Πρωί πρωί βρέθηκαν χθες στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οι δήμαρχοι Λευκωσίας και Πάφου, για να παραδώσουν τους φακέλους της υποψηφιότητάς τους για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017.
Ίσως ένα από τα σημαντικότερα «πρότζεκτ» που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν για την πόλη τους έκαστος, η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου και ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας παρέδωσαν στη γενική διευθύντρια του υπουργείου, Ολυμπία Στυλιανού, τις προτάσεις για την υποψηφιότητα της πόλης τους στον αγώνα διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.
Η Λεμεσός παρέδωσε τον δικό της φάκελο δια του δημάρχου της, Ανδρέα Χρίστου, την περασμένη Πέμπτη.
Η Επιτροπή που θα αξιολογήσει τους φακέλους θα συνέλθει για πρώτη φορά τον Δεκέμβρη και -λογικά- μετεκλογικά θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Σύνθετη Λευκωσία
«Η δύναμη της Λευκωσίας να διαμορφώνει το μέλλον της είναι το πιο βασικό της στοιχείο», δήλωσε η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου κατά την παράδοση του φακέλου του Δήμου Λευκωσίας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017.
Παραδίδοντας τα είκοσι (!) αντίτυπα της πρότασης της Λευκωσίας, η κ. Μαύρου είπε ότι η πόλη χαρακτηρίζεται κυρίως από τη σύνθεση αντίθετων στοιχείων κι αυτό την κάνει μοναδική.
Σύμφωνα με την ίδια, η πρόταση της Λευκωσίας στηρίζεται στην ιστορία της, στην κληρονομιά, στην αρχιτεκτονική αλλά και στις πολιτιστικές της υποδομές όπως τα μουσεία, τα θέατρα και τους εκθεσιακούς της χώρους.
«Εκείνο όμως για το οποίο δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι και αισιόδοξοι είναι ο δυναμισμός και η δημιουργικότητα των ανθρώπων της πόλης», τόνισε. «Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα τραύματα που έχει δεχτεί η Λευκωσία στη σύγχρονη ιστορία, διατηρεί μια ζωντάνια απίστευτη και αυτό φαίνεται στην πρότασή μας και θα φανεί πολύ περισσότερο όταν η Λευκωσία έχει την ευκαιρία να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017», ανέφερε με σιγουριά. «Προσδοκούμε να δουλέψουμε ακόμα πιο ουσιαστικά και δημιουργικά στη δεύτερη φάση της διαδικασίας», δήλωσε με νόημα η κ. Μαύρου.
Καινοτόμος Πάφος
«Έχουμε προχωρήσει και έχουμε υποβάλει μια πρόταση καινοτόμα, πρωτότυπη, πάρα πολύ περιεκτική, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της πόλης μας, την ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχαία μας κληρονομιά και σήμερα αισθανόμαστε αισιοδοξία ότι η πόλη μας μπορεί να πάρει αυτό τον τίτλο και να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που έχει», ανέφερε παραδίδοντας στην Ολυμπία Στυλιανού το φάκελο της πόλης του ο δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στη συλλογική προσπάθεια που επιτελείται εδώ και μήνες στην πόλη της Πάφου για το σκοπό αυτό, σημειώνοντας μάλιστα πως «αν η Πάφος καταφέρει να πάρει τον τίτλο, θα αξιοποιήσει τις υπόλοιπες πόλεις και τις υπόλοιπες περιοχές ενώ θα υποστηρίξει την πόλη που θα πάρει τον τίτλο σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει η Πάφος».
Για τον δήμαρχο της Πάφου, το μεγάλο «ατού» της πόλης είναι η αρχαία κληρονομιά της, το μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο και η ιστορία της. «Μπορεί να είμαστε μια μικρή πόλη αλλά έχουμε προτάξει πολύ πρωτότυπες, πολύ καινοτόμες ιδέες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η αρμόδια επιτροπή θα δώσει το δικαίωμα να προχωρήσει η πόλη μας στην επόμενη φάση και στο τέλος της ημέρας να πάρουμε τον τίτλο», κατέληξε με αισιοδοξία ο κ. Βέργας.
Το «ταξίδι» μετρά
Παραλαμβάνοντας τους φακέλους, η Ολυμπία Στυλιανού συνεχάρη τους δύο δημάρχους για το ενδιαφέρον που επέδειξαν αλλά και την προσπάθεια που κατέβαλαν στη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. «Είναι ένας πολύ ωραίος και σημαντικός θεσμός που δίδει την ευκαιρία στους δήμους να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών τους και να πάρουν χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους» είπε, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια δεν ωφελεί μόνο το δήμο που θα πάρει εν τέλει το χρίσμα: «Είναι η όλη διαδικασία που είναι πολύ χρήσιμη», είπε, «γιατί η πόλη που ενδιαφέρεται κινητοποιεί το δυναμικό της και αναλογίζεται πώς μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της πόλης σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα», κατέληξε.