Παράθυρο logo
Όλοι μιλούν για την Αντιγόνη
Δημοσιεύθηκε 21.01.2019 09:20
Όλοι μιλούν για την Αντιγόνη


  • Η Αντιγόνη Αθηαινίτη είναι η νέα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη. Η κ. Αθηαινίτη διαδέχεται στην προεδρία του δ.σ. του Θεατρικού Οργανισμού τον Γιάννη Τουμαζή, ο οποίος στις δύο θητείες του τόλμησε μια σειρά από αλλαγές ή ρίσκαρε τομές μέσα από τις οποίες είτε κέρδισε νέους φίλους ή έκανε εχθρούς.

  • Η κ. Αθηαινίτη καλείται, αν μη τι άλλο, να διατηρήσει τον δυναμισμό που επέδειξε το προηγούμενο δ.σ. του οργανισμού, μέλος του οποίου ήταν άλλωστε και η ίδια προτού αναλάβει την προεδρία. Με τον δυναμισμό, εννοώ ότι έχουν ανεπιστρεπτί περάσει οι ανιαρές εκείνες μέρες των παρελθοντικών δ.σ. που δεν έκαναν και πολλά για να μας κρατούν απασχολημένους

  • Αντίθετα, με το δ.σ. του κ. Τουμαζή –που ήταν κάτι σαν love or hate– κάθε μέρα επιφύλασσε και μια νέα έκπληξη. Ευχάριστη ή δυσάρεστη. Θυμίζουμε το τολμηρό βήμα να πάει ο ΘΟΚ στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας (η στήλη συμφώνησε, βεβαίως, αλλά πολλοί αποκάλεσαν έως και προδότη τον οργανισμό), τον τερματισμό συμβολαίων με ηθοποιούς που έγραψαν ιστορία στον ΘΟΚ, το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη που θα είναι ένα από τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο δ.σ., την αντιπαράθεση με τη Σωτήρα για το έργο Cock, τον παραγκωνισμό Κύπριων συντελεστών του θεάτρου χάριν «ονομάτων» εξ Ελλάδος.

  • Και άλλα πολλά.

  • Ψηλά ο πήχης, λοιπόν. Μην βαρεθούμε. Η κ. Αθηαινίτη θα πρέπει να επιδείξει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, τόλμη σε σημαντικά θέματα στρατηγικής του οργανισμού. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της τ/κυπριακής κοινότητας (δες υπέρτιτλοι, φιλοξενίες τ/κ παραστάσεων), ο δρόμος που άνοιξε ο κ. Τουμαζής δεν πρέπει –κατ’ εμάς– να κλείσει. Και η στόχευση δεν μπορεί να είναι να μπαίνουν οι πρεμιέρες του οργανισμού στα lifestyle περιοδικά.

  • Επιπλέον, θα κριθεί από το πώς θα χειριστεί το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη, το οποίο αποδείχτηκε στην εφαρμογή του πολύ προβληματικό. Η ματιά της κ. Αθηαινίτη δεν μπορεί να εστιαστεί στον ΘΟΚ μόνο, αλλά θα πρέπει να διευρυνθεί στα ελεύθερα θέατρα.

  • Τέλος, οι ισορροπίες μεταξύ της επαγγελματικής της θέσης –διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ΑΝΤ1– και της θέσης της προέδρου στο δ.σ. του κρατικού θεάτρου, είναι τόσο εύθραυστες που δεν επιτρέπουν κανένα ολίσθημα. Κι αυτό είναι το πολύ προσωπικό στοίχημα που οφείλει να βάλει.

  • Μιλώντας για επαγγελματικές θέσεις, δεν μπορεί να μείνουν ασχολίαστες οι ιδιότητες των λοιπών μελών του δ.σ.: Δύο λογιστές / ελεγκτές που μπορεί να είναι φανατικοί του θεάτρου αλλά αυτό δεν το ξέρουμε (ακόμα), μία γνώστης περί οικονομικής διαχείρισης, μία γνώστης περί τουριστικών. Θα μου πείτε, είχαμε πρόεδρο του δ.σ. του ΡΙΚ έναν οδοντίατρο κάποτε. Δεν είναι μόνος ο ΘΟΚ.

  • Κι όμως, το νέο δ.σ. του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου έχει στην πλειοψηφία του μουσικούς ως μέλη. Πώς γίνεται; Πώς αποφασίζονται αυτά τα πράγματα; Άγνωστοι αι βουλαί, αλλά υπάρχουν και όρια.

  • Ευχόμαστε καλές δουλειές στα νέα διοικητικά συμβούλια του ΘΟΚ και του ΙΣΟΚ, που έχει κι αυτό τα δικά του προβλήματα να επιλύσει.

  • Έχουν πίστωση χρόνου για να αποδείξουν κατά πόσο ενδιαφέρονται πραγματικά για τη θέση που τους έχει ανατεθεί. Μια θέση που έχει να κάνει και με το γόητρο και με τις φιλοδοξίες εκάστου. Ας θυμούνται, όμως, όλοι ότι αυτή η θέση έχει κυρίως να κάνει με τη θεατρική πολιτική του κράτους και αντίστοιχα με την πολιτική του ως προς τα θέματα της κλασικής μουσικής παιδείας. Κι αυτές οι πολιτικές είναι πέρα και πάνω από το όποιο κοινωνικό γόητρο, την όποια προσωπική φιλοδοξία, το όποιο πολιτικό/επικοινωνιακό τέχνασμα από το οποίο ίσως απορρέει ο διορισμός τους.