως "ο πολιτισμός δεν αναγνωρίζει σύνορα και βοηθά στη μεταφορά μηνυμάτων" και με αυτό το σκεπτικό προχώρησε στην εισήγησή του.


* Την ίδια μέρα ο κύριος Άιντε ανέφερε ότι αποφασίστηκε η σύσταση αυτής της επιτροπής για προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες.


* Τίποτε άλλο δεν έχει λεχθεί στο παρόν στάδιο για αυτή την επιτροπή. Είναι, λοιπόν, πολύ απλή η αποστολή της: να διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις.


* Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μελών της επιτροπής: εκ μέρους της ε/κυπριακής πλευράς ορίστηκαν οι Ανδρούλλα Βασιλείου [πρώην επίτροπος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Πολυγλωσσίας της ΕΕ], Γιάννης Τουμαζής [διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, πρόεδρος ΘΟΚ], Αλεξάνδρα Γαλανού [ποιήτρια], Κώστας Κώστα [συντεχνιακός στο ΡΙΚ, παραγωγός Biz/Εμείς], Πρόδρομος Προδρόμου [εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, πρόεδρος του δ.σ. του Ινστιτούτου Πολιτισμού - ΔΗΣΥ], Νάντια Καραγιάννη [Μέλος ΜΚΟ], Παύλος Παρασκευάς [διευθυντής Πολιτιστικών υπηρεσιών] και Στέλιος Γεωργιάδης [διπλωμάτης στο υπουργείο Εξωτερικών].


* Από τ/κ πλευράς ορίστηκαν οι Yasar Ersoy [ιστορική μορφή του τουρκοκυπριακού θεάτρου], Zehra Sonya [εικαστικός], Kani Kanol [πολιτιστικές σπουδές, κοινωνιολογία, ανθρώπινα δικαιώματα], Ruzen Atakan [ζωγράφος], Umit Inatc? [ζωγράφος], Musa Kayra [σκιτσογράφος], Emin Cizenel [εικαστικός], Mehmet Kansu [ποιητής] και Y?ltan Tasc? [μουσικός].

* Αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε [που διαφωνούμε] με τις επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν έχει τόση σημασία, όσο το πόσο διαφορετικό είναι το πνεύμα με το οποίο ο κάθε ηγέτης επέλεξε τα μέλη αυτής της επιτροπής.

* Αποκλειστικά καλλιτέχνες επέλεξε ο Ακιντζί, και από εκείνους, όσους γνωρίζουμε είναι "σκληροπυρηνικοί επαναπροσεγγιστές".


* Με ποια έννοια; Για χρόνια -ακόμα και στα πολύ δύσκολα, όταν δεν υπήρχαν οι ευνοϊκές συνθήκες από το 2003 ώς σήμερα- επιδίωκαν την επαφή με την άλλη πλευρά, παίρνοντας πολλαπλά ρίσκα ενάντια στο κατοχικό καθεστώς. Κατάφεραν να γεφυρώσουν την απόσταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες, δημιούργησαν συνεργασίες με ανθρώπους στη δική μας πλευρά μέσα από τον πολιτισμό.


* Στο άκουσμα των ονομάτων της Επιτροπής Πολιτισμού, πολλοί ζητούσαν βιογραφικά σημειώματα. Για την ομάδα των Τ/κυπρίων, τα πιο πάνω θεωρώ πως είναι τα σημαντικά στοιχεία του "βιογραφικού" τους, για να κριθούν ως κατάλληλοι για αυτή τη θέση.


* Ερχόμενοι στην επιλογή Αναστασιάδη, παρατηρούμε μια άλλη αντίληψη. Προτίμησε -συνειδητά;- να τοποθετήσει στην επιτροπή ανθρώπους που έχουν άμεσα ή έμμεσα σχέση με την πολιτική ή και που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.


* Οι οποίοι, στο μεταξύ, θα μπορούσαν ήδη να επιτελούν έργο από το δικό τους πόστο. Ο κ. Παρασκευάς μέσω των Πολιτιστικών υπηρεσιών θα μπορούσε να δημιουργήσει επαφές με την πολιτιστική κοινότητα της άλλης πλευράς, ο κ. Τουμαζής από τα δύο του πόστα θα μπορούσε επίσης. Αντίθετα, αν σταθούμε στην ιδιότητα του κ. Τουμαζή ως προέδρου του δ.σ. του ΘΟΚ, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία κίνηση αλλά ούτε και διάθεση ανοίγματος, και δη όταν καλούσαμε εμείς οι ίδιοι τον οργανισμό να μας πει κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική σχετικά με το τουρκοκυπριακό θέατρο. Δεν πήραμε απάντηση και, όταν επιμείναμε, μας λέχθηκε πως ούτε και θα λάβουμε ποτέ απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.


* Αντιλαμβάνομαι ότι ατομικά έκαστο από τα ε/κ μέλη της επιτροπής έχει ευαισθησία απέναντι στο θέμα της επαφής με την άλλη πλευρά. Είναι αυτό αρκετό;

* Εν τέλει, επιστρέφοντας εκεί απ' όπου ξεκινήσαμε, εάν αποστολή της εν λόγω επιτροπής είναι απλώς και μόνο η διοργάνωση κοινών πολιτιστικών δράσεων, ΟΦΕΙΛΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναζητήσει εκείνους που πασχίζουν χρόνια κάνοντας αυτό ακριβώς.


* Δεν θα ήταν δύσκολο να τους βρει:


* Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου - για σειρά ετών συνεργάζεται με τους Τ/κύπριους λογοτέχνες και ποιητές, προχωρώντας μάλιστα και σε κοινές εκδόσεις.


* Σατιρικό Θέατρο - στα δύσκολα ακόμα χρόνια κρατούσε επαφή με το Τ/κυπριακό Δημοτικό Θέατρο, έφερε παραστάσεις στη δική μας πλευρά, παρουσίασε συμπαραγωγές, έχτισε σημαντικές γέφυρες.


* ΕΚΑΤΕ - αν και τα έκανε μαντάρα μόλις εκλέχθηκε στην προεδρία ο Ν. Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας τη διακοπή κάθε συνεργασίας με το αντίστοιχο τουρκοκυπριακό επιμελητήριο τεχνών, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον ιστορικό ρόλο του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών απέναντι σε θέματα δικοινοτικής συνεργασίας από την αρχή της ίδρυσής του και μέχρι τη θητεία της Δάφνης Τριμικλινιώτη.


* Και μόνο, λοιπόν, από αυτούς τους τρεις οργανισμούς/φορείς/ομάδες να αναζητούσε άτομα ο Πρόεδρος, θα έβρισκε πολύ κόσμο για την επιτροπή.


* Θα ήταν, τουλάχιστον, μια πράξη επιβράβευσης για όσα μόνοι τους πάλεψαν τόσα χρόνια αυτοί οι άνθρωποι και που σήμερα είναι σκοπός μιας κοινής προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού.


* Θα ήταν ένα ευχαριστώ για όσα πάσχιζαν, ενώ θα έπρεπε να είναι πολιτική του ίδιου του κράτους, όλα αυτά τα χαμένα χρόνια.


ΥΓ. "Πολύ βαρέθηκα Κύπρος. Δεν τους μπορώ τους δεξιούς και τους αριστερούς σου,
Να το ξέρεις αυτό"
Από το ποίημα της Φαϊζέ Οζντεμιτσιλέρ "Πικράθηκα στην ελληνική, πληγώθηκα στην τουρκική"