Στο Ramy το "μαύρη κωμωδία" είναι ρατσιστικό

Μιχάλης Σταύρου Δημοσιεύθηκε 17.2.2020

"Να βρεις μια γυναίκα δική μας, όχι από αυτές τις λευκές", προτρέπουν οι φίλου του τον Ράμι στην ομώνυμη σειρά της Hulu. Και από τις πρώτες ατάκες που θα ακούσεις στη σειρά, μπορείς να καταλάβεις πως η πλατφόρμα ασχολείται με ένα από τα πολυσυζητημένα θέματα της εποχής, την ευκαιρία σε ανθρώπους κάθε φύλου, εθνικότητας και θρησκείας. Προφανώς επειδή κάποια θέματα δεν είναι όλα και παντού αυτονόητα θέματα.


Ο Ράμι Χασάν είναι ένας Αιγύπτιος-Αμερικανός πρώτης γενιάς που τον συναντάμε τη στιγμή που κάνει το δικό του πνευματικό ταξίδι στην πολιτικά διαχωρισμένη γειτονιά του Νιου Τζέρσεϊ. Η σειρά, χρησιμοποιώντας κώδικες της κωμωδίας, διερευνά την αντίθεση ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μια η μουσουλμανική κοινότητα με τον σκληρό ηθικό της νόμο κι από την άλλη η γενιά των millennial που πιστεύει ότι η ζωή δεν έχει συνέπειες ό,τι και να κάνεις.

Ο Ράμι Γιούσεφ φτιάχνει όπως φαίνεται μία μάλλον αυτοβιογραφική σειρά (συμμετέχει στο σενάριο και την παραγωγή) για όσα και ο ίδιος έζησε. Προσπαθεί να ισορροπήσει στη ζωή του, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, τις απαιτήσεις της θρησκείας του με τον μοντέρνο τρόπο ζωής. Το να είσαι θρήσκος στις μέρες μας φαίνεται πως δεν είναι μία τόσο... in κατάσταση, γι' αυτό και βλέπει την αντίδραση. Είτε είσαι χριστιανός, είτε είσαι μουσουλμάνος αν πιστεύεις και ακολουθείς τις παραδόσεις στον σύγχρονο τρόπο ζωής, δεν θεωρείσαι... σύγχρονος, είσαι φτιαγμένος από άλλη εποχή.

Είτε είναι είτε όχι η θρησκεία καθαρή επιλογή, ο Ράμι θα γνωρίσει μια κοπέλα και δεν θα δεχθεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της επειδή αυτό επιτάσσει η θρησκεία του. Η κοπέλα φεύγει, εξαφανίζεται. Με έναν έξυπνο και πολλές φορές κωμικό τρόπο, η σειρά "Ramy" κλείνει το μάτι στον θρησκευτικό ρατσισμό που αντιμετωπίζουν όσοι πιστεύουν. Και μάλιστα, κάποια στιγμή στα μισά της, η σειρά σου το φέρνει τούμπα με μια ανατροπή μόνο και μόνο για να σου αποδείξει πως είσαι μέρος του προβλήματος.

Είτε πιστεύεις είτε όχι, δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ο σεβασμός απέναντι στους άλλους. Και αυτοί οι άλλοι έχουν δικά τους πιστεύω, δικές τους αντιλήψεις.

Στο σύνολό του το "Ramy" δεν είναι μια κωμωδία που δεν έχεις ξαναδεί. Και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την προσαρμογή ενός μη Αμερικανού σε μια πολιτεία όπου τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα ρατσισμού είναι τόσο έντονα. Και ίσως γι' αυτό και η σειρά δεν πέρασε απαρατήρητη από τις "Χρυσές Σφαίρες".

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;