* Σε μια συνέντευξη του Σάββα Κυριακίδη στο economytoday [που είναι μια άλλη ιστορία από μόνη της γιατί, τι ζητά μια συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΘΟΚ δίπλα από ρεπορτάζ για τη Cyprus Airways, τη Cyta και τις υποδείξεις του γενικού εισαγγελέα για το χαλλούμι;], τον ρώτησαν πώς βλέπει το θεατρόφιλο κοινό της Κύπρου και με ποιο τρόπο θα μπορούσε το θέατρο να μπει περισσότερο στη ζωή των πολιτών.
* "Οφείλω να παραδεχτώ ότι προβληματίζομαι ιδιαίτερα ως προς το θέμα αυτό", απάντησε ο ίδιος. "Αν θέλω να είμαι ειλικρινής, διαπιστώνω ότι το θεατρόφιλο κοινό είναι πολύ περιορισμένο στην Κύπρο. Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για τις αιτίες αυτού του φαινομένου και δεν θέλω να κάνω εύκολες κρίσεις. Ακούω, αρκετά συχνά, ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι γίνεται στον ΘΟΚ ή στη θεατρική ζωή της Λευκωσίας, ότι δεν 'φτάνουν στον αποδέκτη' οι πληροφορίες. Ακόμη και αν αυτό έχει μια δόση αλήθειας, αναρωτιέμαι τι κάνει το κοινό για να βρει αυτές τις πληροφορίες. Αρκείται στο να τις πετύχει συμπτωματικά μόνο μέσα από μια διαφήμιση στην τηλεόραση ή μια συνέντευξη, όπως αυτή; Εκτιμώ ότι υπάρχει μια συνυπευθυνότητα στο πεδίο αυτό. Ότι ο κόσμος επιλέγει να ανακαλύψει και να ακολουθήσει 'ευκολότερους' τρόπους ψυχαγωγίας. Όπως έχω πει και παλαιότερα, όπως οι πολίτες έχουν ευθύνες για τον τρόπο που ασκείται η εξουσία στη χώρα τους, έτσι και οι θεατές έχουν την ευθύνη για την ποιότητα της ψυχαγωγίας που προσφέρεται."
* Είναι ένα θέμα που απασχολεί πάντα, και σε μεγάλο βαθμό, όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο των θεαμάτων: από τους παραγωγούς θεάματος, είτε αυτό είναι θέατρο ή κινηματογράφος ή χορός ή μουσική ή ό,τι άλλο, μέχρι τους υπεύθυνους για τη μετάδοση της πληροφορίας στο ευρύ κοινό, δηλαδή εμάς, τα ΜΜΕ. Μερικές φορές, απασχολεί και διαφημιστικά γραφεία.
* Τι μπορούμε να κάνουμε για να φτάσει η πληροφορία στο ευρύ κοινό; Και είναι αυτό το κάτι -αν το βρούμε- αρκετό;
* Το 2011, ο Λώρης Λοϊζίδης ανέβασε στο θέατρο το "Κοτζιακάρω Τέζα". Το έργο σημείωσε τεράστια επιτυχία. Καταγράφηκε τέτοια προσέλευση στο θέατρο που δεν ξέρω αν εμφανίστηκαν ξανά τέτοιοι αριθμοί στο ταμείο οποιουδήποτε θεάτρου, ακόμα και του ΘΟΚ. Ο ίδιος επανέλαβε την επιτυχία το '14, με πλήθη να συρρέουν στο σινεμά για "Το Πουλί της Κύπρου".
* Τι υποκίνησε θεατές που δεν παρακολουθούν θέατρο, ούτε πάνε σινεμά, να δουν αυτά τα έργα; Ο Λώρης Λοϊζίδης έκανε καλή προώθηση: έβαλε έως και διαφημίσεις πάνω σε λεωφορεία. Λογικά, βέβαια, το θέμα δεν ήταν τα λεωφορεία αλλά η τεράστια επιτυχία του κ. Λοϊζίδη που προηγήθηκε, η "Αίγια Φούξια".
* Άραγε συρρέουν οι θεατές και στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ, σήμερα που ο κ. Λοϊζίδης πρωταγωνιστεί στο έργο "Συρανό ντε Μπερζεράκ"; Είναι ενδιαφέρον να δούμε τους αριθμούς.
* Θα έχει, επίσης, ενδιαφέρον, αυτή η συζήτηση να ανοίξει ώστε να βρούμε τρόπους με τους οποίους να ενημερώνουμε καλύτερα το κοινό. Αν είναι αυτό εφησυχασμένο, εμείς να μην είμαστε.
* Εν τέλει, είναι -και πάλι- ενδιαφέρον το ότι η συνέντευξη του κ. Κυριακίδη βρέθηκε σε οικονομική ιστοσελίδα. Γιατί όσο στερεοτυπικό κι αν ακούγεται, δεν ξέρω πολλούς -υπάρχουν, βεβαίως- που διαβάζουν οικονομικές ειδήσεις παράλληλα με τις πολιτιστικές.
