Την περασμένη εβδομάδα παρουσίασα τα πρώτα βήματα του μοντέλου που δημιούργησα ώστε το ChatGPT (και κάθε άλλο αντίστοιχο εργαλείο) να βοηθήσει στη διαδικασία της συνέντευξης από την αρχή έως το τέλος.
Θεωρώ πως ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να εμπνεύσει και πολλούς από σας για το πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να εφεύρετε τους δικούς σας αυτοματισμούς στη δική σας εργασία. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται όλη η αξία της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Να βρούμε τι μπορεί να κάνει για μας.
Σας εξήγησα, λοιπόν, πώς με τις οδηγίες που πήρα από το ίδιο το ChatGPT εγκατέστησα ό,τι χρειαζόταν ο υπολογιστής μου για να τρέξει το Whisper, το εργαλείο της OpenAI που κάνει απομαγνητοφώνηση. Στα αγγλικά ήταν τέλειο, στα ελληνικά τραγικό, αλλά το ίδιο το ChatGPT συμπλήρωσε τα κενά και σε λίγο χρόνο πήρα ένα αποτέλεσμα που ναι, ήθελε έλεγχο λέξη-λέξη, αλλά εγώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα κάνει τίποτε άλλο.
Σκέφτηκα λοιπόν να πάω κι ένα βήμα παραπέρα. Ζήτησα από το ChatGPT να γράψει τη συνέντευξη με τη μορφή ερώτησης-απάντησης κρατώντας τα πάντα και διορθώνοντας μόνο τον προφορικό λόγο. Και εκεί τα πήγε θαυμάσια, αλλά φυσικά και πάλι έπρεπε να ελέγξω ότι δεν έκανε καμιά βλακεία. Στο τέλος πήρα τη συνέντευξη και άρχισα να κάνω τα δικά μου μαγικά, να κόβω να αλλάζω σειρά, να προβάλλω τις ατάκες που μου άρεσαν.
Τι άλλο μπορεί να κάνει; αναρωτήθηκα. Του ζήτησα να γράψει και την εισαγωγή με συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή να βάλει πρώτα ποιος είναι ο συνεντευξιαζόμενος και μετά μια σύντομη περίληψη των θεμάτων τα οποία αναπτύσσονται στη συνέντευξη. Τα κατάφερε μια χαρά. Τα άλλαξα όλα φυσικά αλλά μου έδωσε ένα μπούσουλα, να μην ξεχάσω κάτι, να μην πηγαίνω μπρος πίσω.
Και τέλος φυσικά, η μετάφραση στα ελληνικά. Κι εκεί, εννοείται, χρειαζόταν η επίβλεψή μου. Να τσεκάρω ότι όλα είναι ok και ότι δεν είχε προσθέσει κάτι ή ερμηνεύσει όπως του άρεσε.
Τελικό αποτέλεσμα; Εγώ που είμαι γρήγορη στην πληκτρολόγηση και ακόμα πιο γρήγορη στη μετάφραση θεωρώ ότι κέρδισα τουλάχιστον ένα 40% του χρόνου που θα χρειαζόμουνα. Στα αγγλικά θα είχα κάνει τη μετάφραση ταυτόχρονα με την απομαγνητοφώνηση ενώ εδώ είχα ένα έξτρα βήμα. Στα ελληνικά μου έδωσε τραγικά αποτελέσματα.
Δεν έμεινα όμως εκεί. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να ζητήσω από το ChatGPT να μου κάνει μια «περίληψη» της συνέντευξης την οποία θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω στο ραδιόφωνο. Σημείωσα τις ατάκες που ήθελα να κρατήσει και του είπα να χτίσει την περίληψη γύρω από αυτές. Και πάλι το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Έτσι η συνέντευξη μπόρεσε με την περίληψη ως «voice over» να πάει και στο ραδιόφωνο.
Για το διαδίκτυο μπορείς να του ζητήσεις SEO-friendly τίτλο, λέξεις κλειδιά και περίληψη για snippets. Για τα social αναρτήσεις όλων των ειδών προσδιορίζοντας το κοινό που θέλεις να φτάσεις.
Άφησα όμως για το τέλος το κομμάτι, πριν τη συνέντευξη, το κομμάτι της προετοιμασίας. Εκεί, αντί να ψάχνεις για τον συνομιλητή σου σε όλο το διαδίκτυο, μπορείς να του ζητήσεις να σου φτιάξει ένα προφίλ, με deep search για να εξασφαλίσεις ότι θα ψάξει παντού.
Όμως θεωρώ ότι είναι λάθος να του ζητήσεις να σου προετοιμάσει ερωτήσεις. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να γνωρίζει το ευρύτερο πλαίσιο, τα θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν το συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό και μια σειρά από άλλες παραμέτρους. Και φυσικά οι ερωτήσεις αντικατοπτρίζουν και την προσωπικότητα του ίδιου του δημοσιογράφου. Άρα οι ερωτήσεις που θα σου δώσει θα είναι εντελώς απρόσωπες, γενικόλογες και με ελάχιστο ενδιαφέρον. Ρώτησα τον Κινέζο συνομιλητή μου ποιο θεωρεί καλύτερο: το ChatGPT ή το DeepSeek. Ποιο bot θα μπορούσε να σκεφτεί μια τέτοια ερώτηση, που ακόμα κι ένας πρωτάρης δημοσιογράφος την έχει στο μυαλό του αυτόματα;
Άρα τι κέρδισα; Με βοήθησε στην έρευνα, την απομαγνητοφώνηση, τη μετάφραση και τη μετατροπή σε περιεχόμενο για άλλες πλατφόρμες. Άξιζε τον κόπο ν' αφιερώσω τις νύχτες μου για να το μάθω. Ναι, χωρίς αμφιβολία. Και τώρα περιμένω τις δικές σας ιδέες.