Ο Ντενκτάς επί το έργον

Άντρος Παυλίδης Δημοσιεύθηκε 26.11.2018

Ήτανε λίγο μόνο διάστημα μετά την τουρκική εισβολή και την τραγωδία του 1974. Μια τραγωδία που έπρεπε να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα και προς οδηγίες από την Τουρκία, με τις οποίες συμφωνούσε βέβαια και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ο γεωγραφικός διαχωρισμός της Κύπρου, με την ανταλλαγή και πληθυσμών. Ήδη πολλοί Ελληνοκύπριοι είχαν διαφύγει από το βόρειο τμήμα του νησιού κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι Τούρκοι διέπραξαν και πολλές ωμότητες, αλλά και ομαδικά εγκλήματα, που μεταξύ άλλων σκόπευαν στο να εξαναγκάσουν, με τη μέθοδο της βίας και του τρόμου, και πολλούς άλλους Ελληνοκύπριους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα του νησιού και να καταφύγουν στο νότιο. Αντίθετα, οι Τουρκοκύπριοι, στην πλειοψηφία τους, είχανε παραμείνει στο νότιο τμήμα. Και έπρεπε να πεισθούν να μετακινηθούν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα. Και ήσαν πολλοί, περισσότεροι από 100.000 (ήσαν συνολικά οι Τουρκοκύπριοι 116.000 το 1973, δηλαδή το 18,4% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου).


Η συγκεκριμένη φωτογραφία λοιπόν, ήταν από επίσκεψη του Ντενκτάς στην Πάφο, τυπικά για να δει την κατάσταση των εκεί Τουρκοκυπρίων μετά την εισβολή, ωστόσο στο πλαίσιο της προσπάθειας να πείσει τους Τουρκοκυπρίους να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και να μετακινηθούν στο βόρειο τμήμα. Όπου θα τους δίνονταν σπίτια και κτήματα των Ελληνοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι πείσθηκαν, ακόμη και με εξαναγκασμό, να φύγουν και να μεταβούν για εγκατάσταση στο κατεχόμενο τμήμα. Ήσαν περίπου 80.000 άνθρωποι, από ένα σύνολο 116.000, εκ των οποίων περίπου 36.000 ζούσαν ήδη στο βόρειο τμήμα. Εκείνοι όλοι οι άνθρωποι φορτώθηκαν τότε σε μια πολύ μεγάλη σειρά από λεωφορεία, μεταφέροντας και λίγα από τα υπάρχοντά τους, και μεταφέρθηκαν ανενόχλητοι στο κατεχόμενο τμήμα, το έτος 1975.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχε αντιδράσει, ενώ οι άντρες των Ηνωμένων Εθνών επιστατούσαν την ομαλή διεξαγωγή της επιχείρησης. Επρόκειτο πάντως για μια μεθοδευμένη ενέργεια της Άγκυρας, που συνιστούσε μια ωμή και απάνθρωπη ανταλλαγή πληθυσμών. Με σκοπό τον πλήρη, και επί του εδάφους, διαχωρισμό της Κύπρου, όχι μόνο εδαφικό αλλά και πληθυσμιακό. Πολύ ελάχιστες έως μεμονωμένες υπήρξαν οι περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η συγκεκριμένη φωτογραφία, λοιπόν, εικονίζει και την προσωπική προσπάθεια του Ραούφ Ντενκτάς, ώστε με επισκέψεις του να έπειθε τους Τουρκοκυπρίους να εγκαταλείψουν τις πόλεις και τα χωριά τους και να μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές. Μια προσπάθεια που, άλλοτε με υποσχέσεις και άλλοτε με απειλές, είχε στεφθεί από επιτυχία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ