Παράθυρο logo
Στο δίκτυο δεν είμαστε ασφαλείς
Δημοσιεύθηκε 11.04.2016 09:40
Στο δίκτυο δεν είμαστε ασφαλείς

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Ο μακαρίτης Ουμπέρτο Έκο, πριν από πολλά πολλά χρόνια είχε γράψει πως τα κινητά τηλέφωνα είναι για τους γιατρούς, τους δημοσιογράφους και τους παράνομους εραστές. Δεν ξέρω αν είχε δίκιο ή άδικο αλλά κάθε φορά που ψάχνω τόπο διακοπών στο διαδίκτυο και βλέπω μετά όλες τις διαφημίσεις να μου έρχονται για το συγκεκριμένο μέρος που σκέφτηκα να επισκεφτώ, τον θυμάμαι και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το διαδίκτυο δεν είναι μέρος για παράνομους εραστές.


Γιατί αν σκεφτόμουνα να πάω με τον παράνομο έρωτά μου στη Σαρδηνία, μετά ο καθένας θα έβλεπε στον υπολογιστή μου για ξενοδοχεία, εστιατόρια και φθηνές πτήσεις για Σαρδηνία να βγαίνουν η μία πίσω από την άλλη κάθε φορά που άνοιγα τον browser. Θανατηφόρο αν δεν είχα προσέξει και το είχα κάνει στο σπίτι, ένα βράδυ που όλοι κοιμούνταν και πίστευα ότι απολαμβάνω μια υπέροχη ανεξαρτησία. Παρεμπιπτόντως η Σαρδηνία μού ήρθε γιατί σήμερα μου διηγήθηκαν την ιστορία ενός Έλληνα υπουργού που τον έψαχναν για το Υπουργικό κι αυτός ήταν στη Σαρδηνία και μετά πήγε και σε πολλά άλλα μέρη και μετά νομιμοποίησε τον παράνομο έρωτά του και μετά έζησαν εμείς καλύτερα κι αυτοί πίσω από της φυλακής τα σίδερα.
Ούτε κι αυτό είναι τυχαίος συνειρμός γιατί μόλις πριν λίγες μέρες έσκασε το σκάνδαλο του Παναμά, τα PanamaLeaks ή Panama Papers: 11,5 εκατομμύρια αρχεία από τη βάση της μεγαλύτερης νομικής εταιρείας, που διαχειρίζεται offshore εταιρείες, της Mossack Fonseca. Όπως σίγουρα θα ακούσατε, εμπλέκονται ακόμα και 12 αρχηγοί κρατών, άλλοι πολιτικοί και πολλοί γνωστοί επιχειρηματίες αλλά και σταρ του αθλητισμού. Τα αρχεία έφτασαν στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία τα επεξεργάστηκε με τη συνεργασία του Διεθνούς Συνασπισμού Ερευνητών Δημοσιογράφων [ICIJ] και πολλών άλλων εταίρων ανάμεσα στα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης όπως ο "Guardian" και το BBC.


Τα PanamaLeaks και η συνεργασία των ΜΜΕ φέρνουν αμέσως στο μυαλό τα Wikileaks και την υπόθεση που έσκασε, επίσης πριν από λίγες ημέρες, στην Ελλάδα για τις συνομιλίες μεταξύ στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η συζήτηση έφυγε από το καθαρά πολιτικό κομμάτι και ασχολήθηκε και με το ποιος έκανε τις υποκλοπές.


Πού θέλω να καταλήξω; Στο ότι έχουμε πρόβλημα ασφάλειας και μάλιστα σοβαρό και καλά τα διάφορα Leaks που εκθέτουν τους κακούς που έχουν κάτι να κρύψουν αλλά οι διαφημίσεις για τη Σαρδηνία σκοτώνουν και τον πιο νομοταγή -πλην ερωτιάρη- πολίτη. Αυτό το "δεν έχω τίποτα να κρύψω" δεν υπάρχει, ξεχάστε το. Όλο και κάποιο αθώο ψέμα είπατε στους γύρω σας, όλο και κάποια "λαδιά" κάνατε, κάτι τέλος πάντων. Οι άγιοι είναι στον Ουρανό, δεν κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Και επιτέλους έχω δεν έχω να κρύψω κάτι, η ζωή είναι δική μου και θέλω να την μοιράζομαι με αυτούς που επιλέγω και όχι με ολόκληρο τον πλανήτη. "Accept cookies?", Accept πατάμε κι εμείς οι αθώοι και να τι παθαίνουμε. Στην καλύτερη περίπτωση γινόμαστε στατιστικό στοιχείο των big data και πάνω στις καθημερινές μας διαδικτυακές ενέργειες χτίζονται αυτοκρατορίες δισεκατομμυρίων. Υπάρχουν τρόποι; Ναι, υπάρχουν. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντα τόσο απλοί στη χρήση. Για παράδειγμα υπάρχει μηχανή αναζήτησης που δεν χρησιμοποιεί cookies, τα ψηφιακά μας ίχνη, κι έτσι κανείς δεν μπορεί να τα ακολουθήσει. Μόλις προχθές διάβαζα ότι βγήκε και μια καινούργια συσκευή που κρυπτογραφεί τα περιεχόμενα του υπολογιστή μας και τα κάνει διαθέσιμα σ' ένα "προσωπικό" cloud. Έτσι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή θέλουμε με πλήρη ασφάλεια.


Στην αρχή το πρόβλημα με τους υπολογιστές ήταν η ταχύτητα. Μετά ο αποθηκευτικός χώρος. Σήμερα είναι η ασφάλεια, η οποία, φοβάμαι ότι δεν θα λυθεί τόσο εύκολα όπως τα προηγούμενα.