Παράθυρο logo
Wanted στον κυβερνοχώρο
Δημοσιεύθηκε 10.08.2015
Wanted στον κυβερνοχώρο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr 

Από τα πορτρέτα της περασμένης εβδομάδας, μείναμε με τη γλυκιά αίσθηση ότι ο χάκερ είναι ένας Ρομπέν του Δικτύου, μπαίνει στους υπολογιστές των "κακών", κάνει πλάκες, την ψιλογλυτώνει από τη δικαιοσύνη γιατί χιλιάδες άνθρωποι τον υποστηρίζουν και στο τέλος ανοίγει μια δική του επιχείρηση συμβούλων ασφαλείας, εντάσσεται στην κοινωνία και μας προστατεύει από τους Άλλους, τους πραγματικά κακούς.


Αυτοί οι Άλλοι έχουν ονοματεπώνυμο και η δική τους ιστορία δεν είναι τόσο ευχάριστη. Όπως για παράδειγμα η δραματική κατάληξη του Τζόναθαν Τζέιμς, ή "c0mrade", του πρώτου ανηλίκου που καταδικάστηκε με την κατηγορία του χάκινγκ. Στα 15 του είχε ήδη "μπει" στην τηλεφωνική εταιρεία Bell South, στη NASA και στο υπουργείο Άμυνας, όχι για να αφήσει κοροϊδευτικά μηνύματα αλλά για να κλέψει λογισμικό αξίας 1,7 εκατ. δολαρίων. Έκλεψε επίσης τον κώδικα λογισμικού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, γεγονός που ανάγκασε τη NASA να κλείσει για τρεις εβδομάδες τους υπολογιστές της, μια ζημιά που υπολογίστηκε στα 41.000 δολάρια. Η ποινή του ήταν κατ' οίκον περιορισμός μέχρι τα 18 του και η συγγραφή απολογητικών επιστολών! Όταν, το 2007, ένας άλλος "διάσημος", ο Άλμπερτ Γκονζάλες, έκλεψε αριθμούς χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, η αστυνομία κυνήγησε και πάλι τον Τζέιμς, ο οποίος επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση. Ο φόβος του να καταδικαστεί για εγκλήματα που δεν διέπραξε τον οδήγησε, τον Μάιο του 2008, στην αυτοχειρία. Ήταν μόνο 24 ετών. "Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα", έγραφε στο σημείωμα που άφησε. "Ίσως η πράξη μου και το γράμμα αυτό να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στο κοινό. Σε κάθε περίπτωση, έχασα τον έλεγχο της κατάστασης και αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχω να τον επανακτήσω".


Η "πέτρα του σκανδάλου", ο Άλμπερτ Γκονζάλες ή "CumbaJohnny" ή"Segvec" ή"SoupNazi" ή"KingChilli", συνελήφθη εκείνον τον Μάιο, καταδικάστηκε και θα μείνει στη φυλακή μέχρι το 2025. Ήταν ο ιδρυτής του Shadowcrew.com, το οποίο συγκέντρωνε πάνω από 4.000 μέλη. Τα μέλη πουλούσαν ή αγόραζαν αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, πλαστά διαβατήρια, άδειες οδήγησης, κάρτες ασφάλισης, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, πιστοποιητικά γέννησης και φοιτητικές κάρτες. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των καρτών που αγοράστηκαν και πωλήθηκαν από το 2005 έως το 2007 φτάνουν τα 170 εκατ.


Το λάθος του Γκονζάλες ήταν πώς ζούσε πλουσιοπάροχα: νοίκιαζε δωμάτια στα πιο ακριβά ξενοδοχεία και λέγεται πως κάποια φορά έκανε ένα πάρτι που κόστισε 75.000 δολάρια. Την πρώτη φορά που συνελήφθη, στο Νιου Τζέρσεϊ, βρέθηκαν στην κατοχή του 15 πλαστές χρεωστικές κάρτες, αλλά γλύτωσε τη φυλακή αφού "έδωσε" 19 μέλη του Shadow Crew στις μυστικές υπηρεσίες. Γύρισε τότε στο Μαϊάμι και μαζί με μια δεκαμελή ομάδα "μπήκε" στο σύστημα της εταιρείας λιανικής πώλησης TJX Companies και έκλεψε 45 εκατομμύρια αριθμούς καρτών σε διάρκεια 18 μηνών, πριν συλληφθεί και πάλι. Ο Γκονζάλες ήταν από τους "έξυπνους", πρόλαβε πριν από τη φυλακή να βγάλει αρκετά χρήματα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον Όουεν Θορ Ουόκερ. ή "akill", ο οποίος παρ' όλο που έκλεψε δεν έβαλε πολλά στην τσέπη. Ο 17χρονος Ουόκερ ήταν ο εγκέφαλος πίσω από ένα διεθνές δίκτυο χάκερς, οι οποίοι μπήκαν σε 1,3 εκατ. υπολογιστές και υπέκλεψαν αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών.