Παράθυρο logo
Ένα νέο φεστιβάλ για τη Λευκωσία
Δημοσιεύθηκε 08.01.2019
Ένα νέο φεστιβάλ για τη Λευκωσία

* Ένα νέο Διεθνές Φεστιβάλ ετοιμάζει ο Δήμος Λευκωσίας, το οποίο θα πραγματοποιείται το καλοκαίρι και θα παρουσιάζει παραγωγές από τον διεθνή χώρο αλλά και από την Κύπρο.

* Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Π" της περασμένης βδομάδας, η καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ ανατέθηκε στον Γιώργο Παπαγεωργίου, πρώην διευθυντή του Θεάτρου Ριάλτο αλλά και του ΘΟΚ.

* Η πρόταση του κ. Παπαγεωργίου περιλαμβάνει παραστάσεις από τον χώρο του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.

* Σύμφωνα, επίσης, με το ρεπορτάζ του "Π", ο Δήμος Λευκωσίας ζήτησε;/οραματίστηκε;/θέλησε; μια διοργάνωση όμοια -στο περίπου- με το Φεστιβάλ Αθηνών.
* Τι ωραία.

* Το Ελληνικό Φεστιβάλ [όπως αναφέρονται μαζί το Φεστιβάλ Αθηνών και το Φεστιβάλ Επιδαύρου] είχε προϋπολογισμό για το 2018 ύψους 10,7 εκατ. ευρώ.

* Γκλουπ, που θα έλεγε και ο Κύρος Γρανάζης ξεροκαταπίνοντας.

* Διότι οι πληροφορίες από τον Δήμο Λευκωσίας κάνουν λόγο για προϋπολογισμό -στο περίπου- ύψους 150 χιλιάδων ευρώ. Πες ότι η πληροφορία μας είναι λάθος και βάλε 200 χιλιάδες. Μέχρι τα 10 εκατομμύρια, έχουμε ακόμα...

* Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή δόθηκε με απευθείας ανάθεση και αφού ζητήθηκαν οι προτάσεις [στη βάση, πάντα, προϋπολογισμού ύψους 150 χιλιάδων ευρώ], του κ. Παπαγεωργίου βεβαίως αλλά και του σκηνοθέτη Πάρι Ερωτοκρίτου, του μουσικού Κούλη Θεοδώρου και του σκηνοθέτη/ηθοποιού Νεοκλή Νεοκλέους.

* Δεν είναι φαινόμενο... καθημερινό να αποφασίζει ένας δήμος να στήσει πολιτιστικό φεστιβάλ μιας κάποιας ποιότητας. Είναι γι' αυτό που θα μπορούσε η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή να πληρωθεί μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό.

* Το θέμα δεν είναι, βεβαίως, προσωπικό. Έγκειται μάλλον στο ότι οι ευκαιρίες για τέτοιες θέσεις είναι ελάχιστες και περιορίζονται σε κλειστές διαδικασίες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ανοίγματα που χρειάζεται η πόλη -και η χώρα γενικότερα- σε αυτό τον τομέα.

* Η χρονική συγκυρία για την πόλη είναι πολύ καλή για έναν μεγάλο πολιτιστικό θεσμό. Η όψη της πρωτεύουσας αλλάζει και μοιάζει να θέλει να δώσει στους πολίτες μια ποιότητα ζωής που να αρμόζει σε έναν φιλόδοξο δήμο.

* Η μουρμούρα δεν αρμόζει. Αν όμως δεν μουρμουρίσουμε και λίγο για το σπίτι μας, θα νομίζει πως δεν το αγαπάμε.