* Σήμερα θα μιλήσουμε για την ταινία "Βουράτε Γειτόνοι". Παρακαλώ όσοι δεν αντέχουν τον "χωριατισμό" να αφήσουν την εφημερίδα και να τρέξουν στα λιβάδια.
* Ομολογώ ότι είδα τις φωτογραφίες με το πλημμυρισμένο από πλήθος κόσμου Cineplex τις προάλλες, και δεν το πίστευα. Σας έχει συμβεί να μην πιστεύετε στα μάτια σας; Να διαβάζετε κάτι και να μην θέλετε να το δεχτείτε; Σας έχει συμβεί;
* Σαράντα δύο χιλιάδες εισιτήρια κόπηκαν την πρώτη βδομάδα προβολών της ταινίας "Βουράτε Γειτόνοι". Με τη σημείωση στο δελτίο Τύπου της ταινίας ότι "αναμένεται να σπάσει το παγκύπριο ρεκόρ που κατείχε η ταινία 'Τιτανικός'".
* Ρωτήσαμε στα Cineplex ποιο είναι το ρεκόρ εισιτηρίων του Τιτανικού αλλά δεν πήραμε απάντηση.
* Από περιέργεια, από χάζι, επειδή υπήρξαν φαν της ομότιτλης σειράς, επειδή θα πήγαιναν φίλοι τους και γιατί όχι, οι 42 χιλιάδες θεατές που πήγαν σινεμά την περασμένη βδομάδα είναι -για μένα- ένας ασύλληπτος αριθμός που δεν μπορούσα να αποδεχθώ, όσο κι αν το έβλεπα στις φωτογραφίες, όσο κι αν το διάβαζα στο δελτίο Τύπου, όσο κι αν το άκουγα από παντού.
* "Μα γιατί ενοχλείσαι; Αυτοί είμαστε". Ήταν η φράση της εβδομάδας μου: "Αυτοί είμαστε". Λες κι όλοι απαντούσαν ακριβώς στην ερώτηση που έγραψα σε κείμενο του περασμένου Σαββάτου, αφού είδα την ταινία: "Αυτοί είμαστε;".
* Στο τελευταίο "αυτοί είμαστε" που άκουσα, μια πολύ καλή φίλη μού υπενθύμισε και τη μονογραφία του Καίσαρα Μαυράτσα "Η κοινωνία των χώρκατων" η οποία ουσιαστικά αποτελεί μια ανάλυση της σειράς "Βουράτε Γειτόνοι" και της χωρκατοσύνης αφενός του Ρίκκου Μάππουρου, αφετέρου των υπόλοιπων χαρακτήρων της σειράς [και τώρα της ταινίας] και εν τέλει της κυπριακής κοινωνίας εν γένει.
* Ο Καίσαρας Μαυράτσας υπήρξε ακαδημαϊκός, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου μέχρι τον θάνατό του, το 2017.
* Γράφει, λοιπόν, ο Μαυράτσας στο βιβλίο του [το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση στη σειρά 'Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική']: "Εκείνο που κυρίως καταφέρνουν να φανερώνουν οι Γειτόνοι είναι ότι η χωρκατοσύνη είναι διάχυτη όχι μόνο στους χαρακτήρες της σειράς, αλλά και στο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται - δηλαδή στην ελληνοκυπριακή κοινωνία, που εμφανίζεται έτσι ως μια κοινωνία χώρκατων. Οι Γειτόνοι, έτσι, αποτελούν σάτιρα όχι μόνο της χωρκατοσύνης αλλά και ευρύτερα της ελληνοκυπριακής κοινωνίας και κουλτούρας. Και αυτό ακριβώς γιατί η χωρκατοσύνη προβάλλεται ως βασικό χαρακτηριστικό της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς των Ελληνοκυπρίων" [...] "Σίγουρα πάντως η απήχηση των Γειτόνων στο πλατύ κοινό, στους ίδιους δηλαδή τους χώρκατους -αν θέλουμε να μείνουμε με την οπτική του σεναριογράφου των Γειτόνων- καταδεικνύει ότι ο μέσος Ελληνοκύπριος ταυτίζεται με τον ένα ή άλλο τρόπο με τους χαρακτήρες της σειράς".
* Δεν χρειάζεται να υιοθετήσουμε τη σκέψη του Καίσαρα Μαυράτσα. Είναι όμως μια εξήγηση για την επιτυχία που έχει σήμερα η ταινία του Γιώργου Τσιάκκα.
* Με την οποία δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν αυτή παρέμενε στο πλαίσιο μιας κωμωδίας που σατιρίζει τη χωρκατοσύνη μας. Ωστόσο είναι μια κωμωδία που αναπαράγει στερεότυπα, που κανονικοποιεί το χούφτωμα, που διαφημίζει τους χορηγούς της μέσα στο σενάριο, που παρουσιάζει μια Κύπρο του 2019 με τη νοοτροπία του 2001.
* Εν τέλει, δεν ξέρω αν αυτοί είμαστε, αλλά ο Καίσαρας Μαυράτσας κλείνει το βιβλίο του με την εξής πρόταση: "Και η χωρκατοσύνη θα συνεχίσει να είναι κυρίαρχη νοοτροπία".
