Παράθυρο logo
Το Alias Grace είναι η σειρά του χειμώνα που πρέπει να δεις
Δημοσιεύθηκε 27.11.2017 12:43
Το Alias Grace είναι η σειρά του χειμώνα που πρέπει να δεις

Η αληθινή ιστορία της Grace Marks αποτέλεσε βάση για το ιστορικό μυθιστόρημα «Alias Grace» της Margaret Atwood (The Handmaid’s Tale), στο οποίο η συγγραφέας έστησε μια υποθετική ιστορία μιας σχέσης της βασικής ηρωίδας με έναν γιατρό, ο οποίος ερευνά την υπόθεση, ενώ εκείνη βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία, το 1843 η υπηρέτρια Grace καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του εργοδότη της. Συνένοχός της ήταν ο σταβλίτης του σπιτιού, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο. Η καταδίκη της ήταν ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη, με τις φήμες να οργιάζουν για το αν ήταν η δολοφόνος, το μέσο της δολοφονίας ή μια ακούσια συνεργός.

Η δημόσια τηλεόραση του Καναδά, CBC, έχοντας ως συνέταιρο-χορηγό το Netflix, που «στριμάρει» τη σειρά για τον υπόλοιπο πλανήτη, φαίνεται να ζήλεψε την επιτυχία του «Handmaid’s tale» και αποφάσισε να μεταφέρει στη μικρή οθόνη άλλο ένα βιβλίο της Atwood, στο οποίο η ηρωίδα έχει παρόμοια στοιχεία, καθώς και στα δύο είναι μια νεαρή γυναίκα η οποία είναι θύμα αλλά εν δυνάμει και τιμωρός της πιο βάναυσης πατριαρχίας.

Όπως και στο βιβλίο, έτσι και οι δημιουργοί της σειράς δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για να διαλευκανθεί η υπόθεση, ούτε προσπαθούν να δώσουν στον θεατή τα συμπεράσματα. Δεν τους ενδιαφέρει καν αν η Grace ήταν ο θύτης ή το θύμα, παρόλο που η ίδια κάποια στιγμή αναφέρει πως, αν είχε να επιλέξει μεταξύ φόνισσας και φονιά, θα προτιμούσε να τη φωνάζει κανείς φόνισσα, επειδή δεν ακούγεται τόσο κτηνώδης η λέξη όσο το «φονιάς». Μέσα από αφηγηματικό μοντάζ, η Grace, πότε πρόθυμη και πότε όχι, διηγείται τα γεγονότα σε έναν ψυχίατρο, ο οποίος σιγά-σιγά την ερωτεύεται. Και μέσω αυτής, οι δημιουργοί προσπαθούν να σκιαγραφήσουν μια ολόκληρη εποχή που οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν συχνά σαν κατώτερα όντα / σκλάβες που ήταν κτήμα του ιδιοκτήτη τους. Και αποτυπώνεται πλήρως μέσα από την ηρωίδα όταν ήρθε αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο της πατριαρχίας.

Βαθιά σκοτεινό και πολλές φορές αρκετά αργόσυρτο, θα μπορούσε κανείς να πει πως η Sarah Polley (σεναριογράφος, γνωστή για τη φεμινιστική της στάση και δημιουργός του «Stories we tell») μαζί με τη Mary Harron (σκηνοθέτιδα) επίτηδες επιλέγουν αυτούς τους ρυθμούς προσομοιάζοντάς τους με την ασφυξία που ένιωθε η ίδια η ηρωίδα πριν τον φόνο. Κι όμως, το «Alias Grace» δεν λειτουργεί πάντα διδακτικά κάνοντας κήρυγμα για την εποχή της κατάχρησης εξουσίας των αντρών (που, αλήθεια, πόσο μακριά είναι αυτή η εποχή συγκρίνοντάς την με το σκάνδαλο Weinstein που συγκλονίζει το Χόλιγουντ;). Είναι ταυτόχρονα και ένα έξοχο αφηγηματικό δράμα (με την καθηλωτική Sarah Gadon) με δόσεις αστυνομικού θρίλερ, αφού πρέπει να μάθουμε τι έγινε τη μοιραία νύχτα. Στα συν και το γεγονός ότι είναι μίνι σειρά 6 επεισοδίων, άρα δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος... ξεχειλώματος. Αναμφισβήτητα, η σειρά του χειμώνα που δεν πρέπει να χάσεις.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΥΑΛΟΥ

«[…] το μυαλό έχει διαδρόμους που υπερβαίνουν τον υλικό χώρο». Μέσα από το ποίημα της Ντίκινσον, οι δημιουργοί της σειράς «εκμεταλλεύονται» την ιστορία της Grace και φέρνουν στο φως μια ιστορία που είναι τόσο παλιά όσο το σήμερα.