Σταύρος Ξ. Πέτρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.5.2022

Ποιος είσαι;


Δύσκολη ερώτηση, βαθιά υπαρξιακή και εγώ ανέτοιμος να απαντήσω!

Είμαι ο Σταύρος, καλλιτεχνικά υπογράφω πάντα ως Σταύρος Ξ. Πέτρου. Εν τη αδυναμία μου επλάσθην ποιητής. Γεννήθηκα ένα ζεστό μεσημέρι καλοκαιριού, δίπλα στη θάλασσα, στη πόλη της Λεμεσού. Θέλοντας να ακολουθήσω τα χνάρια των ελλήνων ποιητών, εγκατέλειψα και εγώ τη θέση μου στη Νομική Αθηνών για μια πιο ουμανιστική, πιο «λυρική» παιδεία. Σπούδασα αρχικά Φιλοσοφία, Κλασσική Φιλολογία και Νεοελληνική Λογοτεχνία… με πτυχία επί πτυχίων, μεταπτυχιακά, κορνίζες, χαρτιά, υπογραφές, σφραγίδες κτλ κτλ κτλ… Έλα που όμως κάτι μου έλειπε πάλι! Παράλληλα με τις βασικές σπουδές μου, μαθήτευσα δίπλα στον Μιχάλη Πιερή, στο διερευνητικό Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετέχοντας στις παραστάσεις του Πολιτιστικού Φεστιβάλ της Αξιοθέας. Έπειτα ο δρόμος ήταν μόνο ένας και με έβγαζε στα σκαλιά της Δραματικής Σχολής. Σήμερα εργάζομαι ως επαγγελματίας ηθοποιός!

Τί κάνεις;

Επίσης δυσκολεύουμε να απαντήσω!

Καλλιτεχνικά πειραματίζομαι, προσφέρομαι ολόκληρος ως θυμίαμα σε κάθε μορφή Τέχνης! Το θέατρο, η ποίηση, τα εικαστικά, η κίνηση, το τραγούδι, κρύβουν ένα μυστήριο, είναι μια επίπονη διαδικασία που, αν καταφέρεις να επιτύχεις τη «δημιουργία», στο τέλος σου προσφέρει μια εφορία, όπως μια γέννα. Η Τέχνη είναι προσευχή, όχι φυσικά με την συμβατική έννοια αλλά ως συνομιλία και προσπάθεια επικοινωνίας με κάτι ανώτερο. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζω δικές μου συνθέσεις επιτελέστικής τέχνης, performance art, προσπαθώντας να ανακαλύψω μέσα από τον συγκερασμό διαφόρων εκφάνσεων της δημιουργίας, μια πνευματική ενότητα, πληρότητα και κάθαρση.

Τώρα για τους τύπους, αφού είμαι εδώ για να σας συστηθώ, πράγμα που φοβάμαι ότι είναι πολύ άχαρο για ένα καλλιτέχνη να μιλάει για τον εαυτό του, οφείλω να μνημονεύσω τις συνεργασίες μου, με την ομάδα Point To Contemporary Theatre, το Θέατρο Σταγόνες Ζωής, την Υπόγεια Σκηνή Πολυχώρος Συνεργείο και τη Στέγη Χορού Λευκωσίας. Ως εικαστικός, πέραν των ατομικών μου εκθέσεων (2016, 2018) έχω συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις από διάφορους πολιτιστικούς φορείς (όπως: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος, Γκαλερί Ακαμαντίς κ.α). Τιμή αποτελεί και το γεγονός, ότι το έργο μου «Καινά Δαιμόνια» φυλάσσεται ως μόνιμο έκθεμα από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου. Από την άλλη, πονήματα λογοτεχνικής γραφής μου, ποίηση, πεζογραφία και θέατρο, δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά λογοτεχνίας, ανθολογίες και εγκυκλοπαίδειες σε Κύπρο και Ελλάδα. Τέλος αισθάνομαι ευλογημένος γιατί η Τέχνη μου έχει φτάσει να αγγίξει τις ψυχές πολλών ανθρώπων, που θέλησαν να μου το εκφράσουν τιμώντας με αρκετές φορές, παρά το νεαρό της ηλικίας μου, με βαρύγδουπους τίτλους, που ούτε μπορούσα να τους φανταστώ, όπως το 2014 το Αριστείο Καλλιτεχνικών Θεμάτων Σχολικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, το 2016 το Βραβείο «Ανδρέα και Μαίρης Λαδόμματου» για τη συνολική προσφορά μου στον πολιτισμό και το 2019 από το Περιοδικό Κέφαλος, για το σύνολο του έργου μου και την ενεργή μου παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα.

Τί θέλεις;

Θέλω να γυρίσω στην ευδαιμονία της μήτρας! Δεν γίνεται ε; Τότε θα συνεχίσω με «νάρκης τοῦ ἄλγους δοκιμέςἐν Φαντασίᾳ καί Λόγῳ».

Θέλω επίσης να σας προσκαλέσω στο καινούριο μου έργο «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν», όπου θα λάβει χώρα σε ένα πραγματικό λουστήρα! Παρουσιάζεται στο πλαίσιο του πειραματικού φεστιβάλ Juxtapose Performance Festival, σε μία ολόκληρη οικία, με παράλληλες δράσεις από άλλους εννέα καλλιτέχνες, σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού! Λούζουμε και περιποιούμαστε αποκλειστικά το σώμα μας, την εικόνα, το φαίνεσθαι, αγνοώντας τον καθαρμό και τη φροντίδα του εσωτερικού μας εαυτού, του είναι! Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν. Σκοπός είναι, σε αυτές τις μέρες της «βρομιάς», η Τέχνη να επανακτήσει τον «καθαρτικό», τον «λυτρωτικό» της χαρακτήρα. Η σύνθεση από κίνηση, μουσική, τραγούδι και λόγο, θα αποτελεί παράλληλα και ένα εικαστικό performance, δηλαδή η όλη παραστατική διαδικασία θα είναι μια επιτόπια δημιουργία ενός έργου τέχνης, με τις εικαστικές του προεκτάσεις – visual arts.



Πληροφορίες: «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν», Art Performance |Σύλληψη - Εκτέλεση: Σταύρος Ξ. Πέτρου| 22 Μαΐου 2022, 7:00 μ.μ | Juxtapose Performance Festival | Αγίου Ευστρατίου 26, Αρχάγγελος, Λευκωσία, 2055. |Ομάδα I.ISBSI.I

Φωτογραφία: Aπό παράσταση στο Σατιρικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;