Μέχρι νεωτέρας

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 16.3.2020

* Αφεντικό, μήπως να αναστείλουμε και το πολιτιστικό ένθετο γι' αυτές τις μέρες;


* Γιατί, τη βγάλαμε την έκδοση αλλά από βδομάδα δεν ξέρω τι θα γράφουμε.

* Ο πολιτισμός "κατέβασε" ρολά και αναστέλλεται "μέχρι νεωτέρας". Είναι η φράση των ημερών. "Η παράσταση αναβάλλεται... μέχρι νεωτέρας". "Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό... μέχρι νεωτέρας". Για κάθε κοινωνική δράση, βέβαια, όχι μόνο για τα του πολιτισμού. Όλα, μέχρι νεωτέρας.

* Πάντως, ενώ οι πολιτιστικές δράσεις αναστέλλονται σωρηδόν, το ίδιο το πολιτιστικό προϊόν δεν εκλείπει. Ακόμα και οι θεατρικές παραστάσεις, που δεν υφίστανται χωρίς κοινό, μπορούν να βρουν τους θεατές τους διαδικτυακά. * Αρκεί να είναι διαθέσιμες.

* Για την πολιτιστική μας τέρψη, οι οθόνες θα είναι για τις επόμενες μέρες ο φυσικός μας χώρος, είτε το θέλουμε είτε όχι. Η οθόνη του κομπιούτερ, η οθόνη της τηλεόρασης. Και τα βιβλία. Και το ραδιόφωνο [που είναι ευκαιρία να συνέλθει και να λάμψει!].

* Αυτές τις μέρες κυκλοφορούν πολλές ιδέες από διεθνείς πολιτιστικούς φορείς που παρέχουν απλόχερα -ή και με αντίτιμο, γιατί όχι;- τα προϊόντα τους στο κοινό.

* Το αντιλαμβάνομαι, πολλοί θα αρκεστούν στην παρακολούθηση, σε ανοιχτή ζώνη, των ποδοσφαιρικών αγώνων.

* Είναι όμως μια ευκαιρία για πολλούς φορείς στη χώρα μας να αναλογιστούν νέους τρόπους -ή, απλώς, εισαγόμενους- για να φτάσουν στο κοινό τους και να προωθήσουν τη δουλειά τους, αλλιώς.

* Θα μπορούσε, άραγε, ο ΘΟΚ που οπτικογραφεί τις παραστάσεις του να τις παραχωρήσει στο ΡΙΚ για να τις μεταδίδει; Θα μπορούσε το ΡΙΚ να δεχτεί να τις μεταδίδει; Είναι η ευκαιρία για μια καλή συμφωνία στο πλαίσιο και των κοινωνικών υποχρεώσεων των δύο ημικρατικών οργανισμών.

* Αντιλαμβάνομαι ότι οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου είναι πρόθυμοι -και θα έχουν συνάντηση αύριο Δευτέρα για τελικές αποφάσεις- να προχωρήσουν με τις προγραμματισμένες συναυλίες τους χωρίς την παρουσία κοινού, αλλά προσφέροντάς τες μέσω live streaming στο διαδίκτυο. Θα μπορούσε το ΡΙΚ να τις μεταδώσει για όσους δεν έχουν διαδίκτυο ή συνδρομητικές πλατφόρμες;

* Μπορούν να σταθούν διάφοροι οργανισμοί στη χώρα μας αντάξιοι των περιστάσεων;

* Βεβαίως, η φυσική παρουσία σε κάθε πολιτιστική δράση είναι η σημαντικότερη, από κάθε άποψη και για πολλούς, αμέτρητους λόγους.

* Σήμερα, ωστόσο, δεν τίθεται θέμα επιλογής.

* Ευελιξία και δημιουργικότητα, λοιπόν. Μέχρι νεωτέρας.

Φωτογραφία της Θεοπίστης Στυλιανού-Λάμπερτ από την έκθεση "arte-facts" που ήταν προγραμματισμένη να ανοίξει στις 13 Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων