Πονάει βραβεία, κόβει βραβεία;

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 30.4.2018

Για τον θεσμό των Βραβείων Θεάτρου μίλησε την περασμένη βδομάδα σε ραδιοφωνική εκπομπή του Active ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής. Είχε προηγηθεί σχετική, επίσημη ανακοίνωση του Θεατρικού Οργανισμού όπου γινόταν λόγος για «ανανέωση» του θεσμού. «Καθώς ο θεσμός πλησιάζει τα είκοσι χρόνια ζωής, θεωρήθηκε ότι η ανανέωση της μορφής και των κριτηρίων απονομής θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών και του κοινού και θα ισχυροποιήσει το κύρος των βραβείων», ανέφερε η ανακοίνωση, στην οποία πληροφορούμασταν ότι οι κατηγορίες των βραβείων γίνονται μόλις τρεις από τις 12 που ήταν μέχρι σήμερα. Και που για έναν θεσμό βραβείων ήταν μάλλον λογικές: βραβείο σκηνοθεσίας, ενδυματολογίας, ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας κ.ο.κ. Όλες, δηλαδή, εκείνες οι κατηγορίες που συναντούμε σε τέτοιου είδους βραβεύσεις και που υποδεικνύουν τον καταμερισμό εργασίας σε μια θεατρική παραγωγή στην οποία εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι με πολλές ειδικότητες που συμβάλλουν εξίσου στο τελικό αποτέλεσμα.


Από αυτή, λοιπόν, την άποψη, τα βραβεία ήδη έχουν δεχτεί σημαντικό πλήγμα.

Επιπλέον, η φετινή πρώτη χρονιά αυτής της «ανανεωμένης» μορφής των βραβείων είναι προβληματική αν αναλογιστεί κανείς ότι η Κριτική Επιτροπή συστάθηκε αφού είχε ήδη ξεκινήσει η υπό εξέταση σεζόν 2017-18. Το επιχείρημα ότι δεν χρειάζεται όλα τα μέλη να τα βλέπουν όλα και πως ακόμη και ένα μέλος να έχει δει μια παράσταση είναι οκέι, δεν προσδίδει τη σοβαρότητα που ο οργανισμός θέλει να προσδώσει στον θεσμό με αυτήν την ανανέωση.

Τέλος, ο κ. Τουμαζής δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή ότι «είμαστε μια μικρή θεατρική κοινότητα» και ίσως αυτό δικαιολογεί τη συρρίκνωση των βραβείων. Ωστόσο, όταν η συζήτηση αφορά το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη, το επιχείρημα είναι το ακριβώς αντίθετο: η θεατρική κοινότητα έχει μεγαλώσει και η πίτα των επιχορηγήσεων χωρίζεται πια σε περισσότερα κομμάτια, με αποτέλεσμα να αναλογεί μικρότερο κομμάτι στον καθένα. Και βεβαίως κάποιοι θα αποκλειστούν.

Η θεατρική κοινότητα μεγαλώνει κάθε χρόνο. Ο ίδιος ο κ. Τουμαζής, λίγα λεπτά μετά το «είμαστε μια μικρή κοινότητα», ευχαρίστησε τα μέλη της κριτικής επιτροπής γιατί κλήθηκαν να παρακολουθήσουν 160+ παραστάσεις σε μερικούς μήνες! Η συρρίκνωση των βραβείων είναι μια άδικη απόφαση για τους συντελεστές του θεάτρου που δυσχεραίνει τη σταχυολόγηση για τους τρεις εκλεκτούς των βραβείων και δημιουργεί ήδη απορίες για το πώς επιλέγεται -για παράδειγμα- ένας στους 160 πρωταγωνιστές ή ένας στους 160 σκηνοθέτες κ.ο.κ. και από αυτούς ο ένας δημιουργός.

Ναι, το μοναδικό θετικό βήμα σε όλη αυτήν την εξέλιξη είναι το χρηματικό ποσό που συνοδεύει τα φετινά βραβεία [πέντε χιλιάδες για το Μεγάλο Βραβείο και από τρεις χιλιάδες στα βραβεία Νέου Δημιουργού και Δημιουργού της Χρονιάς].

Όσο για την πρόσκληση του οργανισμού προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου [η οποία σε προηγούμενο ταξίδι της στην Κύπρο δήλωσε ως έξοδο το ποσό για τα διόδια προς το αεροδρόμιο - 5 ευρώ μαξ, παιδιά, έτσι;], αν αυτή εντάσσεται στην επιθυμία του ΘΟΚ να προσδώσει κύρος στο θεσμό, να μας λείπει.

Κλείνοντας, για να γελάσουμε -ή να κλάψουμε- λίγο: είπα διόδια και θυμήθηκα τους λειτουργούς των πολιτιστικών υπηρεσιών που όταν πάνε για κανένα φεστιβάλ ή παράσταση στο Ριάλτο παίρνουν ταξί από το ξενοδοχείο στο θέατρο και το χρεώνουν στη διοργάνωση. Ποιος να σε πιστέψει μετά όταν πεις ότι γνώρισες ηθοποιό του Χόλιγουντ στο πρόσφατο Cyprus Film Days που πήγαινε περπατώντας -γιατί το απολάμβανε- από το ξενοδοχείο του στο Ριάλτο;

ΥΓ: Οι φετινοί τρεις νικητές των Βραβείων Θεάτρου αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου. Της άλωσης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;